Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Κοινοτικές Επιδοτήσεις – Παρακρατήσεις των Επιδοτήσεων απο τους Παραγωγούς

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 Με αφορμή παράπονα και διαμαρτυρίες από παραγωγούς  – κτηνοτρόφους του Νομού Σερρών που δέχτηκε ο κύριος Λεονταρίδης τόσο κατά την περιοδεία του στο νομό όσο και από επίσκεψη κτηνοτρόφων που δέχτηκε στο πολιτικό του γραφείου , σχετικά με την «υποχρέωση» ( σύμφωνα με πληροφορίες λέγεται πως  η «οφειλή» διαφορετικά  θα βεβαιωθεί στο δημόσιο ταμείο ) καταβολής  ποσοστού από την επιδότηση τους για προμήθεια στην Ε.Α.Σ , που ουσιαστικά καταλήγει στο να εισπράξει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών  υπό αυτή τη μορφή αυτό που εισέπραττε ως παρακράτηση  από την   κοινοτική επιδότηση ( από το ταμείο Ε.Γ.Τ.Π.Ε – εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης )  που δικαιούνται ,  ο Βουλευτής κύριος Λεονταρίδης ,  αφού ήρθε σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς ενημερώνει τους παραγωγούς – κτηνοτρόφους  καταρχήν πως  σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία  κάθε παρακράτηση σε βάρος οποιασδήποτε κοινοτικής επιδότησης είναι παράνομη , που σημαίνει πως  τα χρήματα του κοινοτικού Ταμείου Ε.Π.Τ.Π.Ε – εγγυήσεις πρέπει να χορηγούνται αποκλειστικά και εξ΄ολοκλήρου στους δικαιούχους και μόνο σ΄αυτούς.

Καμία μεθόδευση όπως για π.χ. απόφαση οργάνων Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων ( ΑΣΟ)  δεν μετατρέπει τις  παρακρατήσεις από παράνομες σε νόμιμες  . Αυτό σημαίνει πως  ακόμα και όταν ο παραγωγός έχει κάποια οφειλή πρέπει τα χρήματα που δικαιούται να τα πάρει εξ΄ολοκλήρου και μετά ο ίδιος να πληρώσει την οφειλή του .   Βέβαια αυτό που συμβαίνει αυτή τη φορά διαφέρει σε τακτική αφού τώρα πια εισπράττουν οι παραγωγοί πλην όμως καλούνται – υπό πίεση –  να καταβάλλουν πάλι ποσοστό υπέρ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών υπό τη μορφή βέβαια «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΕΠΙΔΟΤ.».

Οσον αφορά τις   παρακρατήσεις που μειώνουν τις επιδοτήσεις , οι οποίες επιβάλλονται από τις Ενώσεις , από συνεταιρισμούς ή από άλλους φορείς αυτές   είναι παράνομες , αντιβαίνουν το κοινοτικό δίκαιο και εκτός των άλλων επιπτώσεων επιφέρουν στη χώρα μας χρηματικούς καταλογισμούς.

Τα παραπάνω προκύπτουν και από το με αριθμό πρωτοκόλλου 144903/5-3-1997 Έγγραφο του Υπουργείου Γεωργίας , Διεύθυνση ΓΕ ΔΙΔΑΓΕΠ  που εκδόθηκε σε συνεργασία με το τμήμα Ε.Ε  και το οποίο εστάλη σε όλες τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της Χώρας και φυσικά κοινοποιήθηκε στις Γεωργικές Διευθύνσεις των Νομαρχιών.

Υπέρ αυτού συνηγορεί και  το με αριθμό πρωτ. 545/19-1-98 τέλεξ του Υπουργείου Γεωργίας το οποίο εστάλη 1,- στις Γεωργικές Διευθύνσεις των Νομαρχιών , 2,- στη ΠΑΣΕΓΕΣ ενώ κοινοποιήθηκε και στις διευθύνσεις ΓΕ. ΔΙΔΑΓΕΠ , σύμφωνα με το οποίο το Υπουργείο επανερχόταν στο θέμα και  ενημέρωνε πως :

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ  με το νόμο 2538/97 ( ΦΕΚ 242 Α’ –1-12-1997 ) το άρθρο 2 του Νόμου 1409/1983 και σύμφωνα με την τροποποίηση η παρακράτηση που  μπορούσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να κάνουν με τον νόμο 1409/83 , κατά την καταβολή ποσών στους παραγωγούς  ποσοστό μέχρι  2% της οικονομικής ενίσχυσης που δικαιούταν  κάθε παραγωγός , ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ  τα ποσά που καταβάλλονται σε βάρος του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και εγγυήσεων ( Ε.Γ.Τ.Π.Ε )  . Στην κατηγορία των εγγυήσεων περιλαμβάνονται ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ , ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ κλπ. , ποσά δηλ. που καταβάλει η ΓΕ.ΔΙΔΑΓΕΠ.

Το  Υπουργείο επίσης ενημέρωνε πως κάθε παρακράτηση που γίνεται σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο στα ποσά αυτά από 1-12-1997  δεν είναι νόμιμη και μπορεί να περικοπεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρακαλούσε τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να ενημερώσουν σχετικά όλους τους ενδιαφερομένους και η ΠΑΣΕΓΕΣ  τα μέλη της.

Τέλος  με το με αριθμό πρωτ. 200/12-5-2000 έγγραφο της το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος , παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας ( το οποίο κοινοποίησε προς τον Υπουργό Γεωργίας ,τον Υφυπουργό , τις Νομαρχίες Δράμας, Καβάλας και σε Σερρών και σε πολλούς άλλους αρμόδιους φορείς ) κατήγγειλε το γεγονός της παρακράτησης και  ζητούσε την πιστή εφαρμογή των νόμων και κανονισμών που διέπουν τη χορήγηση και λήψη κοινοτικών επιδοτήσεων.

Ο κύριος Λεονταρίδης αφού ενημέρωσε τους παραγωγούς  επέδωσε  σήμερα ( Έκθεση Επίδοσης με αριθμό 6450./14-9-2000 ) εγγράφως τις διαπιστώσεις του αυτές και στον Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και του επέστησε την προσοχή , παρακαλώντας για τη διερεύνηση του θέματος ούτως ώστε να διαπιστωθεί εάν εφαρμόζονται πιστά οι νόμοι και οι κανονισμοί και να πράξει τα νόμιμα.

Επίσης θα ζητήσει να ενημερωθεί τι ακριβώς είναι αυτή η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ  που «καλούνται» να καταβάλλουν οι παραγωγοί με το που εισπράττουν την επιδότηση και η οποία ανέρχεται προφανώς σε ποσοστό και αν αυτό ταυτίζεται ουσιαστικά με την  προηγούμενη παρακράτηση ενώ τυπικά καλύπτεται υπό αυτή τη μορφή ούτως ώστε η Ένωση μεν να εισπράττει από την επιδότηση πλην όμως να μην «παρανομεί».

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει