Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Μεγάλες Καταστροφές στους Βαμβακοπαραγωγούς από την Προσβολή της Καλλιέργειας από το Πράσινο Σκουλήκι

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

    Προς τον κ. Υπουργό Γεωργίας

θέμα: Πρόκληση καταστροφών από έντονες προσβολές πράσινου σκουληκιού στην παραγωγή βαμβακιού στο Ν. Σερρών.

Ιδιαίτερα ανάστατοι είναι οι Σερραίοι παραγωγοί για τις καταστροφές που έχουν υποστεί οι βαμβακοκαλλιέργειές τους από την σημαντική εμφάνιση της Β’ γενιάς του πράσινου σκουληκιού.

      Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν από τα τέλη Ιουλίου και μέχρι σήμερα στο Νομό, ευνόησαν τις αλλεπάλληλες εκκολάψεις του εντόμου και την επιβίωση των προνυμφών του.

      Ταυτόχρονα, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο του φυτρώματος και της πρώτης ανάπτυξης των Βαμβακοφυτειών ήταν δυσμενείς για την Βαμβακοκαλλιέργεια, με αποτέλεσμα η καρποφορία να δημιουργηθεί ψηλότερα. Είχαμε δηλαδή, μια όψιμη και μειωμένη καρποφορία.

      Οι παραγωγοί παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλαν για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού με ψεκασμούς που ακόμη συνεχίζονται, δεν κατόρθωσαν να αποσοβήσουν τις μεγάλες καταστροφές που θα έχουν ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της παραγωγής τους.

      Επειδή η οικονομική κατάσταση των παραγωγών είναι τραγική και η κατάσταση τους απελπιστική από τις μεγάλες απώλειες της παραγωγής τους.

      Επειδή οι παραγωγοί από τις ως άνω ζημιές που έχουν υποστεί δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

      1) Εάν προτίθεσθε να δώσετε οδηγίες για άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν σύντομα οι βαμβακοπαραγωγοί από τις καταστροφές που υπέστησαν.

      2) Ποια η πολιτική του Υπουργείου Γεωργίας για την πρόληψη τέτοιων καταστάσεων, που επιδεινώνουν οικονομικά τη θέση των παραγωγών, όταν παρατηρείται ότι το Υπουργείο δεν δίνει σαφείς οδηγίες προς τους παραγωγούς για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τέτοια φαινόμενα.

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει