Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Μερική άρση της αδικίας σε βάρος των υποψηφίων στις Σχολές Αστυ/κων και Αξ/κών της ΕΛ.ΑΣ. με την κανονική διενέργεια των εξετάσεων το τρέχον σχολικό έτος 2012-2013, αλλά την εγγραφή των επιτυχόντων στις οικίες σχολές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Ν. Σερρών

 

Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2013

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα : «Μερική άρση της αδικίας σε βάρος των υποψηφίων στις Σχολές Αστυφυλάκων και  Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας με την κανονική διενέργεια των εξετάσεων το τρέχον σχολικό έτος  2012-2013, αλλά την εγγραφή των επιτυχόντων στις οικίες σχολές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016»
 
Δεκτή έγινε η τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης μαζί με άλλους συναδέλφους του στο Σχέδιο Νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» από τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο και αφορά την κανονική πραγματοποίηση των εξετάσεων για εισαγωγή ιδιωτών στη Σχολή Αστυφυλάκων και  στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας κατά το σχολικό έτος 2012-2013  και την εγγραφή των επιτυχόντων στις οικίες σχολές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Η προτεινόμενη τροπολογία που ψηφίστηκε έχει ως εξής:

Με την προτεινόμενη τροπολογία – προσθήκη επιχειρείται η διά τυπικού νόμου ρύθμιση του προβλήματος που έχει προκαλέσει η ένεκα των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας έκδοση της υπ’ αριθμ. ΕΜ/2/125/2012 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού καί Αθλητισμού και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με θέμα «Καθορισμός αριθμού ιδιωτών που εισάγονται στην Αστυνομική και την Πυροσβεστική Ακαδημία κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2013-2014 και 2014-2015», δυνάμει της  οποίας κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2013-2014 και 2014-2015 στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας όπως επίσης και στην Πυροσβεστική Ακαδημία, δεν εισάγονται ιδιώτες. Η προμνησθείσα απόφαση ελήφθη μετά την έναρξη του τρέχοντος σχολικού έτους, σε χρόνο δηλαδή, που η προετοιμασία των υποψηφίων μαθητών της Γ’ Λυκείου και των αποφοίτων έχει κορυφωθεί, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι επιλογές των κατευθύνσεων και των ειδικών μαθημάτων στα Λύκεια της χώρας. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση και ψυχική φόρτιση τόσο στους υποψηφίους μαθητές των Πανελλαδικών, οποίοι υφίστανται μια ανατροπή του προγραμματισμού τους, όσο και στις οικογένειές τους που έχουν αναλώσει σε καιρούς κρίσεως σημαντικά χρηματικά ποσά από το υστέρημά τους για την προετοιμασία των παιδιών τους.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις παραδοχές αυτές και ενόψει της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, της καλής πίστης, της χρηστής διοίκησης και εντεύθεν της υποχρέωσης άρσης των συνεπειών απροσδόκητων νομοθετικών αιφνιδιασμών, ελλείψει μάλιστα προβλέψεως μεταβατικού σταδίου, επιχειρείται με την παρούσα τροπολογία η αποκαταστατική παρέμβαση του νομοθέτη, επιτρέποντας να διενεργηθούν κανονικά κατά το τρέχον σχολικό έτος 2012- 2013 οι εξετάσεις των υποψηφίων ιδιωτών για την είσοδο τους στις σχολές της εν θέματι υπουργικής απόφασης και η εγγραφή των επιτυχόντων να πραγματοποιηθεί κατά το έτος 2015-2016. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται η μερική άρση της αδικίας και παράλληλα η τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας.
 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο άρθρο 34 του  Σ/Ν προστίθεται νέα παράγραφος που έχει ως εξής:
«Κατά το σχολικό έτος 2012-2013 οι εξετάσεις εισαγωγής ιδιωτών στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιηθούν κανονικά και  οι επιτυχόντες θα εγγραφούν στις οικείες σχολές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Στο ίδιο Σχέδιο Νόμου ψηφίστηκε και η επαναφορά του μέτρου των μεταγραφών των φοιτητών με κοινωνικά κριτήρια και η αξιολόγηση των αιτήσεων τους θα γίνει από το Υπουργείο Παιδείας. Τα κριτήρια αναφέρονται στο Σχέδιο Νόμου και στη σχετική εγκύκλιο που θα εκδοθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει