Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Νέα Φοροεπιδρομή σε Βάρος Χιλιάδων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τους κ.κ. Υπουργούς: Εθνικής Οικονομίας ή Οικονομικών Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ : ” Νέα φοροεπιδρομή σε βάρος χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών “

       Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χιλιάδες μικρομεσαίοι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο της Κυβέρνησης, η οποία έχει εξαπολύσει ένα νέο φοροεισπρακτικό σαφάρι εις βάρος τους.

       Είναι γνωστό και αποτελεί προσφιλή κυβερνητική πρακτική, κάθε φορά που αναζητούνται πόροι για να καλυφθούν «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού, να προσφεύγει στη δεξαμενή των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων.
Κραυγαλέα απόδειξη αποτελούν οι τελευταίες αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης. Με το πρόσχημα κλεισίματος φορολογικών υποθέσεων της 5ετίας 1993-98,προστίθενται νέα δυσβάσταχτα βάρη στους ώμους χιλιάδων μικρομεσαίων, όταν αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός η σκληρή φορολόγηση τους αυτή την περίοδο, λόγω των αντικειμενικών κριτηρίων και ενώ κάθε προηγούμενη φορολογική εκκρεμότητα είχε λήξει με το Ν. 2914/94.

      Παράλληλα, σχετική υπουργική απόφαση υποχρεώνει τις Δ.Ο.Υ. να ζητούν από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες την υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης για την τελευταία 3ετία 1999-2001. Απαιτείται έτσι η καταβολή νέου, συμπληρωματικού Φ.Π.Α, εκατομμυρίων δραχμών για την κάθε επιχείρηση, εφάπαξ καταβλητέο. Τούτο αποτελεί πράξη αυθαίρετη, παράνομη και καταχρηστική. Δεν λαμβάνει υπόψη τις αντικειμενικές δύσκολες μέρες που διέρχεται η αγορά και συγχρόνως μετέρχεται απαράδεκτες μεθοδεύσεις,  εξωπραγματικούς  «υπολογισμούς»,     «ειδικούς συντελεστές» για να δικαιολογήσει τις «οφειλές» των επιχειρήσεων.

Εύλογα ο κάθε ενδιαφερόμενος αναρωτιέται, αν καταργήθηκαν τελικά τα αντικειμενικά κριτήρια ή εξακολουθούν – παρά την κατάργηση τους – να εφαρμόζονται στην πράξη.

Επειδή οι μεθοδεύσεις αυτές είναι αντισυνταγματικές και αντικοινοτικές, δεδομένου ότι παραβίαζαν την Κοινοτική Οδηγία που ορίζει ότι ο Φ.Π.Α. καθορίζεται από τις πωλήσεις.

Επειδή οι χιλιάδες επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι αποτελούν την ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας και τον κύριο φορέα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Επειδή η νέα φοροεισπρακτική επιδρομή οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά αδιέξοδα, τις ήδη ασφυκτιούσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες θα οδηγηθούν σε «λουκέτο» γεγονός που θα προσθέσει νέες σελίδες στη μαύρη λίστα της ανεργίας.

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ οι κύριοι Υπουργοί

 

1) Να σταματήσουν άμεσα το φορολογικό διωγμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εμπόρων, για να μπορέσει να αντέξει η αγορά στις δύσκολες μέρες που διέρχεται.

2) Να εφαρμόσουν όσα ορίζουν η Κοινοτική νομοθεσία και το Σύνταγμα, ανακαλώντας άμεσα τις σχετικές αποφάσεις, τόσο για την 5ετία, όσο και για τον «πρόσθετο» Φ.Π.Α., ο οποίος με αλχημείες έχει καταλογιστεί σε χιλιάδες μικρομεσαίους που φορολογικά είναι ενήμεροι και συνεπείς.

3) Να εφαρμόσουν – επιτέλους – ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο, θα αποτρέπει την κρατική αυθαιρεσία και θα αποτελεί κίνητρο ανάπτυξης για τοις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας.

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει