ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. Ν. ΣΕΡΡΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας
θέμα: ” Καταστροφές στον ποταμό Στρυμόνα και στη λίμνη Κερκίνη και κίνδυνος επιδείνωσης της κατάστασης “
Οι τελευταίες συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις έφεραν στην επιφάνεια την ανάγκη άμεσης κατασκευής αντιπλημμυρικών και αποστραγγιστικών έργων στο Νομό.
Ήδη, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων και της ανυπαρξίας αποστραγγιστικών έργων έχει πλημμυρίσει η περιοχή της λίμνης Αχινού, ενώ απειλείται άμεσα η υπερπήδηση και ρήξη αναχωμάτων της κοίτης του άνω Στρυμόνα (από γέφυρα Πετριτσίου μέχρι Λίμνη), με συνέπεια οι κάτοικοι των παραστρυμονίων χωριών (Στρυμονοχώρι – Γόνιμο – Μεγαλοχώρι – Κοίμηση -Ποντισμένο – Λιμνοχώρι – Χρυσοχώοαφα – Ηράκλεια – Καρπερή) να έχουν χάσει τον ύπνο τους βλέποντας την στάθμη του νερού να βρίσκεται σε οριακά επίπεδα, αφού κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή (εάν οι βροχές εξακολουθήσουν να πέφτουν) να πλημμυρίσουν και να καταστραφούν.
Ο άνω ρους του Στρυμόνα διευθετήθηκε το 1982 ώστε να δέχεται πλημμυρικές παροχές μέχρι 3000 Μ3/5. Δυστυχώς όμως, η κοίτη του Στρυμόνα στην απόσταση αυτή λόγω των προσχώσεων και των έντονων αποθέσεων φερτών υλικών έχει περιορισθεί και η παροχετευτικότητά του είναι πολύ μικρότερη από την διευθετηθείσα. Έτσι, δεν μπορεί να δεχθεί ούτε τη μισή παροχή, με αποτέλεσμα να “φουσκώσει” και εάν συνεχιστεί η βροχή, να θεωρείται βέβαιο ότι τα νερά θα υπερβούν τα αναχώματα και θα πλημμυρίσουν την γύρω περιοχή.
Επίσης, οι τεράστιες ποσότητες νερού που εισρέουν στην λίμνη έχουν ανεβάσει επικίνδυνα την στάθμη της που πλησιάζει το όριο ασφαλείας των + 37 (χθες ήταν γύρω στο -35,5). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα ευστάθειας στα ανατολικά αναχώματα της Λίμνης (ύψος Λιμνοχωρίου -Χρυσοχωράφων) και να απειλείται η ανθεκτικότητα τους. Εάν δε η στάθμη του νερού πλησιάσει το όριο των +38. 5 τότε, σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών, η ρήξη των αναχωμάτων θεωρείται σφόδρα πιθανή με συντελιακές καταστροφές.
Οι κάτοικοι των παραλίμνιων περιοχών αγωνιούν και ζουν με τον φόβο. Σε περίπτωση που σπάσει το ανάχωμα θα πλημμυρίσουν 400.000 στρέμματα.
Βέβαια, η στάθμη της λίμνης ελέγχεται κατά κάποιο τρόπο, αφού από τις πόρτες του φράγματος μπορούν να διοχετευθούν όσες ποσότητες νερού χρειαστεί. Αυτό όμως θέτει σε κίνδυνο άλλες παραστρυμόνιες περιοχές και ειδικά την λεκάνη της λίμνης του Αχινού γιατί λόγω της ανυπαρξίας αναχωμάτων σε πολλά σημεία κατά μήκος της κοίτης του Στρυμόνα και της παντελούς έλλειψης αποστραγγιστικών έργων, η παροχετευτικότητα του Στρυμόνα είναι μικρή και δεν μπορεί να αντέξει τις μεγάλες ποσότητες νερού που “απελευθερώνονται” από το φράγμα.
Έτσι θεωρείτο βέβαιο ότι θα υπάρξουν πλημμύρες σε άλλες περιοχές κατά μήκος του Στρυμόνα.
Ταυτόχρονα όλα αυτά τα φαινόμενα έχουν επιπτώσεις στο οικοσύστημα.
Επίσης, οι καλλιέργειες (βαμβάκια, τεύτλα, κ.λπ.), στην περιοχή Μαυροθάλασσας και σε άλλες περιοχές, έχουν καταστραφεί λόγω των πλημμύρων και υπάρχει κίνδυνος νέων καταστροφών σε παραστρυμόνιο και παραλίμνια χωριά.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
1) Εάν ξεκινήσει ο καθαρισμός του άνω ρου του Στρυμόνα και γίνει βοηθητική εκτροπή του.
2) Εάν αυξηθεί η παροχετευτικότητα του κάτω ρου του Στρυμόνα μέχρι τον Στρυμονικό Κόλπο (Βάθεμα και σταθεροποίηση των αναχωμάτων καθ’ όλο το μήκος του).
3) Τι μέτρο θα ληφθούν μετά από μελέτες για τα αναχώματα της λίμνης Κερκίνης λαμβανομένου υπόψη και του προβλήματος του οικοσυστήματος.
4) Εάν θα διευθετηθούν οι επικίνδυνοι χείμαρροι και οι τάφροι.
5) Πότε θα αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες από τις καταστροφικές πλημμύρες.
6) Γιατί τόσα χρόνια δεν έγιναν αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα στο Ν Σερρών και πότε θα ξεκινήσουν.
Ο ερωτών Βουλευτής
Θεόφιλος Λεονταρίδης