Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Μακροχρόνια Καθυστέρηση των Συντάξεων

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

   Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Θέμα: “Μακροχρόνια καθυστέρηση των συντάξεων”

Η μακροχρόνια αναμονή της σύνταξης, χωρίς άλλους πόρους, αναγκάζει τους πολίτες να διαβιούν κατά τρόπο που θίγει την αξιοπρέπεια τους και συχνά τους οδηγεί στα όρια της οικονομικής εξάντλησης.

Σύμφωνα με έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνική Πολιτικής, ο χρόνος αναμονής για έναν υποψήφιο συνταξιούχο, από τη στιγμή που θα υποβάλλει την αίτηση μέχρι την ημέρα που θα του καταβληθεί η σύνταξη, είναι:

Πάνω από 8 μήνες νια το ΙΚΑ.

Πάνω από 6 μήνες για τον ΟΓΑ,

18 μήνες για το Ταμείο Εμπόρων (ΤΑΕ),

7 μήνες για το Ταμείο Συντάξεων Υγειονομικών.

Πάνω από 7 μήνες για το ΤΣΜΕΔΕ (Μηχανικών).

Πάνω από 9 μήνες για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων

Εμπορικών Καταστημάτων.

Για τους ασφαλισμένους, που έχουν ένα ή δύο επιπλέον ασφαλιστικά ταμεία (διαδοχική ασφάλιση) η διαδικασία έκδοσης της σύνταξης τους γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη και χρονοβόρα.

Την τραγική αυτή κατάσταση βιώνουν τα τελευταία χρόνια συνταξιούχοι του ΟΓΑ, του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και άλλων Ασφαλιστικών Ταμείων με διαδοχική ασφάλιση και περιμένουν πάνω από δύο χρόνια να πάρουν την σύνταξη που τους αναλογεί.

Οι μακροχρόνιες αυτές καθυστερήσεις που παρατηρούνται, αναδεικνύουν τα οργάνωσα προβλήματα των φορέων ασφάλισης και τις σημαντικές ελλείψεις και ανισότητες που χαρακτηρίζουν την συγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1) Γιατί μέχρι σήμερα εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για συντόμευση του χρόνου απονομής της σύνταξης;

2) Πότε θα διεκπεραιωθούν όλες αυτές οι συνταξιοδοτικές υποθέσεις της διαδοχικής ασφάλισης και με ποια μέτρα θα συντομευτεί δραστικά το χρονικό διάστημα μέχρι την απονομή της σύνταξης στους ασφαλισμένους;

3) Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να αποκεντρώσει τον έλεγχο διεκπεραίωσης των συντάξεων κατά νομό ή περιφέρεια, για να μην συνεχιστεί να υφίσταται το πρόβλημα

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει