Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Μακαριστός Αρχιεπισκόπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου. 15 Χρόνια χωρίς τον Ιεράρχη που μιλούσε στις καρδιές των ανθρώπων.

Λεονταρίδης Θεόφιλος
τ. Αν. Υπουργός Εσωτερικών
Βουλευτής Ν.Σερρών

Μακαριστός Αρχιεπισκόπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου.

15 Χρόνια χωρίς τον Ιεράρχη που μιλούσε στις καρδιές των ανθρώπων

Μια προσωπικότητα που αναμφισβήτητα σφράγισε με τη παρουσία του και τον δυναμικό του λόγο όχι μόνο την εποχή του, αλλά ακόμα και σήμερα είναι αισθητή η σφραγίδα του στην νεότερη εθνική και εκκλησιαστική ιστορία, ενώ πολλές φορές γίνεται αισθητή η απουσία του, ιδιαίτερα σε κρίσιμες για την Εκκλησία και το Γένος στιγμές. Αγαπήθηκε από χιλιάδες και ενόχλησε δεκάδες με τον ποιμαντικό, εκκλησιαστικό και πατριωτικό του λόγο, κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσφορά του στην Εκκλησία,

8 Απριλίου του 1998 – ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ως Μητροπολίτης Δημητριάδος εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Επί των ημερών του η Εκκλησία ήρθε πολύ κοντά στον άνθρωπο και ειδικά στους νέους και με τον απλό αλλά συνάμα σοφό του λόγο συνάρπαζε τους πιστούς. Καλούσε τη νεολαία να πλησιάσει την Εκκλησία, «ακόμα και με το σκουλαρίκι», ζητούσε συγγνώμη από τους νέους για όσα δεν έγιναν από τους μεγαλύτερους, ενώ άρχισε αμέσως να ασχολείται με την αναζωογόνηση όλων των υπηρεσιών της Εκκλησίας και κυρίως του φιλανθρωπικού τομέα.

Υπό την ηγεσία του, προάγεται το έργο της Εκκλησίας σε ολόκληρο τον κοινωνικό τομέα. Ιδρύονται νέοι οργανισμοί που καλύπτουν τομείς, όπως η βιοηθική, η μέριμνα για τους τοξικομανείς, την κακοποιημένη γυναίκα, την άγαμη μητέρ , την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αλληλεγγύη» μέσω της οποίας γίνεται παρέμβαση με ανθρωπιστική βοήθεια, σε παγκόσμια κλίμακα , την υπηρεσία Διαδικτύου, δημιουργώντας συγχρόνως ψηφιακή βιβλιοθήκη σε 9 γλώσσες, πινακοθήκη, μουσικοθήκη και πύλη πολιτιστικών ειδήσεων στα ελληνικά και αγγλικά.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

20 Μαρτίου του 1999: «Ο ίδιος ο άνθρωπος είναι θύμα των επιτευγμάτων του. Τα μέτρα που θα ληφθούν θα περιορίσουν το κακό. Δεν θα το εξαλείψουν, όμως. Έως ότου οι άνθρωποι αποφασίσουν να ξαναγίνουν άνθρωποι».

31 Δεκεμβρίου 2001, «Σήμερα η ιατρική κατάντησε περισσότερο επιχείρηση παρά επιστήμη, περισσότερο σχεδιασμός και προγραμματισμός, παρά γνώση και ανακάλυψη. Στο βάθος της διακρίνεται πιο πολύ η σκοπιμότητα του οικονομικού κέρδους παρά η επιδίωξη της υγείας ή, πολύ περισσότερο, η ανάγκη των ανθρώπινων σχέσεων. Η υγεία έγινε έντονα οικονομική. Μπήκε μέσα της καθοριστικά το χρήμα και η πολυπλοκότητα. Η καλπάζουσα εξέλιξη συνδέεται άμεσα με τη δύσκολη ενημέρωση και τον πολυδάπανο εξοπλισμό. Η ιατρική της παρατηρήσεως, της ψηλαφήσεως, του πιεσόμετρου και του στηθοσκοπίου έδωσε τη θέση της στον αξονικό τομογράφο και στη μαγνητική».

Πρωτοχρονιά του 2007, μήνυμα που είχε αποστείλει στον ελληνικό λαό, θέλοντας να τον προειδοποιήσει για αυτό που θα ερχόταν «έχουμε ήδη φτάσει στο τελευταίο σκαλί στου κακού τη σκάλα. Δεν απομένουν περιθώρια αναμονών. Το κακό καλπάζει και απειλεί ως μολυσματική νόσος όλο τον κοινωνικό μας ιστό. Μοιάζει με μεταστατικό καρκίνο απλωμένο παντού».

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει