Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Κατάσταση διάλυσης στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν. Σερρών Ν.Δ.   
Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας 

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2010
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Θέμα: Κατάσταση διάλυσης στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες οι οποίες μάλιστα επιβεβαιώνονται απόλυτα από την ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ (ΕΑΣ) με ημερομηνία 22 Ιουνίου 2010, τα ΕΑΣ έχουν πλήρως απαξιωθεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, αφού επί 9 μήνες όχι μόνον υπάρχει σημαντική αύξηση των ελλειμμάτων της Εταιρείας, αλλά και πλήρης απραξία πολιτικών που θα ενισχύσουν τα ΕΑΣ , με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατός ο κίνδυνος αδυναμίας πληρωμών ακόμη και των εργαζομένων.

Επειδή εννέα μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ ΥΕΘΑ και έξι μήνες μετά την έγγραφη παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας, η κυβέρνηση δεν έχει ορίσει ακόμη νέα Διοίκηση στα ΕΑΣ.

Επειδή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εταιρεία είναι σήμερα εξαιρετικά οξυμένα λόγω της στασιμότητας των παραγγελιών από το ΥΠΕΘΑ, αφού αν εξαιρεθεί η σύμβαση των πυρομαχικών των 30mm APACHE που υπεγράφη τον Ιανουάριο, καμία άλλη σύμβαση δεν προχωρά ούτε καν σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Επειδή από το Δεκέμβριο του 2009 έχουν μείνει κενές, λόγω συνταξιοδότησης, κρίσιμες διευθύνσεις της Εταιρείας χωρίς να μπορεί να γίνει η στελέχωσή τους λόγω σχετικής εντολής της πολιτικής ηγεσίας προς την παρούσα προσωρινή Διοίκηση.

Επειδή σύμφωνα με τις ίδιες απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, το οικονομικό πρόβλημα της Εταιρείας έχει φτάσει σε οριακό σημείο καθώς, παρότι έχει εκδοθεί η απόφαση για την παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου δεν έχει γίνει μέχρι τώρα εκταμίευση χρημάτων από τις τράπεζες.

Επειδή  τα ΕΑΣ απασχολούν περισσότερους από 1500 εργαζομένους και αποτελούν την μοναδική βιομηχανία παραγωγής πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων στη χώρα.

 Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

  1. Γιατί μέχρι τώρα δεν έχει αλλάξει την Διοίκηση της Εταιρείας παρότι ο ίδιος έχει αποστερήσει από αυτήν την ουσιαστική δυνατότητα διοίκησης, αφού ζήτησε και έλαβε προ εξαμήνου την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου?
  2. Αν αληθεύει το πρωτοφανές που αναγράφεται στην ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ (ΕΑΣ) ότι για οποιαδήποτε απόφαση της Διοίκησης των ΕΑΣ, θα πρέπει να δώσει την συγκατάθεσή του ο διευθυντής του ΑΝΥΠΕΘΑ, απόστρατος ταξίαρχος Ν. Τόσκας?
  3. Γιατί παραμένουν «εν υπνώσει» στα συρτάρια της ΓΔΑΕΕ και του ΥΠΕΘΑ συμβάσεις που θα μπορούσαν να είχαν ανατεθεί στα ΕΑΣ, όπως οι συμβάσεις των πυρομαχικών 40mm, των βλημάτων 120mm, των βομβιδιοφόρων βλημάτων, των πυρομαχικών GARL GUSTAF, των  διοπτρών GARL GUSTAF κλπ.?
  4. Ποια είναι σήμερα τα χρηματικά διαθέσιμά των ΕΑΣ? Επαρκούν για τις τρέχουσες ανάγκες της Εταιρείας και την μισθοδοσία του προσωπικού? Γιατί δεν έχει γίνει εκταμίευση των χρημάτων από τις τράπεζες εντός του Μαΐου 2010, όπως διαβεβαίωνε ο ΑΝΥΠΕΘΑ κ Μπεγλίτης?
  5. Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να αποφύγει τις «διαλυτικές τάσεις» και την «απαξίωση μιας δημόσιας εταιρείας» από την κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ (ΕΑΣ)?
  6. Αν θα ανακοινώσει επιτέλους, δέσμη συγκεκριμένων μέτρων για την σωτηρία της Εταιρείας και ποια είναι αυτά? ή αν έχει αποφασίσει την πλήρη απαξίωση της που θα οδηγήσει και στο κλείσιμό της με ότι αυτό συνεπάγεται?

 
  
 Ο Ερωτών Βουλευτής

 
 
Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει