Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Καθυστέρηση στην Υλοποίηση των Μέτρων για τα Σχέδια Βελτίωσης και τους Νέους Αγρότες

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

    Προς τον Υπουργό Γεωργίας κ. Δρυ

θέμα : ” Καθυστέρηση στην υλοποίηση των μέτρων για τα σχέδια βελτίωσης και τους νέους αγρότες “

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στους αγρότες όλης της χώρας από την πρωτοφανή και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υλοποίηση των νέων δράσεων για τα σχέδια βελτίωσης και τους νέους αγρότες.

     Η αγορά γεωργικών μηχανημάτων έχει περιέλθει την τελευταία διετία σε κατάσταση ομηρίας από τα σχέδια βελτίωσης (επιδότηση αγροτών για αναβάθμιση του εξοπλισμού τους) τα οποία παραμένουν στα χαρτιά αν και η έναρξη τους έχει ανακοινωθεί επανειλημμένως.

     Ο κλάδος των γεωργικών μηχανημάτων μένει ουσιαστικά ανενεργός με τους επιχειρηματίες να έχουν περιέλθει σε απόγνωση .Την τελευταία διετία έχουμε μια σωρευτική μείωση πωλήσεων που αγγίζει το 80 %με αποτέλεσμα η αγορά να συρρικνώνεται διαρκώς.

     Αρκετοί ενδιαφερόμενοι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα των νέων αγροτών προχώρησαν κατά τα τέλη του 1999 στην έκδοση τιμολογίου και στη σύναψη μισθωτηρίων ,με σκοπό να υποβάλλουν αίτηση για ένταξη τους στο πρόγραμμα με την έναρξη λειτουργίας του νέου προγράμματος .

     Την άνοιξη του 2000 και πριν τις εκλογές ,κλήθηκαν να υποβάλλουν αιτήσεις στους τοπικούς γεωπόνους με τις οποίες εξεδήλωσαν την επιθυμία τους να ενταχθούν στο πρόγραμμα που θα εφαρμοζόταν .

     Επειδή από όλες τις πλευρές και με κάθε ευκαιρία, διατυμπανίζεται η ανάγκη για κίνητρα (έργα ,οικονομική και κοινωνική στήριξη ,ενίσχυση της επαγγελματικής δραστηριότητας κ.λ.π. ) που θα επιτρέψουν στους κατοίκους της υπαίθρου μας ,ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές μας να παραμείνουν στον τόπο τους ,να αξιοποιήσουν τη γη τους, και να κρατήσουν ζωντανές τις τοπικές κοινωνίες.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

     1 . Που οφείλονται οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μέτρων για τα σχέδια βελτίωσης και τους νέους αγρότες .

     2.  Πότε θα αρχίσει η εφαρμογή του νέου προγράμματος .

 

 Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει