Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Μειωμένες οι τιμές καλαμποκιού εσοδείας 2013

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Ν. Σερρών

 Αθήνα,  4 Σεπτεμβρίου 2013

 

  ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη

 

Θέμα : « Μειωμένες οι τιμές καλαμποκιού εσοδείας 2013 »

Λόγω των καλών κλιματολογικών συνθηκών του καλοκαιριού (δροσερός Ιούλιος) η φετινή σοδειά καλαμποκιού έφθασε σε πολύ καλό επίπεδο με απόδοση αυξημένη κατά 15% σε σύγκριση με πέρυσι.

Η αγωνία όμως των καλλιεργητών καλαμποκιού τελευταία εντείνεται από την στάση ορισμένων εμπόρων, οι οποίοι προσπαθούν να στήσουν σκηνικό πίεσης των τιμών με αφορμή την υψηλή παγκόσμια παραγωγή και εκμεταλλευόμενοι -όπως οι ίδιοι λένε- ότι η αγορά της κεντρικής Ευρώπης πληρώνει για το καλαμπόκι χαμηλότερη τιμή.

Ταυτόχρονα, οι αθρόες εισαγωγές στην Βόρεια Ελλάδα σημαντικών ποσοτήτων καλαμποκιού εσοδείας 2012, αμφιβόλου ποιότητος, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες της προηγούμενης χρονιάς, συμπιέζουν και τις τιμές πώλησης του καλαμποκιού στην χώρα μας.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του εισοδήματος των καλλιεργητών, σε μια περίοδο μάλιστα που το κόστος παραγωγής ήταν υψηλό και οι παραγωγοί θα βρεθούν σε δεινή οικονομική θέση.

Έτσι, την ώρα που η συγκομιδή του καλαμποκιού ολοκληρώνεται τα «παιχνίδια» εις βάρος των αγροτών από τους εμπόρους δημιουργούν ένα κλίμα καχυποψίας και αβεβαιότητας.

 Ερωτάται  ο αρμόδιος Υπουργός 

  •  Σε τι πρωτοβουλίες και ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να μην υπάρξει πτώση των τιμών του καλαμποκιού και αντίστοιχη μείωση του εισοδήματος των αγροτών.

[button link=”http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/8215526.pdf” newwindow=”yes”] Απάντηση Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων [/button]

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

 

 

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει