Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Κακοί Χειρισμοί στον Τομέα Αποκατάστασης Αναπηρίας

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους Υπουργούς Υγείας – Προνοίας, Εργασίας &Κοινωνικών Ασφαλίσεων

 

ΘΕΜΑ: “Κακοί χειρισμοί στον Τομέα Αποκατάστασης Αναπηρίας στη Χώρο μας”

 Το θέμα της αποκατάστασης της αναπηρίας στη Χώρα μας παραμένει ένα τεράστιο πρόβλημα.

Η νοσοκομειακή φάση της Αποκατάστασης γίνεται έστω και σε περιορισμένη έκταση, στα ελάχιστα νοσοκομεία που φιλοξενούν Τμήματα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, ενώ εκατοντάδες ασθενών ετησίως μεταναστεύουν σης Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τους παρασχεθούν υπηρεσίες αποκατάστασης με πολύ μεγάλο κόστος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Ανάπλασης» καθημερινά στην Ελλάδα συμβαίνουν 80 – 100 εγκεφαλικά επεισόδιο που καταλήγουν σε περιττού 30.000 Επιζώντες ασθενείς ετησίως Ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν άμεση ανάγκη υπηρεσιών αποκατάστασης (από εγκεφαλική αιτιολογία μόνο) ανέρχεται σε τουλάχιστον 100.000 αλλά δεν υπάρχουν καν τα στοιχειώδη τμήματα αποκατάστασης, έστω και στο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Χώρας μας Γιο ένα καθημερινό πρόγραμμα έξι μηνών σε ένα κέντρο Αποκατάστασης του εξωτερικού απαιτούνται το λιγότερο 130 εκατομμύρια δραχμές.

Ένα καθημερινό πρόγραμμα Αποκατάστασης σε Ελληνικό Κέντρο Αποκατάστασης, με βάση το οριζόμενο στο σχέδιο Προεδρικού διατάγματος Ειδικό Νοσήλιο της βαρύτερης κατηγορίας παθήσεων, κοστίζει 2.000,000 δρχ,

Στους 1.000 ασθενείς που καταφεύγουν στο εξωτερικό για εξάμηνη αποκατάσταση το κόστος για τα ασφαλιστικό ταμείο είναι 130 δισεκατομμύρια δρχ. Το (διό ποσό θα εξασφάλιζε για το (οίο χρονικό διάστημα θεραπεία σε 48.150 ασθενείς της βαρύτερης κατηγορίας παθήσεων, αν ακολουθούσαν πρόγραμμα Αποκατάστασης στην Ελλάδα. Εδώ και δέκα χρονιά περίπου η άγνοια, η ιδιοτέλεια, ο λαϊκισμός και η σκοπιμότητα παραγκωνίζουν τις καλές προθέσεις ενός Νόμου (άρθρο 10 του Ν. 2072 /1982) -που παραμένει ηθελημένο ανενεργός γιατί θα ήταν συνταγματικό «ολίσθημα» η επίσημη κατάργηση του.

Η όποια εκδήλωση πολιτικής βούλησης καταπολεμείται από ανεύθυνους και Επικίνδυνους «πολυγνώστες» και απίθανες επινοήσεις για γραφειοκρατικού τύπου κωλυσιεργίες, Παράλληλα όταν ο« αντιδράσεις πληθαίνουν, ρίχνεται στην κοινωνική αρέσκεια ως άρτος κα ως θέαμα η κρατική ελεημοσύνη, με τη μορφή εύπεπτων εξαγγελιών περί επιδοματικής πολιτικής και μερικές φορές «κληρώνονται» οιι«τυχεροί» που θα μπορέσουν να μεταβούν στο εξωτερικό για αποκατάσταση  με τις ευλογίες των ασφαλιστικών τους Ταμείων , με τις γνωστές γραφειοκρατικές δυσκολίες και με μηνιαία έξοδα, που ανέρχονται στο ύψος δεκάδων εκατομμυρίων δρχ.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

Γιατί δεν αντιμετωπίζετε το έντονο πρόβλημα της Αποκατάστασης της αναπηρίας στη Χώρο μας και σε όλες τις κατηγορίες πολιτών με θεσμικά κατοχυρωμένες θεραπευτικές και κοινωνικές παροχές και με τμήματα αποκατάστασης με υποδομές στα νοσοκομεία τη στιγμή που τεράστια κονδύλια σπαταλιούνται επιλεκτικά για Αποκατάσταση των ασθενών στο Εξωτερικό.

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει