Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Μεγάλες Καταστροφές για τους Τευτλοπαραγωγούς από Έντονα Καιρικά Φαινόμενα

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

   Προς τον Υπουργό Γεωργίας κ. Γ. Δρυ

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το Ν. Σερρών προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στους τευτλοπαραγωγούς του νομού. Από τη μια ο παγετός της άνοιξης και από την άλλη ο καύσωνας του καλοκαιριού προκάλεσαν τη μείωση της στρεμματικής απόδοσης των τεύτλων, με αποτέλεσμα οι τευτλοπαραγωγοί να περιέλθουν σι δεινή θέση. Οι τευτλοπαραγωγοί λόγω της μειωμένης φετινής παραγωγής που αποδίδεται στα έντονα καιρικό φαινόμενα, είναι σε απόγνωση αφού διαπίστωσαν από την συγκομιδή του προϊόντος ότι το 30% έως και το 50% των στρεμματικών τους αποδόσεων έχει καταστραφεί.

 Συγκεκριμένα ενώ η μέση παραγωγή των προηγούμενων χρόνων ανέρχονταν σε 7 τόνους ανά στρέμμα, κατά την φετινή χρονιά η μέση παραγωγή τεύτλων έφθασε μόλις τους 3-4 τόνους ανά στρέμμα.

Η μειωμένη παραγωγή σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος καλλιέργειας των τεύτλων έχουν οδηγήσει τους τευτλοπαραγωγούς σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Ενώ τα έξοδα τους ανά στρέμμα ανέρχονται σε 190 ευρώ (65,000 δρχ.), τα έσοδα τους με τις ισχύουσες τιμές φθάνουν μόλις τα 160 ευρώ (54.000 δρχ.).

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

      1) Γιατί ακόμη ο Ε.Λ.Γ.Α. δεν προχώρησε στην εκτίμηση της ζημιάς των τεύτλων δεδομένου της μειωμένης φετινής παραγωγής εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων;

      2) Τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών και πότε θα γίνει αυτό;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

 

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει