Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία για τα Πανωτόκια

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

 

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη επί της Πρότασης Νόμου της Νέας Δημοκρατίας για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από οφειλές σε πιστωτικά ιδρύματα (πανωτόκια)

Όλοι μας γνωρίζουμε το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος των πανωτοκιών, όλα αυτά τα χρόνια.

Οι Τράπεζες στην ουσία λήστευαν τους δανειολήπτες με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολόκληρες οικογένειες από περιουσίες που κατασχέθηκαν από τους εκβιασμούς και τις πιέσεις των Τραπεζών εξαιτίας των εξοντωτικών πανωτοκιών. Δεκάδες δανειολήπτες αυτοκτόνησαν, πολλοί έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους ενώ οικογένειες βρέθηκαν στο δρόμο καθώς οι Τράπεζες τους κατέσχεσαν τα σπίτια τους.

Είναι γεγονός ότι οι προηγούμενες ρυθμίσεις όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά το πρόβλημα των πανωτοκιών, αλλά θωράκισαν τις τράπεζες να αρπάζουν ότι δεν είχαν προφτάσει μέχρι τότε.

Το μήνυμα που υπάρχει για τους δανειολήπτες είναι ότι όλοι ζουν με τον εφιάλτη της φυλάκισης κα; του ξεριζωμού από τις τράπεζες, Για να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομα τους, οι δανειολήπτες “τρώνε τις σάρκες τους” και δεν μπορούν να πληρώσουν τα δυσθεώρητα αυτά ποσά που ζητούν ανέντιμα και εκβιαστικά οι τράπεζες.

Ερχόμαστε με το άρθρο 42 του ν. 2912/2001 για τρίτη φορά στα τελευταία τρία χρόνια να επιλύσουμε το πρόβλημα της ρύθμισης της εξόφλησης των οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες επιβαρύνθηκαν σημαντικά με τόκους από ανατοκισμούς σε μια περίοδο που ήταν πολύ υψηλά τα επιτόκια.

Δυστυχώς όμως, όλα σχεδόν τα πιστωτικά ιδρύματα δεν εφάρμοσαν την ανωτέρω διάταξη ως προς την χορήγηση αντιγράφων των δανειστικών φακέλων, με περιεχόμενο το αναφερόμενο στην παρ. 7 του ανωτέρω άρθρου 42. παρά τις εις βάρος τους κυρώσεις που προέβλεπε. Αυτό κυρίως είχε ως συνέπεια την μη πραγματοποίηση καμίας σχεδόν ρύθμισης με βάση την ανωτέρω διάταξη αφού οι οφειλέτες βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία ελέγχου του ύψους της οφειλής τους και του ποσού στο οποίο θα ανέλθει με βάση τη ρύθμιση της διάταξης αυτής, Περιορίστηκαν στην αποστολή στους αιτούντες οφειλέτες κάποιων σημειωμάτων, με τη δική τους άποψη χωρίς να συνοδεύονται αυτά από έγγραφα που ήταν υποχρεωμένα να παραδώσουν.

Παράλληλα εκτός από τη μη χορήγηση αντίγραφου του φακέλου τους δεν γνωστοποίησαν στους οφειλέτες αγρότες την προθεσμία εντός της οποίας έπρεπε εκείνοι να δηλώσουν την επιλογή τους ως προς την υπαγωγή τους ή μη στο άρθρο 42. Αντίθετα μάλιστα τους απέτρεψαν να δηλώσουν μια τέτοια προτίμηση λέγοντας τους ότι δεν τους συμφέρει.

Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες και περιγράφονται στα άρθρα.

Επιμένουμε στη δίκαιη αντιμετώπιση του όλου προβλήματος, που θα ήταν το αρχικό κεφάλαιο, χωρίς καμία προσαύξηση να πολλαπλασιάζεται επί 3 και να υπάγονται στη ρύθμιση του νόμου όλες οι περιπτώσεις δανειοληπτών μέχρι της ενάρξεως ισχύος αυτού του νόμου.

Εάν οι γενόμενες καταβολές εξήντλησαν το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου να μην οφείλεται τίποτε, αν το υπερέβησαν να μην επιστρέφεται κανένα ποσό, αν απομένει υπόλοιπο προς καταβολή, τότε αυτό να καταβάλλεται σε 10 ίσες εξαμηνιαίες δόσεις.

Αντιμετωπίζεται η τύχη των γενομένων πλειστηριασμών ακινήτων των οφειλετών δανειοληπτών, τα οποία περιήλθαν σε τρίτους ή στις ίδιες τις τράπεζες.

Συμπεριλαμβάνουμε και τα δάνεια που συνήφθησαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τα οποία όταν κατέστησαν ληξιπρόθεσμα και απαιτητά δεν πληρώθηκαν από τους δανειολήπτες τους και βεβαιώθηκαν σης Δ.Ο.Υ. προς είσπραξη από τους δανειολήπτες τους ως δημόσιο έσοδο.

Κύριε Υπουργέ:Ή θα παραδεχθούμε ότι οι τράπεζες είναι κράτος εν κρατεί ή θα υποχρεώσετε τις τράπεζες σεβόμενοι το νόμο να επιδείξουν στους δανειολήπτες τα αποδεικτικά έγγραφα της εξέλιξης του χρέους τους, να αντιμετωπίσουν δίκαια και ίδια όλους τους Έλληνες πολίτες που δανείσθηκαν από τις τράπεζες, να αναστείλετε τους πλειστηριασμούς μέχρι ενός εύλογου χρόνου και κυρίως να θέσουμε ένα ανώτατο όριο περά από το οποίο δεν μπορεί να εξελιχθεί το δάνειο.

Μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι μαζί εδώ ώστε επιτέλους να δώσουμε μια τελεσίδικη λύση προτού θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

Η Νέα Δημοκρατία που σύντομα θα είναι κυβέρνηση την Πρόταση αυτή Νόμου που εσείς θέλετε να απορρίψετε, θα την κάνει νόμο του κράτους αποδεικνύοντας ότι οι προτάσεις της οι σημερινές θα εφαρμοστούν στην πράξη.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει