Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Για τον κ. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων

 

θέμα : « Σε ομηρία χιλιάδες εργαζόμενοι εν όψει του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου»

Η «ανασφάλεια» που προκαλούν στους εργαζομένους οι επερχόμενες μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς της χώρας, οδηγούν κατά κύματα τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των Δ.Ε.Κ.Ο. και των Τραπεζών σε αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τους τελευταίους μήνες του 2000 και τον Ιανουάριο του 2001, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης ήταν αυξημένες κατά 100% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, ενώ και οι πρώτες δειλές ενδείξεις από το Φεβρουάριο στέλνουν μηνύματα για ακόμα περισσότερες αποχωρήσεις.

Αντίστοιχα τα στοιχεία για τις Δ.Ε.Κ.Ο. και το χώρο των Τραπεζών δείχνουν σημαντική αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2000 σε ποσοστό που ξεπερνά το 40%.

Η τακτική της Κυβέρνησης να επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να θιγούν «ώριμα δικαιώματα» στο υπό αναμόρφωση ασφαλιστικό καθεστώς της χώρας, χωρίς να διευκρινίζει ποιοι είναι αυτοί που έχουν διασφαλίσει αυτά τα δικαιώματα και το ομιχλώδες τοπίο που διαγράφεται γύρω από την εξέλιξη των διαδικασιών, αλλά και του κοινωνικού διαλόγου, είναι οι κύριες αιτίες για την αναστάτωση και τον πανικό που έχει καλλιεργηθεί στις τάξεις των εργαζομένων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

 

1) Γιατί δεν διευκρινίζει η Κυβέρνηση με σαφή τρόπο κατά κλάδο ποιοι είναι αυτοί που έχουν διασφαλίσει «ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα» για να γνωρίζει ο κάθε υπάλληλος τι πρέπει να κάνει.

2) Εάν τα Επικουρικά Ταμεία και το Ταμείο Πρόνοιας μπορούν να αντεπεξέλθουν χωρίς καθυστερήσεις στα δικαιώματα των πολιτών για συνταξιοδότηση.

3) Εάν το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να αντέξει οικονομικά για τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος.

4) Εάν τα Ταμεία των Δ.Ε.Κ.Ο. και των περισσότερων Τραπεζών που είναι υπερχρεωμένα, καθώς επίσης και το Τ.Ε.Α.Δ.Υ. και το Μετοχικό Ταμείο Στρατού μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους δεδομένου του μεγάλου κύματος εξόδου των υπαλλήλων για συνταξιοδότηση.

5) Πότε θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

 
 

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει