Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Μειώστε τους φόρους των ακινήτων, γιατί οι επιβαρύνσεις είναι εξωπραγματικές», τόνισε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, ο βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Ν. Σερρών

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Μειώστε τους φόρους των ακινήτων, γιατί οι επιβαρύνσεις είναι εξωπραγματικές», τόνισε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, ο βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης

Υπέρμετρες και εξωπραγματικές, χαρακτήρισε ο βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, τις επιβαρύνσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, στη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή πολλών βουλευτών.

Ο κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

  1. Οι φόροι είναι ιδιαίτερα υψηλοί στα εντός σχεδίου οικόπεδα στην επαρχία. Για παράδειγμα στα χωριά όπου ένας αγρότης έχει κατοικία 100 έως 150 τ.μ. και μια μικρή αποθήκη σε οικόπεδο έκτασης ενός στρέμματος, φορολογείται και για το υπόλοιπο του οικοπέδου (ακάλυπτο χώρο). Αυτό είναι ένα σύνηθες παράδειγμα σ’ όλα τα χωριά όπου παρόλο που έχουν πέσει κατά πολύ οι αξίες των οικοπέδων, οι πολίτες αυτοί δεν έχουν κάποιο επενδυτικό όφελος από το οικόπεδο, το οποίο είτε αγόρασαν, είτε κληρονόμησαν, είτε δόθηκε σ’ αυτούς με κάποια παραχώρηση από το κράτος για να στήσουν το νοικοκυριό τους.
  2. Φορολογείτε χερσαίες και άγονες εκτάσεις σε δύσβατες περιοχές, ημιορεινές και ορεινές, που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από τους κατοίκους που τις κληρονόμησαν.
  3. Μετατοπίζετε το βάρος της φορολογίας από την μεγάλη ακίνητη περιουσία στα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια της επαρχίας, δίνοντας τη χαριστική βολή σε αδύναμες και φτωχές οικογένειες της Περιφέρειας. Για παράδειγμα, ένα αγροτεμάχιο με οικία και βοηθητικούς χώρους φορολογείται με ένα συντελεστή (5), λόγω της κατοικίας και ο νέος φόρος είναι τώρα κατά πολύ μεγαλύτερος από τον προηγούμενο , παρά τις υποσχέσεις ότι θα είναι μειωμένος.
  4. Είναι θετικό το να μη φορολογηθούν οι στάνες, τα μαντριά, οι αποθήκες και οι λοιποί αγροτικοί βοηθητικοί χώροι για να στηριχθούν ιδίως οι κτηνοτρόφοι που έχουν τεράστια προβλήματα.
  5. Προτείνω να απαλλαγούν από τη φορολογία οι εκτός σχεδίου αγροτικές εκτάσεις, τη στιγμή που, όπως λέτε, η φορολόγησή τους αποδίδει μόνο 140 εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο των 3,5 δισεκατομμυρίων και να φορολογηθούν με ηπιότερο τρόπο μόνο α) αγροτεμάχια με κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, β) αγροτεμάχια με τουριστικές εγκαταστάσεις και γ) αγροτεμάχια με βιομηχανικές ή βιοτεχνικές εγκαταστάσεις.

Τέλος, ο βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης τόνισε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα ότι πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων διότι οι πολίτες δεν αντέχουν αυτές τις δυσβάστακτες επιβαρύνσεις και έχει εξαντληθεί η φοροδοτική τους δυνατότητα.

Η φορολογία στα ακίνητα θα πρέπει να γίνει με απλούστερο τρόπο, να διαπνέεται από δικαιοσύνη και όχι να γίνεται δήμευση της περιουσίας που αποκτήθηκε με κόπο και δουλειά πολλών ετών.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας και οι συνεργάτες του, απάντησαν στον βουλευτή κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη και στους άλλους συναδέλφους του ότι θα γίνει προσπάθεια διαμόρφωσης του νομοσχεδίου λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις, τις ενστάσεις και τις προτάσεις τους.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει