Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ματαίωση έργου δωρεάν διανομής ρυζιού

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Ν. Σερρών

Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014

 

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη

Θέμα: «Ματαίωση έργου δωρεάν διανομής ρυζιού»

Κύριε υπουργέ,

Στις 28-11-2013, δέκα πέντε βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου, καταθέσαμε ερώτηση, στην οποία δεν απαντήσατε ακόμη, παρ’ ότι έχει παρέλθει η προβλεπόμενη από τον κανονισμό της Βουλής προθεσμία, με την οποία εκφράσαμε την ανησυχία μας για την καθυστέρηση της υλοποίησης του προγράμματος χορήγησης τροφίμων στους άπορους και συγκεκριμένα διανομής ρυζιού, ύψους 5.000.000 Ευρώ, που χρηματοδοτούνταν εξ’ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την υλοποίηση του έργου η  χώρα είχε διαιρεθεί σε τρεις ζώνες  (Α, Β, Γ) με ξεχωριστή δαπάνη για κάθε ζώνη.

Και ενώ όλες οι διαδικασίες προκήρυξης  διαγωνισμού, αξιολόγησης και κατακύρωσης του έργου είχαν ολοκληρωθεί την 14-10-2013, οπότε και είχε υπογραφεί η σχετική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου σας και της αναδόχου εταιρίας με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του έργου την 15 Οκτωβρίου 2013,εσείς, δεν προχωρήσατε στην πληρωμή του έργου, αλλά επικαλούμενος διάφορες ασαφείς δικαστικές αποφάσεις για τις Β΄ και Γ΄ ζώνες και ύστερα από μεγάλες παλινωδίες και καθυστερήσεις τον Δεκέμβριο προχωρήσατε στη ματαίωση του έργου με αποτέλεσμα σε μια κρίσιμη  για την οικονομία μας περίοδο, η χώρα να απολέσει πόρους 5.000.000 Ευρώ.

Το γεγονός αυτό, δηλαδή η αδυναμία σας να απορροφήσετε τους κοινοτικούς πόρους για το 2013, δημιούργησε  προϋποθέσεις και  κίνδυνο να μη χρηματοδοτηθεί η χώρα μας τα επόμενα χρόνια για τη συγκεκριμένη δράση.

Επειδή με τους κοινοτικούς πόρους του εν λόγω προγράμματος  απορροφάται κάθε χρόνο σημαντική ποσότητα της Ελληνικής παραγωγής ρυζιού.

Επειδή κατά την φετινή χρονιά, εξ αιτίας των εισαγωγών μεγάλων ποσοτήτων ρυζιού με μηδενικό δασμό από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, δε μπορεί να απορροφηθεί σχεδόν καθόλου  Ελληνική παραγωγή .

Επειδή οι Έλληνες αγρότες προσδοκούσαν όπως κάθε χρόνο απορρόφηση σημαντικής ποσότητας της φετινής παραγωγής  ρυζιού με τους πόρους του εν λόγω προγράμματος.

Επειδή εξ αιτίας της ματαίωσης του συγκεκριμένου έργου, στερήθηκαν οι άπορες οικογένειες της χώρας, το ευεργέτημα της δωρεάν διανομής ρυζιού .

Επειδή οι  Έλληνες παραγωγοί ρυζιού βρίσκονται σε απόγνωση γιατί δεν μπορούν να διαθέσουν το προϊόν τους.

Επειδή κινδυνεύει η χώρα μας, λόγω της αδυναμίας σας να αξιοποιήσετε τους εγκεκριμένους για το έτος 2013 πόρους, να χάσει μελλοντικούς πόρους για διανομή εγχώριου ρυζιού.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

1)     Για ποιο λόγο δεν προχωρήσατε στην πληρωμή του έργου την 15-10-2013, αφού είχατε υπογράψει ήδη σύμβαση την 14-10-2013 και γνωρίζατε ότι η 15 -10-2013 ήταν καταληκτική ημερομηνία πληρωμής;

2)      Γιατί δεν προχωρήσατε στην πληρωμή έστω της Α’ ζώνης για την οποία δεν υπήρχε καμία δικαστική ή άλλη παρέμβαση;

3)     Τι και ποιους εξυπηρετεί η ματαίωση της εκτέλεσης του εν λόγω έργου;

4)     Τι απαντάτε στους ρυζοπαραγωγούς της χώρας που δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους και πως προασπίζεστε τα συμφέροντά τους;

5)     Εάν το πρόγραμμα εκτελεσθεί με Εθνικούς πόρους, όπως δημόσια δηλώσατε, πότε και με ποια διαδικασία θα γίνει αυτό;

6)     Ποιες πρωτοβουλίες αναλάβατε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να περιοριστεί η αθρόα εισαγωγή ρυζιού από τις Χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, για να προστατευτούν τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών ρυζιού;

[button link=”http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/8358223.pdf” newwindow=”yes”] Απάντηση Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων[/button]

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αναστασιάδης Ιωάννη Σάββας
Αντωνίου Βασιλείου Μαρία
Βεσυρόπουλος Φωτίου Απόστολος
Γεωργαντάς Παύλου Γεώργιος
Δερμεντζόπουλος Χρήστου Αλέξανδρος
Ιωαννίδης Δημητρίου Ιωάννης
Καρανάσιος Βασιλείου Ευθύμιος
Καρασμάνης Αθανασίου Γεώργιος
Κέλλας Αχιλλέα Χρήστος
Κλειτσιώτης Χρήστου Κωνσταντίνος
Κόλλιας Ταξιάρχου Κωνσταντίνος
Κόνσολας Νικία Εμμανουήλ
Κοντός Ευστρατίου Αλέξανδρος
Κουκοδήμος Γεωργίου Κωνσταντίνος
Κοψαχείλης Αθανασίου Τιμολέων
Κωνσταντινίδης Γεωργίου Ευστάθιος
Λεονταρίδης Χρήστου Θεόφιλος
Μακρή Θεοδώρου Ευαγγέλου Ελένη
Ορφανός Δημητρίου Γεώργιος
Παναγιωτόπουλος Ιωάννη Νικόλαος
Πασχαλίδης Αδάμ Ιωάννης
Στυλιανίδης Στυλιανού Ευριπίδης
Τζαμτζής Συμεών Ιορδάνης (Δάνης)
Τσαβδαρίδης Γεωργίου Λάζαρος
Χριστογιάννης Διονυσίου Δημήτριος

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει