Μετέωρο και εκτός Διοίκησης ISAF το Ελληνικό Τάγμα Μηχανικού στο Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ)

Share:

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν. Σερρών Ν.Δ.   
Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας 
 

Αθήνα, 28 Ιουλίου 2010

  
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Θέμα: ‘’ Μετέωρο και εκτός Διοίκησης ISAF το Ελληνικό Τάγμα Μηχανικού στο Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ) ‘’

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες αλλά και δημοσιεύματα εφημερίδων, από τον Νοέμβριο του 2009, που ελήφθη η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την μη μετακίνηση του ΤΕΣΑΦ στην περιοχή Χεράτ , το Τάγμα παραμένει μετέωρο στη Καμπούλ, χωρίς να συγκαταλέγεται στις δυνάμεις της επιχείρησης ISAF, αφού στην περιφέρεια της Καμπούλ (RC-C) δεν υπάρχει πλέον αναγκαιότητα για Τάγμα Μηχανικού, και άρα παραμένει χωρίς αποστολή, αναμένοντας πότε θα βρεθεί  έργο στο πλαίσιο της νέας εκπαιδευτικής δραστηριότητας της Συμμαχίας, NATO Training Mission In Afghanistan (NTM-A).

Επειδή όπως είναι προφανές, η κατάσταση αυτή, επί τόσους μήνες, δημιουργεί έντονα αρνητική εικόνα για την χώρα μας  στους κύκλους της Συμμαχίας σε μια περίοδο μάλιστα που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εξέλιξη των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

Επειδή από πληροφορίες δημιουργούνται προβλήματα και  τριβές με τον Τούρκο Διοικητή της περιφέρειας της Καμπούλ, ο οποίος αφού προσπάθησε με σειρά υπηρεσιακών εγγράφων επιπέδου SHAPE, να αναλάβει υπό τον επιχειρησιακό του έλεγχο το Ελληνικό Τάγμα,  αναθέτει έργα σε αυτό, χωρίς όμως όπως αποδεικνύεται, να έχει τέτοια δικαιοδοσία, αφού δεν προκύπτει από καμία συμφωνία σχέση Διοικήσεως.

Επειδή σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η χώρα μας δεν έχει ανταποκριθεί σε δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για χρηματοδοτήσεις  διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως το κονδύλι των 600.000 ευρώ για την υποστήριξη της Γαλλοβρετανικής πρωτοβουλίας για τα ελικόπτερα στο Αφγανιστάν, ή το κονδύλι ύψους 3.000.000 ευρώ, που αναφέρεται στην απόφαση του ΚΥΣΕΑ του Νοεμβρίου 2009, κ.α.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

  1. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα που φέρουν το ΤΕΣΑΦ από τον Νοέμβριο του 2009 να παραμένει εκτός επιχειρησιακού ελέγχου του διοικητού της ISAF και ουσιαστικά εκτός επιχειρησιακού έργου, αφού ο τομέας της Καμπούλ δεν έχει πλέον επιχειρησιακή ανάγκη από Τάγμα Μηχανικού?
  2. Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να αρθεί το πρωτοφανές αυτό παράδοξο που εκθέτει την χώρα μας στους κόλπους της Συμμαχίας.
  3. Γιατί μέχρι τώρα δεν έχει ενταχθεί το ΤΕΣΑΦ στo CJSOR της νατοϊκής εκπαιδευτικής αποστολής (NTM-A) που ήταν η εναλλακτική πρόταση της Ελλάδος?
  4. Αν πρόκειται και σε ποιο βαθμό, να ικανοποιηθούν οι οικονομικές και λοιπές δεσμεύσεις της Ελλάδος προς το Αφγανιστάν (ISAF)?

                                                                                    Ο Ερωτών Βουλευτής   

 

 Θεόφιλος Λεονταρίδης

 

Previous Article

Δήλωση του Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας κ.Θεόφιλου Λεονταρίδη, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του ΥΕΘΑ κ. Ε. Βενιζέλου, για τη Συμφωνία πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) στην Abu Dhabi Mar

Next Article

Εντείνεται η ανησυχία των αποστράτων στρατιωτικών, για την οικονομική κατάσταση και βιωσιμότητα των στρατιωτικών νοσοκομείων