Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Μέτρα για την διαχείριση και την διαφάνεια της περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής  Ν.Δ.  Ν. Σερρών
Αν. Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων
 

                                                                  ΑΡ. ΠΡΩΤ. 20093/20-7-2011

EΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό

Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: «Μέτρα για την διαχείριση και την διαφάνεια  της  περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης»

Έχοντας υπόψη ότι :

 • Τον Φεβρουάριο του 2006  αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα  www.periousia.gr  , που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και στην οποία παρουσιάζονται  διαχρονικά  τα στοιχεία που αποτελούν την  κινητή και ακίνητη περιουσία των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης  αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης. Σήμερα στην ως άνω ιστοσελίδα  εμφανίζονται τα στοιχεία  της κινητής & ακίνητης περιουσίας  των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με τελευταία ενημέρωση και αποτίμηση αυτών ως είχε τον     Αύγουστο του 2009. Ο θεσμός της  ανάρτησης στο διαδίκτυο και η συνεχής ενημέρωση  της ως άνω ιστοσελίδας έγινε με σκοπό  την ενίσχυση της διαφάνειας και την πιο αποδοτική διαχείριση της περιουσίας  των  Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης .
 • Με τον ν.3863/2010 «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις» και συγκεκριμένα στο όγδοο κεφάλαιο ,που αφορά το θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων και αξιοποίησης της περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ( άρθρα 45,46,47,48,49,50,51,52),εισήχθη νέο θεσμικό πλαίσιο για την διαχείριση των αποθεματικών των Φορέων.
 • Σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιστότοπο  www.newpost.gr   Δευτέρα, 28 Μάρτιος 2011 με τίτλο’’ Βάζουν “χέρι” στην περιουσία των ταμείων ‘’ σημειώνεται : Tις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί το σχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς έχουν καταγραφεί τα πάντα σε σχέση με τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας.  Ο  Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στη ΝΕΤ fm διευκρίνισε ότι το σχέδιο αυτό, δεν εντάσσεται στο πακέτο αποκρατικοποιήσεων των  50 δισ.  που μέλλει να πουληθεί μετά από απαίτηση της τρόικας των δανειστών μας.
 • Ο σημερινός  υπουργός Εργασίας, κ Γιώργος Κουτρουµάνης, με την ευκαιρία ανακοινώσεων για το  θέμα της ρύθμισης  των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία {ιστότοπος  www.news.247  Μάρτιος 29.2011 με τίτλο ‘’Κατασχέσεις για χρέη σε Ασφαλιστικά Ταμεία ‘’}  επισήµανε. ‘’Mέσα στις επόµενες ηµέρες θα ανακοινωθεί το σχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταµείων, το οποίο δεν θα ενταχθεί στο πακέτο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ,’’  «Έχουµε καταγράψει τα πάντα σε σχέση µε τα περιουσιακά στοιχεία των Ταµείων. ∆εν πρέπει να περιµένουµε συµµετοχή των Ταµείων στο γενικότερο πλάνο που υπάρχει για την αξιοποίηση της περιουσίας, έτσι ώστε να καλυφθούν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά κατά έµµεσο τρόπο και εδώ θα υπάρξει µια συμμετοχή των Ταµείων, γιατί αυτά επιχορηγούνται από το κράτος, κατά συνέπεια όσο καλύτερα αξιοποιούν την περιουσία τους τόσο λιγότερα χρειάζονται από το κράτος».
 • Κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε το σκάνδαλο των ομολόγων (την  Παρασκευή 8 .4.2011  ημέρα απεργίας στα ΜΜΕ), η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Λούκα Κατσέλη, μεταξύ άλλων είπε ότι θα εισηγηθεί  νέο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης  της περιουσίας των Ταμείων και οι θεμελιώδεις αρχές αυτού  θα πρέπει να είναι «το τετράπτυχο διαφάνεια – ασφάλεια – επαγγελματική διαχείριση – εποπτεία».{Δημοσίευμα Ιστότοπος www.tovima.gr 11.4.11 με τίτλο ‘’Νέος μηχανισμός για την περιουσία των Ταμείων ‘’}
 • Σύμφωνα με δημοσίευμα  στον ιστότοπο  www.Exipno.gr   Τρίτη, 24 Μαΐου 2011 00:55  με τίτλο  «Μαύρη Τρύπα» 3,1 δισ. € στα ασφαλιστικά Ταμεία» σημειώνεται: «Ολοένα και πιο συρρικνωμένη εμφανίζεται μήνα με το μήνα η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, ενισχύοντας τα σενάρια περί νέων, δραστικών περικοπών τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις, μέσα στο προσεχές 6μηνο. Ειδικότερα μέσα σε λιγότερο από 1,5 χρόνο, η αξία των κινητών και ακίνητων περιουσιακών τους στοιχειών μειώθηκε κατά 3,15 δισ. ευρώ.Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), στα τέλη του 2010 η συνολική περιουσία του δημόσιου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ) είχε συρρικνωθεί στα 27,79 δισ. ευρώ. Περίπου 16 μήνες πριν το ύψος της κυμαινόταν στα 30,95 δισ. ευρώ.Από το σύνολο της περιουσίας των Ταμείων, 26,51 δισ. ευρώ αποτελούν την κινητή και 1,28 δισ. ευρώ την ακίνητη. Με βάση την καταγραφή Αυγούστου του 2010, η κινητή περιουσία του ΙΚΑ ανερχόταν στα 29,55 δισ. ευρώ και η ακίνητη στο 1,4 δισ. ευρώ.Με βάση τα στοιχεία αυτά άν όλα τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία ανήκουν στα Ταμεία, υποθετικά, ρευστοποιούνταν άμεσα, τότε θα μπορούσαν να καλύψουν μόνο τις συντάξεις 10,7 μηνών».
 •  Με  το άρθρο 79 του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ που έχει κατατεθεί στη βουλή  δίνεται η δυνατότητα στα ασφαλιστικά ταμεία να επενδύουν μέχρι το 10% των διαθεσίμων τους (από 2% που είναι σήμερα)  σε προθεσμιακές καταθέσεις και σε έντοκα γραμμάτια του δημοσίου διάρκειας μέχρι ενός έτους και εφόσον το επιτόκιο είναι μεγαλύτερο από το επιτόκιο του κοινού κεφαλαίου της Τραπέζης Ελλάδος. Σημειώνεται ότι η συνολική κινητή περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων φθάνει τα 15 δις € και έως τώρα η επένδυση αυτού του είδους δεν μπορούσε να ξεπερνά τα περίπου 300 εκατομμύρια € , ενώ πλέον η σχετική δυνατότητα τους ανέρχεται σε λίγο πάνω από 1 δις ευρώ.  ’’

Eπειδή:

 • Σημαντικό λόγο για την διαμόρφωση πλεονάσματος η ελλείμματος  στην οικονομική διαχείριση  του  συνταξιοδοτικού κεφαλαίου εκ μέρους  των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης   αποτελούν οι πρόσοδοι περιουσίας  των ΦΚΑ και ως εκ τούτου τίθεται θέμα  άμεσης προτεραιότητας για τα συμφέροντα των  ασφαλισμένων ,συνταξιούχων και εργοδοτών   αυτών .
 • Με δεδομένη τη  γνωστή σε όλους μας σημερινή κατάσταση της οικονομίας της χώρας η μη αποτύπωση και δημοσιοποίηση της περιουσίας των Φορέων επιτείνει τη σύγχυση και την αβεβαιότητα.
 • Οι παλινωδίες και η αδράνεια στην διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των Φορέων επιδεινώνουν το οικονομικό πρόβλημα.
 • Σύμφωνα και με τα προαναφερθέντα δημοσιεύματα    τίθεται σε αμφισβήτηση η διαχείριση της  περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης .
 • Σύμφωνα με προαναφερθείσες παραπάνω  δηλώσεις  του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης   έχουν καταγραφεί τα πάντα σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων.

Ερωτάται ο κ Υπουργός :

 •  Σε ποιο λόγο οφείλεται η μη ενημέρωση σε τακτό χρονικό διάστημα του ιστότοπου  www.periousia.gr .
 •  Ποια μέτρα θα πάρει για να ενημερωθει αμεσα ο ιστοτοπος www.periousia.gr    του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης  με τα σημερινά στοιχεία της κινητής & ακίνητης περιουσίας  ενός εκάστου  Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και των Τομέων  αυτού  ,  ώστε να  είναι γνωστα αυτά  σε κάθε Ελληνα Πολιτη και προ παντος στους αμεσα  ενδιαφερομενους  ασφαλισμενους  ,συνταξιουχους  και εργοδοτες ;
 • Επιπλέον κρίνουμε σκόπιμο  να  δοθεί  πίνακας με τα αναλυτικά στοιχεία της κινητής και ακίνητης περιουσίας ανά Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης   ως αυτά θα εμφανισθούν   στον σχετικό ιστότοπο www.periousia.gr και τις  επελθούσες  μεταβολές     αυτών  από τον Αύγουστο του 2009 μέχρι  σήμερα    , ώστε αφ ενός μεν να  ενημερωθούν  οι ασφαλισμένοι  ,συνταξιούχοι  και εργοδότες διαχρονικά για τις  κινήσεις  των περιουσιακών στοιχείων ενός εκάστου  Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και αφ ετέρου να εξαχθούν συμπεράσματα για την απόδοση των αποθεματικών και την ορθή διαχείριση αυτών.
 •  Εάν έχουν τύχει εφαρμογής οι διατάξεις του ν.3863/10 ,που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης της περιουσίας των Φορέων και εάν όχι για ποιο λόγο  και ποιος ευθύνεται;
 • Σε τι αποσκοπεί η αποσπασματική και εμβόλιμη εισαγωγή νέων διατάξεων (άρθρο 79 νομοσχέδιο ΣΕΠΕ) για την αλλαγή του ορίου προς επένδυση διαθεσίμων σε προθεσμιακές και έντοκα ;
 • Επειδή  μεγάλο μέρος της περιουσίας των φορέων είναι τοποθετημένο σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, μέσα στο πλαίσιο της συνετής, αποτελεσματικής και επαρκούς διαχείρισης της περιουσίας των Φορέων όπως ορίζει η νομοθεσία ,έχει ληφθεί μέριμνα για την  αντιμετώπιση των  επιπτώσεων, λόγω ενδεχόμενης κρίσης στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, στην λειτουργία των φορέων ;  Εάν όχι ποιος ευθύνεται;

    
Οι Ερωτώντες Βουλευτές της Ν.Δ.

Νικολόπουλος Νικόλαος
Λεονταρίδης Θεόφιλος
Καράογλου Θεόδωρος
Καριπίδης Αναστάσιος
Τσουμάνη- Σπέντζα Ευγενία
Μελάς Παναγιώτης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει