Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομίλια για την Αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

 

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή για την “Αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας”

  Τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας επεσήμανε ο Βουλευτής κ Θεόφιλος Λεονταρίδης στη Βουλή κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου “Αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας”.

  Στην ομιλία του ο κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης μεταξύ άλλων, τόνισε την έλλειψη προσωπικού και χώρων στα Ιδρύματα Πρόνοιας του Ν. Σερρών και στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

  Επίσης, τόνισε την απουσία του κράτους πρόνοιας για τους ανάπηρους συνταξιούχους του ΟΓΑ.

  Τέλος, ανέφερε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη μέριμνα για τα καθημερινά προβλήματα της τρίτης ηλικίας και πρότεινε τρόπους άμεσης απονομής της σύνταξης σ’ όλους τους συνταξιούχους.

  Γενική διαπίστωση είναι ότι η κατάσταση στον τομέα της Πρόνοιας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Η κοινωνική φροντίδα στη χώρα μας σε όλους τους τομείς είναι υποβαθμισμένη και κυρίως ανοργάνωτη. Η έλλειψη κατάλληλων χώρων, οικονομικών πόρων και προσωπικού είναι πολλά από τα προβλήματα που βλέπουμε καθημερινά. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η φροντίδα ατόμων με ειδικές ανάγκες είναι απαράδεκτες. Δεν αξιοποιήθηκαν τα χρήματα που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Δύο χρόνια μετά από την ψήφιση του νόμου για τα ΠΕΣΥ δεν έχει τίποτα αλλάξει στη δημόσια υγεία. Τα ράντζα και τα προβλήματα παραμένουν και εντείνονται. Αντίθετα γιγαντώνεται ο ιδιωτικός τομέας και είμαστε από τις χώρες που δίνουν τα περισσότερα χρήματα σ’ αυτό τον τομέα.

  Η ένταξη άσκησης κοινωνικής πολιτικής στα ΠΕΣΥ και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τον τομέα της πρόνοιας. Όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ΠΕΣΥ θα μεταφερθούν και στον τομέα της πρόνοιας που είναι ήδη προβληματικός.

  Εφόσον είχατε την πρόθεση να αναδιοργανώσετε τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας και να τις εκσυγχρονίσετε, θα έπρεπε εξ αρχής να αυξήσετε στον προϋπολογισμό τα κονδύλια γα την υγεία και την πρόνοια και όχι να μειώσετε ή να τα κρατάτε σταθερά. Η μείωση των κονδυλίων για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, άτομα με ειδικές ανάγκες, νεφροπαθείς και άλλους και η υστέρηση απορρόφησης των κονδυλίων από το Γ’ ΚΠΣ υποβαθμίζουν το κράτος πρόνοιας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα υποβάθμισης των υπηρεσιών πρόνοιας έχουμε στο Ν. Σερρών, όπου λειτουργεί το Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών Σιδηροκάστρου κάτω από άθλιες συνθήκες και υπάρχει και έλλειψη προσωπικού και η κτιριακή υποδομή δεν είναι η κατάλληλη, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει το υπάρχον προσωπικό, Υπάρχει έλλειψη προσωπικού στο Κέντρο Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Σερρών, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης στη Νιγρίτα Σερρών.

   Μεταφέροντας στους ΟΤΑ παιδικούς σταθμούς χωρίς μεταφορά πόρων, δημιουργήσατε προβλήματα, με αποτέλεσμα σήμερα οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί να υπολειτουργούν. Υπάρχει και έλλειψη χώρων και το προσωπικό δεν επαρκεί.

  Ταυτόχρονα με την έλλειψη κρατικών πόρων και την επιβολή τροφείων, ουσιαστικά καταργείτε την κοινωνική πολιτική. Προσπαθείτε να υποκαταστήσετε το κράτος πρόνοιας με ερανικά συστήματα, που πολλές φορές με τον τρόπο που γίνονται και δημοσιοποιούνται, προσβάλλουν την κοινωνική υπόσταση του ατόμου.

  Πώς μπορούμε να μιλάμε σήμερα, κύριε Υπουργέ, για κράτος πρόνοιας, όταν στα θέματα αναπηριών του ΟΓΑ αντιμετωπίζετε κατάκοιτους ασθενείς με 80% έως 90% αναπηρία με την πενιχρή σύνταξη των 60.000 δραχμών χωρίς άλλους πόρους και νοσηλευτικό προσωπικό σε καθημερινή βάση;

  Ακόμα δεν τακτοποιήσατε θέματα άμεσης ανάγκης, όπως ένταξη της φυσικοθεραπείας σε αναπήρους του ΟΓΑ με τετραπληγία ή ρευματοπάθειες ή άλλες παθήσεις.

  Ένα κεφάλαιο που πιστεύω ότι αποτελεί ιδιαιτερότητα και πρέπει να προσεχθεί, είναι η τρίτη ηλικία. Τα άτομα της τρίτης ηλικίας στην εποχή που ζούμε, βρίσκονται σε μια δυσμενή κατάσταση. Ζουν πολλές φορές στο περιθώριο και στην απομόνωση. Πιστεύω ότι χρειάζεται μεγαλύτερη μέριμνα για αυτούς τους ανθρώπους για να έχει συνοχή η κοινωνία μας. Να διαμορφώσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής για τα άτομα της τρίτης ηλικίας και να μεριμνήσουμε περισσότερο για τα καθημερινά τους προβλήματα.

  Η πρώτη τους μεγάλη ταλαιπωρία είναι η απονομή της σύνταξης που καθυστερεί και πρέπει να αποτελέσει ζήτημα προτεραιότητας. Υπάρχουν εδώ δύο προτάσεις, που μπορούν να αξιοποιηθούν σε αυτό το νομοσχέδιο. Η πρώτη πρόταση είναι, ένα χρόνο νωρίτερα από τη συνταξιοδότηση του κάθε πολίτη, να κατατίθεται ο φάκελος, ώστε όταν συμπληρώσει τα χρόνια εργασίας να απονέμεται ταχέως η σύνταξη του για να μην παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα των μεγάλων καθυστερήσεων. Η δεύτερη πρόταση είναι, με την κατάθεση του φακέλου για συνταξιοδότηση να δίνουν όλα τα ταμεία το 80% της σύνταξης, ανεξάρτητα το πότε θα ολοκληρωθεί η μελέτη του φακέλου.

Σας ευχαριστώ.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει