Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Λεονταρίδης Θεόφιλος
τ. Αν. Υπουργός Εσωτερικών
Βουλευτής Ν.Σερρών

Αγαπημένη οικογενειακή μας γιορτή αύριο…. Μεταμόρφωση του Σωτήρος – Θεοφάνεια – Άκτιστο Φως

Αυτή η πνευματική εμπειρία άγγιξε βαθιά εμένα , τη Σοφία και την Ραφαηλια …Διαβάσαμε , αναλύσαμε….αισθανθήκαμε μεγάλο δέος μπροστά σε αυτό το μεγάλο θαύμα , σε αυτό το υπέρλογο γεγονός ….

Δεν πρόκειται, για θεολογικό μύθο. Πρόκειται για μια πνευματική εμπειρία των τριών μαθητών του Ιησού, όμως η εμπειρία αυτή εδράζεται σε ιστορικό γεγονός και συνδέεται με εξωτερικά εύληπτα φαινόμενα.

Βλέπουν τον Κύριο στην κορυφή του όρους να λάμπει το πρόσωπο του «ως ο ήλιος» και τα ενδύματα του να γίνονται «λευκά ως το φως». Όλα αυτά φανερώνουν ένα είδος θεοφάνειας μέσα στον μεσσιανολογικό χαρακτήρα του γεγονότος. Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο της μεταμόρφωσης είναι η εμφάνιση και η παρουσία του ακτίστου φωτός.

Ο Χριστός με τη μεταμόρφωση έδειξε στον κόσμο το αληθινό του πρόσωπο. Δεν είναι μόνο άνθρωπος, είναι και Θεός. Λαμβάνει την κτιστή ανθρώπινη φύση η οποία Τον θεώνει.

Είναι ένα γεγονός καθολικής σημασίας.

Αρχικά ξεκινάει από τον Κύριο, συνεπαίρνει στη συνέχεια τους τρεις μαθητές, προεκτείνεται προς τους Δώδεκα και δι’ αυτών φτάνει σε όλο τον κόσμο και σε όλη την κτίση.

Έχουμε τη μεταμόρφωση του ανθρώπου και του κόσμου, της φύσης και της κτίσης, τη μεταμόρφωση όλης της δημιουργίας, είτε υλικής είτε πνευματικής”.

Στο σημείο αυτό ουσιαστικά εστιάζεται και το βαθύτερο μήνυμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος:

Στη δυνατότητα του κάθε ανθρώπου να δει πέρα από την ύλη, να συναντηθεί με το άϋλο του Θεανθρώπου.

Γεγονός που είτε κυριολεκτικά για τους πιστούς, είτε μεταφορικά για τους αγνωστικιστές και αμφισβητίες έχει μεγάλη αξία και δυναμική γιατί ανοίγει νέους ορίζοντες στην σκέψη και την προσέγγιση του ανθρώπου για τη ζωή του…..

Βοήθεια μας ! Χρόνια πολλά από σήμερα στις εορταζουσες και στους εορτάζοντες !!!

Στοιχεία για την ανάρτηση αντλήθηκαν από το κείμενο του Πανεπιστημιακού Καθηγητή της Θεολογίας του ΕΚΠΑ κου Γεωργίου Π. Πατρώνο.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει