Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Μείωση Φορολογίας Καυσίμων

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Διαστάσεις σκανδάλου προσλαμβάνει η πολιτική στην αγορά των καυσίμων .Οι ενδεικτικές τιμές που αποφασίστηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε καθημερινή βάση για τις βενζίνες και το πετρέλαιο κίνησης ακριβαίνουν αλματωδώς ,χωρίς όμως στο μεταξύ να έχουν αλλάξει οι τιμές διυλιστηρίου δηλαδή το κόστος προμήθειας των καυσίμων από τα διυλιστήρια προς τις εταιρίες και τους βενζινοπώλες (Αυτές προσαρμόζονται κάθε Τετάρτη).

Όλα αυτά σημαίνουν ότι εταιρίες και βενζινοπώλες θα έχουν το «άλλοθι» (την αύξηση των ενδεικτικών τιμών ) να κάνουν αυξήσεις στις λιανικές τιμές , ενώ όσοι ευελπισθούν ότι το αντίθετο θα συμβαίνει όταν πέφτουν οι ενδεικτικές τιμές (ότι δηλαδή θα μειώνονται και οι λαινικές )προφανώς αυταπατώνται.

Το αποτέλεσμα των ενδεικτικών τιμών ,σύμφωνα με τους βενζινοπώλες είναι να εκτίθενται οι ίδιοι έναντι των καταναλωτών .

Τελικά το μόνο που αυξάνεται είναι οι τιμές καταναλωτή ,και μάλιστα χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση των χονδρικών τιμών …

Ήδη έχει παρατηρηθεί ότι οι αυξήσεις περνούν αμέσως στην κατανάλωση ,ενώ οι μειώσεις καθυστερούν ή φθάνουν «κομμένες » στον καταναλωτή .

Σε τελική ανάλυση το κάθε νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί τεράστια από τις αυξήσεις των καυσίμων που θα έχει ως συνέπεια τις αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλο το φάσμα των καταναλωτικών αγαθών και την χρήση τους στην καθημερινή ζωή .

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1) Ποια είναι η φορολογία που επιβάλλεται στα καύσιμα από το κράτος (φορολογία στις βενζίνες, πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης).

2) Εάν το Υπουργείο Οικονομικών έχει πρόθεση να μειώσει την υψηλή φορολογία που πληρώνει ο καταναλωτής στα καύσιμα ,ώστε να ελαττωθεί η τιμή τους

3) Εάν η Κυβέρνηση η οποία είχε υποσχεθεί προεκλογικά μείωση του κόστους παραγωγής στους αγρότες με ελάττωση κατά 50% του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα καύσιμα υλοποιήσει αυτή τη δέσμευση τους ειδικά τώρα που οι τιμές έχουν φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη ,και τα εισοδήματα των αγροτών μειώνονται συνεχώς.

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει