Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Μεγάλες ζημίες στο βυζαντινό μνημείο της Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν. Σερρών Ν.Δ.   
Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας 
 
 

Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2010

 
 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο &

Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Θέμα: “ Μεγάλες ζημίες στο βυζαντινό μνημείο της Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών “

 Όπως είναι γνωστό την προηγούμενη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010, ξέσπασε μεγάλη φωτιά στην ιστορική βυζαντινή Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, η οποία δυστυχώς κατέστρεψε ολοσχερώς το αρχονταρίκι, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, ενώ προκάλεσε μεγάλες ζημιές στη νότια πτέρυγα, στις αποθήκες και σε βοηθητικούς χώρους του μοναστηριού. Επίσης ζημίες υπέστη και το μικρό εκκλησάκι του 16ου αιώνα που βρίσκεται στον εγγύς χώρο. Χάρις στην αυτοθυσία των μοναχών, διασώθηκαν πολύτιμες εικόνες του 13ου αιώνα, έγγραφα και θρησκευτικοί θησαυροί, ενώ και η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απέτρεψε τα χειρότερα.

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, η οποία κτίσθηκε το 1270 μ.Χ. είναι αναμφίβολα ένα από τα πλέον σπουδαία μοναστικά ιδρύματα της βυζαντινής περιόδου στη χώρα μας και αποτελεί πόλο έλξεως δεκάδων χιλιάδων προσκυνητών οι οποίοι συρρέουν στην ιερά Μονή για να προσκυνήσουν τις ιερές εικόνες και να θαυμάσουν τις περίφημες τοιχογραφίες και τα ιστορικά κειμήλια της Μονής. Μάλιστα ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ότι το έργο της συντήρησης των τοιχογραφιών του καθολικού της Ιεράς Μονής, ύψους 600.000 ευρώ, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, γεγονός που επιβεβαιώνει την σημαντικότητα του Μνημείου.

Επειδή οι καταστροφές από την μεγάλη αυτή πυρκαγιά είναι σημαντικές, και απαιτούνται άμεσα συντονισμένες προσπάθειες και ικανοί πόροι για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, δεδομένων και των ιδιαίτερα άσχημων τοπικών καιρικών συνθηκών λόγω του χειμώνα, που είναι πολύ πιθανό να προξενήσουν νέες ζημίες στα ήδη πληγέντα τμήματα της Μονής από χιονοπτώσεις, πλημμύρες κλπ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κκ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

 1. Αν προτίθενται να διαθέσουν εκτάκτως, τα αναγκαία κονδύλια για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την αποφυγή νέων από τις καιρικές συνθήκες κλπ?

2. Πότε εκτιμάται ότι θα αποδεσμευτούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την συντήρηση των τοιχογραφιών του καθολικού της Ιεράς Μονής?

3. Σε τι άλλες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία και η ασφάλεια της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών.

                                                          Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Θεόφιλος Λεονταρίδης

 

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει