Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Καταγγελία Σύμβασης Πυραυλακάτων του Π.Ν. από την εταιρεία ΒΑΕ Systems

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής  Ν.Δ.  Ν. Σερρών
Αν. Τομεάρχης  Ενέργειας και Φυσικών Πόρων
 

Αθήνα, 10 Μαρτίου 2011

 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Θέμα: ‘’ Καταγγελία Σύμβασης Πυραυλακάτων του Π.Ν. από την εταιρεία ΒΑΕ Systems ‘’

Όπως είναι γνωστό η Βρετανική εταιρία ΒΑΕ Systems κατήγγειλε πρόσφατα τη Σύμβαση κατασκευής των δύο τελευταίων Πυραυλακάτων τύπου Super Vita του Πολεμικού Ναυτικού από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

 Η εξέλιξη αυτή, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την προοπτική του προγράμματος των Πυραυλακάτων του Π.Ν. καθώς και για την γενικότερη λειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας και το εργασιακό μέλλον των 1300 περίπου εργαζομένων.

Σε πρόσφατες δηλώσεις, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από το ΥΠΕΘΑ για την στήριξη των Ναυπηγείων Ελευσίνας που αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα σε σχέση με ξένους υποκατασκευαστές και προμηθευτές, και ότι το ΥΠΕΘΑ προσπαθεί να τους πείσει να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τα Ναυπηγεία.

Επειδή λίγες ημέρες πριν την καταγγελία της Σύμβασης των Πυραυλακάτων, ο κ. Υπουργός είχε επίσης αναφέρει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ βρίσκονται σε «συνεχή επαφή» με την εταιρεία ΒΑΕ Systems, ενώ και ο ίδιος είχε θέσει το ζήτημα στον Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου και στον Βρετανό ομόλογό του, προφανώς χωρίς αποτέλεσμα.

Επειδή όπως έγινε γνωστό, το θέμα είναι καθαρά οικονομικής υφής και αφορά στην αδυναμία καταβολής χρηματικής δόσης από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην εταιρεία ΒΑΕ Systems.

 ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

 1. Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να μην επηρεαστεί το πρόγραμμα παραλαβής των Πυραυλακάτων του Π.Ν. μετά την καταγγελία της Σύμβασης από την εταιρεία ΒΑΕ Systems?

2. Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να διαφυλαχθεί η λειτουργία της χειμαζόμενης Ελληνικής Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

 
                                                                                              Λεονταρίδης Θεόφιλος

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει