Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Μέτρα για την Προστασία Παραγωγών – Καταναλωτών απο την Αισχροκέρδια

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς τους Υπουργούς Γεωργίας και ΑνάπτυξηςEίναι γνωστό ότι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων διαμορφώνονται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση από τον παραγωγό προς τρίτους.
Το μεγάλο όμως πρόβλημα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό είναι ότι ενώ οι τιμές διάθεσης των αγροτικών προϊόντων προς τους χονδρέμπορους ξεκινούν από ελάχιστες τιμές φθάνουν στον καταναλωτή σε πολύ υψηλές τιμές.
Το φαινόμενο αυτό της αισχροκέρδειας πλήττει όλο και περισσότερο τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών, πατάτας, ρυζιού, καπνού και άλλων αγροτικών προϊόντων αλλά και τους καταναλωτές χωρίς να περιφρουρούνται τα δικαιώματα τους από την ασυδοσία και τα κυκλώματα του παραεμπορίου.
Δεν δικαιολογείται να παίρνει τιμή ο παραγωγός 25 δρχ / κιλό. πατάτες και ο καταναλωτής να αγοράζει 200 δρχ / κιλό πατάτες ή να παίρνει τιμή ο παραγωγός 70 – 80 δρχ / κιλό ρύζι και ο καταναλωτής να αγοράζει 400 δρχ / κιλό ρύζι, Το ίδιο συμβαίνει και με τις τιμές στα καπνά, οπωροκηπευτικά και σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων.
Υπάρχει δηλαδή, μεγάλη ψαλίδα μεταξύ της τιμής του-παραγωγού και της τιμής του καταναλωτή.
Έτσι, δίκαια διαμαρτύρονται οι παραγωγοί, οι οποίοι βλέπουν από τη μια μεριά το προϊόν τους να φεύγει από το χωράφι τους με μικρή τιμή και να φθάνει στον καταναλωτή σε υψηλή τιμή.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

 1) Τι μέτρα θα πάρετε ώστε να προστατευθούν οι παραγωγοί και οι καταναλωτές από την αισχροκέρδεια που γίνεται εις βάρος τους; θα υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο;
2) Εάν υπάρχουν οι απαραίτητοι έλεγχοι ώστε να μην “βαφτίζονται” τα ξένα αγροτικά προϊόντα ως ελληνικά, να επανασυσκευάζονται και να παρουσιάζονται στην ελληνική αγορά ως ελληνικά.

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει