Οι “Μάγοι” και η Πραγματικότητα – Δημοσίευμα στην Εφημερίδα ”ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ”
Η Αλίκη στο κλασσικό παραμύθι ξαφνικά μετά την είσοδό της από την μικρή πόρτα τα βλέπει όλα διαφορετικά σε ένα παραδεισένιο κόσμο. Τα προβλήματα που την ταλάνιζαν έδωσαν προσωρινά την θέση τους στα πολύχρωμα περιτυλίγματα και στους μικρούς μάγους. Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών συνδυαζόμενες με το Χριστουγεννιάτικο κλίμα μας παρέπεμψαν σε αντίστοιχες καταστάσεις. Το επικοινωνιακό μπαράζ των κ. κ. Σημίτη και Παπανδρέου και ο καταιγισμός των life style μηνυμάτων προσέφεραν σε ορισμένους ένα μικρό διάλειμμα από την καθημερινότητα αλλά όπως όλα τα παραμύθια έχει τέλος.
Σήμερα όμως επανερχόμαστε στην σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητας.
Στην καθημερινότητα του μέσου έλληνα πολίτη. Ενός ευρωπαίου πολίτη που κατοικεί σε μια χώρα η οποία κατέχει μόνιμα την τελευταία θέση σε οποιοδήποτε οικονομικό και κοινωνικό δείκτη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Οι έλληνες πολίτες οι οποίοι αν και οι πιο φτωχοί ευρωπαίοι δαπανούν το μεγαλύτερο ποσοστό στο εισόδημά τους για υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και παιδείας. Η οικονομική πραγματικότητα μας υπενθυμίζει ότι η ελληνική οικονομία γνωρίζει τα τελευταία χρόνια ένα πρωτόγνωρο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις και στο έλλειμμα ρεκόρ του ισοζυγίου πληρωμών. Επανερχόμαστε επίσης σε μια κοινωνία που ανέχεται δυομιση εκατομμύρια συμπολιτών μας να διαβιούν κάτω από το όριο φτώχειας.
Αυτό όμως που πρέπει να μας προβληματίσει περισσότερο είναι η συγκυρία που συμβαίνουν αυτά τα γεγονότα. Τόσο η ελληνική οικονομία όσο και η Ελλάδα βρίσκονται μπροστά σε μια κρίσιμη φάση η οποία θα σημαδέψει τις μελλοντικές εξελίξεις.
Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την αναγκαιότητα της επιτυχούς σχεδίασης των ολυμπιακών αγώνων αλλά και της ολοκλήρωσης των έργων. Επιπλέον ξεκινάει η διαδικασία του επανασχεδιασμού του Γ’ ΚΠΣ και της προετοιμασίας της διεκδίκησης του Δ’ ΚΠΣ. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο μπορεί να γίνει η αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της περιφερειακής ανάπτυξης αλλά και της αντιμετώπισης της μάστιγας της ανεργίας. Τέλος, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε μια καινούργια φάση εν όψει της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.
Θα περίμενε κανείς οι δρομολογημένες από καιρό εξελίξεις στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ να λαμβάνουν χώρα μέσα σε ένα πολιτικό πλαίσιο και να προτείνουν κάποιες λύσεις σε αυτά τα προβλήματα. Θα περίμενε ο μέσος πολίτης μαζί με το επικοινωνιακό μπαράζ του κυβερνώντος κόμματος να συμπεριλάβει στον πολιτικό του λόγο ορισμένα ψήγματα αυτού του προβληματισμού και να συμβάλλει εποικοδομητικά με αυτό τον τρόπο σε ένα γόνιμο δημόσιο διάλογο.
Τουναντίον οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις με τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν χώρα συμβάλλουν στην αλλοτρίωση της πολιτικής και στην συντήρηση των παρακμιακών συμπτωμάτων της πολιτικής εξουσίας. Η συντήρηση της ακυβερνησίας του τόπου αρχίζει πλέον να αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις μετατρέποντας έτσι την κρίση στην ηγετική ομάδα του Κυβερνώντος κόμματος σε κρίση εθνική. Έτσι φθάσαμε στο σημείο να δρομολογούνται αυτές οι εξελίξεις χωρίς να έχει καθοριστεί κανένα πολιτικό πλαίσιο αναφοράς.
Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται ογδόντα πέντε χρόνια μετά την δημοσίευση της μελέτης «H Πολιτική ως Επάγγελμα» του θεμελιωτή της πολιτικής επιστήμης Max Weber. Η μελέτη παραμένει ακόμα επίκαιρη και χρειάζεται να αναφερθεί ένα βασικό συμπέρασμα αυτής της ανάλυσης σύμφωνα με το οποίο η δημοκρατία και η Ελευθερία υπάρχουν όταν υπάρχει η θέληση ενός έθνους να μην επιτρέψει να κυβερνηθεί σαν ένα κοπάδι. Αναρίθμητες φορές ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει την αγάπη του για την ελευθερία και την δημοκρατία και πολύ σύντομα θα αποδείξει ότι δεν συμπεριφέρεται σαν κοπάδι τιμωρώντας αυτούς που θέλουν να τον μεταβάλλουν.