Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Λειτουργία του ΤΑΥΤΕΚΩ

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής  Ν.Δ.  Ν. Σερρών
Αν. Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων
 

Αθήνα ,  25 Ιουλίου   2011

 

EΡΩΤΗΣΗ

   Προς τον Υπουργό

Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 
ΘΕΜΑ: Λειτουργία του ΤΑΥΤΕΚΩ

Πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά την εφαρμογή των διατάξεων του ν.3655/2008 και τη λειτουργία του ΤΑΥΤΕΚΩ, ενιαίο φορέα υγείας στον οποίο ενσωματώθηκαν μεταξύ άλλων και το Ταμείο Ασφάλισης Ασθένειας Προσωπικού Τραπεζών Πίστεως, Γενικής, Αμέρικαν Εξπρές (ΤΑΑΠΓΑΕ) Έχει διαπιστωθεί αδικαιολόγητη καθυστέρηση της έγκρισης από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  του ενιαίου προϋπολογισμού του Ταμείου με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον δυνατή η έκδοση ενταλμάτων πληρωμών, οι ασφαλισμένοι να στερούνται τις παροχές και να  επιβαρύνονται οικονομικά.

Περαιτέρω, τα προβλήματα στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του ταμείου ενισχύονται και από το γεγονός της έλλειψης επαρκούς αριθμού υπαλλήλων για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, οι οποίοι λαμβάνουν τα χρήματα που έχουν δαπανήσει για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη με καθυστέρηση πολλών μηνών. Καίτοι ο ν.3655/2008 είχε ρητά προβλέψει την διασφάλιση επαρκούς αριθμού υπαλλήλων για τη λειτουργία του ταμείου, σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο αφενός οι τράπεζες να μην αποσπούν προσωπικό για την αναπλήρωση  αποσπασμένων υπαλλήλων τους που αποχώρησαν από την υπηρεσία, αφετέρου να μην γίνονται προσλήψεις ή μετατάξεις για την κάλυψη των κενών. Σήμερα το ταμείο υπολειτουργεί με αποτέλεσμα να έχει κορυφωθεί  η εύλογη αγανάκτηση και η οργή των ασφαλισμένων.

 Επισημαίνεται ακόμα ότι για την κεντρική διοίκηση του ΤΑΥΤΕΚΩ ο τομέας των τραπεζοϋπαλλήλων καταβάλλει ετησίως το δυσθεώρητο ποσό του 1.600.000€, χωρίς να απορρέει από πουθενά τέτοια υποχρέωση, ενώ οι παροχές προς τους ασφαλισμένους διαρκώς περιορίζονται.

 Παρατηρείται επιπρόσθετα καθυστέρηση στην υπογραφή των ενιαίων συμβάσεων με νοσοκομεία, φαρμακεία κλπ, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Ειδικά δε στην επαρχία οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται οι ίδιοι με το κόστος αγοράς των φαρμάκων τους διότι δεν έχουν ακόμα καταρτιστεί συμβάσεις συνεργασίας με τα φαρμακεία της επαρχίας. Οι ασφαλισμένοι πλέον λαμβάνουν από το ταμείο τα χρήματα που έχουν δαπανήσει με καθυστέρηση πολλών μηνών. Τούτο όμως δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό.

Τέλος αξίζει να επισημανθεί ότι ο αριθμός των γιατρών που απασχολούνται σήμερα στο ταμείο είναι πολύ μικρός σε σχέση με τις ανάγκες και τον αριθμό των ασφαλισμένων. Παρά τις επισημάνσεις των αρμοδίων μέχρι και σήμερα ουδεμία πρόσληψη γιατρού έχει πραγματοποιηθεί με αποτέλεσμα να επιτείνονται τα προβλήματα των ασφαλισμένων.

Επειδή όπως αντιλαμβάνεστε, τα προβλήματα που κατά τα ανωτέρω διαπιστώνονται σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο για την υγεία και τη ζωή χιλιάδων ασφαλισμένων τομέα απαιτούν άμεσες λύσεις.

 Ερωτάται o κ. Υπουργός:

  Ποιες ενέργειες θα λάβετε προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του ταμείου και η εκπλήρωση του καταστατικού του σκοπού που δεν είναι άλλος από την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων του.

                                                           

Οι Ερωτώντες Βουλευτές της Ν.Δ.

Νικολόπουλος Νικόλαος
Λεονταρίδης Θεόφιλος
Καράογλου Θεόδωρος
Καριπίδης Αναστάσιος
Τσουμάνη- Σπέντζα Ευγενία 
Μελάς Παναγιώτης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει