ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. Ν. ΣΕΡΡΩΝ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ κ. ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Σκοπός του προτεινόμενου σχεδίου νόμου πρέπει να είναι η δημιουργία εύχρηστου και ευέλικτου πλαισίου που θα αμβλύνει τις αδυναμίες που υπάρχουν σήμερα στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής και εμπορίας αιθυλικής αλκοόλης και αλκοολούχων προϊόντων με στόχο αφενός με την διευκόλυνση τους στην ανάπτυξη της δραστηριότητας και αφετέρου δε την καλύτερη δυνατή διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.
Καιρός είναι να συνειδητοποιήσετε ότι με ένα νόμο έρχεστε να συζητήσετε ένα νομοσχέδιο για τα αλκοολούχα προϊόντα όταν ρυθμίζονται με τις διατάξεις του η παραγωγή: η μεταποίηση, η αποθήκευση, η διακίνηση της αιθυλικής αλκοόλης και των αλκοολούχων ποτών, των προϊόντων απόσταξης, θέλοντας να διασφαλίσετε αφενός την εφαρμογή και τήρηση της ειδικής κοινοτικής νομοθεσίας ποιότητας και αφετέρου της μη διαφυγής του Ε.Φ.Κ. και των λοιπών φορολογικών επιβαρύνσεων.
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που δοκιμάζεται η ελληνική Ύπαιθρος από τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών εξαιτίας μιας πολιτικής που συσσώρευσε προβλήματα και δημιούργησε στον αγρότη το αίσθημα της αδικίας και της αδιαφορίας.
θέλω να αναφερθώ στα προβλήματα των μικρών Αποσταγματοποιών (διήμερων) αυτών που οι πρώτες ύλες που επιτρέπονται να αποστάζουν είναι στέμφυλα, δηλαδή αμπελοκαλλιεργητές ή μικροπαραγωγοί τσίπουρου ή τσικουδιάς.
Πρώτα απ’ όλα οι διαδικασίες για την έκδοση άδειας απόσταξης είναι περίπλοκες και γραφειοκρατικές. Μπορούν να απλουστευθούν οι διατυπώσεις και να μειωθούν τα τέλη.
Σ’ αυτούς έως τώρα επιβάλλετε μια πλασματική φορολόγηση, με μια άδικη και άγρια φοροεισπρακτική μέθοδο, με αποτέλεσμα σιγά – σιγά να εξαφανίζεται η ελληνική Αμπελοκαλλιέργεια, να πάψουν να αποστάζονται τα παραδοσιακά αγνά οικογενειακά ποτά, το τσίπουρο και η τσικουδιά. Ποτά που είναι συνδεδεμένα, προ αμέτρητων χρόνων με τα ήθη και έθιμα, με τις χαρές του αγροτικού κόσμου κυρίως των ορεινών περιοχών.
Ο πλασματικός τρόπος της φορολόγησης αυτής φαίνεται από παλιά με το υπ’ αριθμ. Φ: 515/295/11-9-97 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών προς τα τελωνεία της ελληνικής επικράτειας, στο οποίο η ποσότητα του αποστάγματος καθορίζεται και φορολογείται βάσει ενός αλχημικού συντελεστή απόδοσης του 21% από 100 κιλά Στέμφυλα.
Τα στέμφυλα αυτά κατά μέσο όρο αποδίδουν 9-12% απόσταγμα αναλόγως το είδος των σταφυλιών και της περιοχής που καλλιεργούνται.
Με μια αναγωγή στα 35% VOL και απόδοση 21% το απόσταγμα είναι ακατάλληλο προς πόσιν και αποβάλλεται ως υποπροϊόν.
Το γεγονός αυτό φαίνεται διότι μέχρι το 1996, βάσει της υπ’ αριθμ. Φ: 734/518/8-12-95 εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών η αναγωγή γινόταν στα 53% VOL ή 20 γράδες και απόδοση αποστάγματος 13% πράγμα που κινείται μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια τόσο της ποιότητας του αποστάγματος όσο και της ποσότητας απόδοσης.
Άρα για τα ανωτέρω και για την προσθήκη νερού στον Αμβυκα για να μην κολλήσουν τα Στέμφυλα στο δοχείο, οι παραγωγοί πληρώνουν φόρο για ανύπαρκτο προϊόν.
Δυστυχώς, έως τώρα δεν λάβατε καθόλου υπόψη σας τις προτάσεις των εκπροσώπων των Αμβυκούχων – Αμπελουργών προς το Υπουργείο σας για μια δίκαιη φορολόγηση στους μεσαίους παραγωγούς με εφάπαξ καταβολή 25.000-30.000 δρχ. για κάθε 48ωρο απόσταξης ή την μείωση του συντελεστή στο 13% πραγματική απόδοση αποστάγματος όπως αυτό είχε καθοριστεί από το ίδιο το Υπουργείο με την διάταξη 734/518/8-12-95.
Η απαλλαγή της φορολόγησης για τους μικροπαραγωγούς που αποστάζουν από 30-70 χιλιόγραμμα τσίπουρου ή τσικουδιάς, εφόσον αυτό χρησιμοποιείται για οικογενειακή χρήση και είναι συνδεδεμένο με τις χαρές των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου, θα δείξει την κοινωνική σας ευαισθησία και θα επανορθώσει την αδικία και την απογοήτευση του αμπελοκαλλιεργητικού κόσμου και κυρίως των μικροπαραγωγών και το παραδοσιακό πλέον τσίπουρο και τσικουδιά θα ξαναμπεί στα σπίτια των παραγωγών που τελευταία προτιμούσαν να πετάξουν τα στέμφυλα παρά να τα αποστάξουν για ένα απόσταγμα που το πλήρωναν περισσότερο από την αγορά.
Τέλος, προτείνουμε μείωση στις 100 δρχ/Kg αποστάγματος για τους μεσαίους Αμπελοκαλλιεργητές με ποσό παραγωγής μέχρι και 800 Kgr.