Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Καταβολή Κοινοτικών Επιδοτήσεων σε Δικαιούχους Παραγωγούς

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τον κ. Υπουργό Γεωργίας

 

ΘΕΜΑ: “Οι δικαιούχοι κοινοτικών επιδοτήσεων πληρώνουν την ανεπάρκεια και την αποδιοργάνωση των Υπηρεσιών του Υπουργείου”

Μπροστά σε τεράστια οικονομικά προβλήματα, βρίσκεται και πάλι ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος , εξ αιτίας αυτή τη φορά της πλήρους αποδιοργάνωσης νευραλγικών υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας και εποπτευόμενων Οργανισμών, που αποδεικνύονται ανεπαρκείς στη διεκπεραίωση της αποστολής τους για σωστή  διαχείριση και έγκαιρη πληρωμή κοινοτικών επιδοτήσεων, « Μαύρες γιορτές» κυριολεκτικά πέρασαν και φέτος δεκάδες χιλιάδες παραγωγοί που από το Νοέμβριο έπρεπε να έχουν εισπράξει- αλλά ακόμη περιμένουν)- τις κοινοτικές ενισχύσεις που δικαιούνται.

           Επί τρεις μήνες (και παρά τις κατά κόρον επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις) απλήρωτοι παραμένουν οι παραγωγοί δημητριακών δικαιούχοι επιδοτήσεων, οι κτηνοτρόφοι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων και επιδοτήσεων στα επιλέξιμα, καθώς και οι παραγωγοί ελαιολάδου που ακόμη δεν έχουν δει ούτε δραχμή της επιδότησης που τους οφείλεται.

           Την απελπιστική εικόνα συμπληρώνουν οι χιλιάδες των βαμβακοπαραγωγών, οι οποίοι, επίσης από τον Οκτώβριο, δεν έχουν πληρωθεί για τις επιπλέον ποσότητες που έχουν παραδώσει στα εκκοκκιστήρια. (Και επιπλέον, οι καταστάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών με τους δικαιούχους και τα ποσά που τους οφείλονται είναι γεμάτες λάθη και «παραλείψεις»).

            ΕΠΕΙΔΗ, αυτή η απαράδεκτη και εξοργιστική καθυστέρηση έχει οδηγήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειες τους σε δεινή οικονομική θέση και σε αδυναμία να ανταποκριθούν σε πιεστικές υποχρεώσεις τους, όπως π,χ. τα χρέη προς την ΑΤΕ που καραδοκεί με τη δαμόκλειο σπάθη των πλειστηριασμών. Ενώ παράλληλα, τους στερεί τη δυνατότητα να προγραμματίσουν έγκαιρα τις δουλειές τους για τη νέα περίοδο.

            ΕΠΕΙΔΗ οι καταστάσεις πληρωμής των επιδοτήσεων δημητριακών, εξισωτικών και επιλέξιμων που έχουν αποσταλεί από τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου είναι γεμάτες από λάθη, με κίνδυνο χιλιάδες παραγωγοί να χάσουν τις επιδοτήσεις τους.

            ΕΠΕΙΔΗ τυχόν καθυστέρηση πέραν και της 18 Ιανουαρίου 2002 , θα έχει ως συνέπεια και την επιβολή στη χώρα μας από την Κοινότητα μεγάλων προστίμων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Γεωργίας

1. Αν έχουν αναζητηθεί τα αίτια και οι υπεύθυνοι της καθυστέρησης πληρωμών των κοινοτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων των παραπάνω παραγωγών. Και ποια μέτρα έχει λάβει για να καταβληθούν τα χρήματα αυτά το αργότερα μέχρι και τις 18.01,2002, προκειμένου να αποτραπεί- πέραν της επιδείνωσης των προβλημάτων των δικαιούχων- και ο κίνδυνος επιβολής προστίμων.

2. Ποια μέτρα γενικότερα έχει λάβει , ή προτίθεται να λάβει, ώστε οι υπηρεσίες ταυ Υπουργείου να μπορούν να ανταποκρίνονται στην αποστολή τους;

 
 

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει