Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Καθυστερήσεις στις Επιδοτήσεις Καπνού

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Γεωργίας κ. Ανωμερίτη

 

θέμα : Καθυστερήσεις σης επιδοτήσεις καπνού

Η καλλιέργεια του καπνού αποτελεί μία δυναμική καλλιέργεια που επηρεάζει το εισόδημα 80.000 περίπου αγροτών της χώρας, κατοίκων κατά κύριο λόγο ορεινών μειονεκτικών και παραμεθόριων περιοχών.

Η τελική τιμή του καπνού εξαρτάται κατά βάση και σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν αποκλειστικά από την κοινοτική στήριξη.

Έτσι οι κοινοτικές επιδοτήσεις διαμορφώνουν μέχρι τώρα κυρίως το εισόδημα των κσπνοκαλλιεργητών που αναλίσκεται στις πιο πάνω φτωχές περιοχές της χώρας- Συμβάλλοντας στην παραμονή των αγροτών αυτών στην ύπαιθρο χώρα.

Δυστυχώς η εξέλιξη του εισοδήματος των κσπνοκαλλιεργητών αλλά και όσων ασχολούνται με την επεξεργασία και διακίνηση του προϊόντος τα τελευταία χρόνια είναι δυσμενέστατη και οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα του καπνού βρίσκονται ήδη σε τραγικό αδιέξοδο.

Την ίδια ώρα δεν τους παρέχεται καμία εναλλακτική δυνατότητα απασχόλησης σε άλλες δραστηριότητες ιδιαίτερα στην ύπαιθρο και η ανεργία αυξάνεται κατακόρυφα.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς για τα καπνά που ισχύει για τις σοδειές 1999- 2000 – 2001 καθιερώθηκε ένα νέο κοινοτικό πριμ το οποίο διαχωρίζεται  σε δύο μέρη ; Στο σταθερό και στο μεταβλητό πριμ.

Μετά τις 16 Οκτωβρίου, ο παραγωγός θα έπρεπε να πάρει προκαταβολή μέχρι 50% του σταθερού πριμ και ήδη πλησιάζουν σχεδόν δύο μήνες και ακόμη δεν έχει πληρωθεί η προκαταβολή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος Υπουργός :


1) Που οφείλεται η μεγάλη αυτή καθυστέρηση πληρωμής του σταθερού πριμ στον παραγωγό.

2) Πότε θα πληρωθούν οι καπνοπαραγωγοί την επιδότηση που τους οφείλεται.


 

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει