Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Μείωση του Εισοδήματος των Βαμβακοκαλλιεργητών

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τον Υπουργό Γεωργίας κ. Ανωμερίτη

ΘΕΜΑ: «Μείωση του εισοδήματος των Βαμβακοκαλλιεργητών»


Αβεβαιότητα επικρατεί στους βαμβακοκαλλιεργητές το τελευταίο διάστημα για την εξέλιξη της τιμής του βάμβακος, την καλλιέργεια, την παράδοση του προϊόντος και τους ελέγχους.
Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Κυβέρνησης σε σχέση με την πολιτική των τελευταίων ετών στον τομέα του βάμβακος και δυστυχώς ο νέος κοινοτικός  κανονισμός, που ψήφισε φέτος τον Μάιο, είναι κατά πολύ δυσμενέστερος από τον προηγούμενο Κανονισμό.

     Έτσι η Κυβέρνηση ετεροχρονισμένα, χωρίς να ενημερώσει έγκαιρα τους αγρότες, προχώρησε σε νέους δραστικούς περιορισμούς της βαμβακοκαλλιέργειας, χωρίς να εξηγεί τι θα κάνουν οι αγρότες που δεν θα καλλιεργήσουν τις υπόλοιπες γεωργικές εκτάσεις τους, ή που δεν θα παραδώσουν την υπόλοιπη ποσότητα του προϊόντος τους.

     Για την ίδια με πέρυσι ποσότητα παραγωγής, σύμφωνα με το νέο Κανονισμό, η τελική τιμή φέτος μπορεί να είναι μειωμένη κατά πολύ.

     Το στοιχείο αυτό και μόνο αποδεικνύει, δυστυχώς περίτρανα, την τεράστια αποτυχία της ελληνικής πλευράς καθώς και τη ραγδαία επιδείνωση της θέσης των βαμβακοπαραγωγών μας. Σημαντικά προβλήματα θα προκύψουν και” λόγω της μείωσης φέτος σημαντικών μεγεθών όπως τα επιτρεπόμενα όρια των ξένων υλών από 10% σε 7% και της υγρασίας από 17% σε 15%.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος Υπουργός:


Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει:

1. Την σημαντική μείωση του εισοδήματος των βαμβακοκαλλιεργητών.
2. Την κατάφωρη αδικία σε βάρος των αγροτών, που κινδυνεύουν να χάσουν την ενίσχυση των επιπλέον ποσοτήτων βαμβακιού που θα παραδοθούν χωρίς να φέρουν ευθύνη οι ίδιοι οι καλλιεργητές.

  

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει