Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Να δοθεί η δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης όλων των μαθητών στο σχολείο τους χωρίς περιορισμούς

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Ν. Σερρών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

τους κ. Υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών


ΘΕΜΑ: « Να δοθεί η δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης όλων των μαθητών στο σχολείο τους χωρίς περιορισμούς ».

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης προς τους κ. Υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών για την δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών στο σχολείο τους χωρίς περιορισμούς.

Το  κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σύμφωνα με την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 1449/2013 αποκλείονται μαθητές από την δωρεάν μετακίνηση προς και από το σχολείο τους λόγω των χιλιομετρικών περιορισμών που θέτει.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές των γυμνασίων που ο τόπος τους απέχει λιγότερο από 2.500 μέτρα (με μαθητικό δελτίο) και λιγότερο από 3.000 μέτρα (με μαθητικό δρομολόγιο), καθώς και οι μαθητές των Λυκείων (γενικών και επαγγελματικών) που ο τόπος κατοικίας τους απέχει λιγότερο από 4.000 μέτρα (με μαθητικό δελτίο) και λιγότερο από 5.000 μέτρα (με μαθητικό δρομολόγιο) δεν δικαιούνται μετακίνηση από το κράτος. Επίσης δεν προβλέπεται η μετακίνηση των μαθητών των ΕΠΑΛ εάν η απόσταση από τη σχολική μονάδα μέχρι την κατοικία υπερβαίνει τα 20 χιλιόμετρα.

Εξαιτίας αυτών των χιλιομετρικών περιορισμών, εκατοντάδες μαθητές σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών βρίσκονται καθημερινά στη δυσάρεστη και επικίνδυνη θέση να διανύουν πεζοί την απόσταση μέχρι το σχολείο τους. Οι μαθητές περπατούν κάποια χιλιόμετρα σε αγροτικούς δρόμους, ενώ παράλληλα οχήματα κάθε τύπου (αγροτικά, φορτηγά, νταλίκες και επιβατικά) κινούνται κατά μήκος του δρόμου (θυμίζουμε ότι όλα τα παιδιά δεν μένουν σε μεγάλα αστικά κέντρα – χιλιάδες παιδιά ζουν στην  επαρχία και οι αγροτικοί δρόμοι δεν έχουν πεζοδρόμια).

Επειδή η ασφάλεια των μαθητών θα πρέπει να είναι προτεραιότητα του κράτους πέρα από κάθε δημοσιονομική πολιτική και περικοπή εξόδων.

Επειδή θα πρέπει να διασφαλισθεί η μετακίνηση όλων των μαθητών χωρίς εξαιρέσεις για να έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες στην μάθηση.

  Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1)  Εάν καταργηθούν οι χιλιομετρικοί περιορισμοί που τίθενται με την κοινή Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 1449/2013 ώστε να μην αποκλείονται μαθητές από την δωρεάν μετακίνηση προς και από το σχολείο τους

2)  Εάν με νέα κοινή Υπουργική Απόφαση λαμβανομένης υπ’ όψη της υποχρέωσης της πολιτείας για δωρεάν παιδεία, δοθεί η δυνατότητα για ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση των μαθητών στο Δημόσιο Σχολείο τους.

                                                                                                                                                                                                                                   Ο Ερωτών Βουλευτής

Θεοφ. Λεονταρίδης

 [button link=”http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/8246553.pdf” newwindow=”yes”] Απάντηση Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων [/button]

[button link=”http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/8255175.pdf” newwindow=”yes”] Απάντηση Υπουργείου Οικονομικών[/button]

[button link=”http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/8259270.pdf” newwindow=”yes”] Απάντηση Υπουργείου Εσωτερικών[/button]

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει