Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία για τα Προβλήματα Αγροτών και την Επιστροφή Κοινοτικών Πόρων

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

 

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεοφίλου Λεονταρίδη στη Βουλή για την επιστροφή κοινοτικών πόρων ύψους 155,5 δισεκατομμυρίων δρχ. στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω αδυναμιών εφαρμογής του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου εντός των θεσπισμένων ημερομηνιών και για τα επίκαιρο προβλήματα των αγροτών

     Στη δραματική μείωση των νοικοκυριών της χώρας και την πλήρη εξάρτηση της αγροτικής παραγωγής από τις κοινοτικές ενισχύσεις, ο’ οποίες αποτελούν πλέον το 50% του αγροτικοί.» εισοδήματος, έρχεται τώρα να προστεθεί και η επιστροφή πόρων ύψους 155,5 δισεκατομμυρίων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές οι μειώσεις υπήρξαν λόγω αδυναμίας εφαρμογής του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου εντός των θεσπισμένων προθεσμιών, λυγώ αδυναμίας είσπραξης του συνόλου της οφειλόμενης συμπληρωματικής εισφοράς για το γάλα εντός των θεσπισμένων προθεσμιών και λόγω αθέτησης προθεσμιών οριζομένων στους κανονισμούς για πληρωμές προς δικαιούχους.

     Τα χρήματα αυτά, φυσικά, επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό και μειώνουν, τελικό, τις εισροές στον αγροτικό τομέα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατέχουμε και εδώ ένα αρνητικό ρεκόρ ως χώρα · μέλος της ευρωπαϊκής Ένωσης γιο την περίοδο 1997 –  2000 με ποσοστό 4,3% επί των εισπράξεων της Ελλάδας από το  Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο.

     θα σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο το 1997 παρακρατήθηκαν χρήματα της τάξεως του 1,5 δισεκατομμυρίων 8ρχ. από αγρότες καπνοπαραγωγούς του Νόμου Σερρών, εξαιτίας του ότι η κυβέρνηση, μεσώ του τότε Υπουργού Γεωργίας, δεν μπόρεσε να διεκδικήσει αυτά τα χρήματα, καθώς οι αγρότες δεν είχαν συμμετοχή σ’ αυτό το πρόβλημα της προθεσμίας. Στην ουσία, εμπαίχθηκε ο αγροτικός κόσμος -και ιδιαίτερα οι καπνοπαραγωγοί του Νομού Σερρών- χωρίς να πάρουν το 20% των επιδοτήσεων του καπνού,

     Οι κινητοποιήσεις των προηγουμένων ημερών έστειλαν ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, η οποία έχει την ευθύνη γι’ αυτή τη δραματική κατάσταση της μείωσης του αγροτικού πληθυσμού από 2,5% έως 3% ετησίως στον αγροτικό τομέα και της μείωσης του αγροτικού εισοδήματος. Όλα αυτά είναι απόρροια των τραγικών κυβερνητικών χειρισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για όλο τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική γεωργία.

     Φυσικά, η εικόνα στην ελληνική περιφέρεια δείχνει βαθιά κρίση, αναστάτωση και απογοήτευση. Κανένας δεν είπε μέχρι στιγμής την αλήθεια στους βαμβακοπαραγωγούς που παρέδωσαν το προϊόν χωρίς να έχουν πάρει τιμή! Παρέδωσαν πραγματικές ποσότητες παραγωγής, χωρίς να εισπράξουν τίποτα με μηδενικά τιμολόγια! Τους κοροϊδεύετε με τις ενστάσεις και παρατείνετε τον χρόνο εκδίκασης -ταυτόχρονα και την αγωνία τους- μέχρι να φτάσουμε στον Απρίλιο και αυτό το χρονικό διάστημα θα χρεωθούν τα εφόδια τους, δανειζόμενοι με επαχθείς όρους και επιτόκια από την Αγροτική Τράπεζα,

     Καθυστερήσατε επίσης να καταβάλετε τις επιδοτήσεις από λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης και από τη δυσλειτουργία των νεοσύστατων οργανισμών του Υπουργείου Γεωργίας.

     Σε εξαιρετικά δυσμενή θέση βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί, σκεφτόμενοι ότι η καλλιέργεια αυτού του προϊόντος έχει ημερομηνία λήξης εξαιτίας των κακών χειρισμών της κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια, πράγμα που θα σημάνει τον οικονομικό μαρασμό και την κοινωνική αποσάθρωση ολόκληρων περιοχών.

     Σε εξαιρετική δυσμενή θέση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί στους οποίους περικόπτονται οι ενισχύσεις για χιλιάδες τόνους ελαιολάδου, καθώς υπάρχει εθνική υπέρβαση στο πλαφόν, που έχει θέσει και επιδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

     Μιλάτε για αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών, χωρίς να αναφέρεστε σε εφικτά προγράμματα και υποδομές,

     Αφού η κυβέρνηση άφησε να περάσουν εικοσιτέσσερις μήνες πλήρους απραξίας και να χαθεί πολύτιμος χρόνος για έργα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ακόμα δεν ξεκίνησαν τα έργα, Δεν ξέρουμε, επίσης, σε κάθε νομό ποια εγγειοβελτιωτικά έργα θα γίνουν.

     Δεν θελήσατε να καλέσετε τους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης, για να σας κάνουν προτάσεις, πάνω στις οποίες θα μπορούσε να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος και να προκύψουν κάποια αποτελέσματα. Για παράδειγμα έχουμε στο Νομό Σερρών ολόκληρο ποταμό Στρυμόνα, αλά το νερό καταλήγει στη θάλασσα χωρίς να γίνονται έργα εγγειοβελτιωτικά που θα αξιοποιήσουν το νερό για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να αυξηθεί το εισόδημα των αγροτών και να μπορούν να γίνουν και αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών,

     Δεν ενημερώσατε τη Βουλή για το ποια έργα θα κάνετε. Τα προγράμματα των νέων αγροτών δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, όπως και τα σχέδια βελτίωσης. Επίσης, δεν έχουν εγκριθεί ούτε οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Πέρυσι το Μάρτιο μας λέγατε για τον Οκτώβριο, Ο Οκτώβριος πέρασε και έχουμε σχεδόν φτάσει στο Μάρτιο. Πολλοί έχουν συνάψει δάνεια, για να αγοράσουν τρακτέρ και κάποιες άλλες μηχανές. Δυστυχώς, όμως, αυτή τη στιγμή είναι αιωρούμενοι και κινδυνεύουν από δικαστικές αποφάσεις.

     Το ίδιο θα συμβεί και με τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές, που έγιναν από τις θεομηνίες, Οι περισσότεροι, όπως είναι γνωστό, θα αδικηθούν, γιατί και οι εκτιμήσεις είναι συνήθως άδικες, αλλά και τα χρήματα που διαθέσετε δεν θα φθάσουν για το μέγεθος αυτής της καταστροφής.

     Κύριε Υπουργέ, εμείς για άλλη μια φορά κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Σας λέμε:

     Αφυπνιστείτε, γιο να μην παρασύρετε και τους αγρότες στο ναυάγιο της δικής σας κυβέρνησης.

     Το αγροτικό δυναμικό της χώρος έχει μειωθεί κατά χιλιάδες, νοικοκυριά έχουν πάει στα μεγάλα αστικά κέντρα, γιατί είναι απογοητευμένοι από τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην περιφέρεια. Άρα, είναι λογικό να αυξάνεται η ανεργία σήμερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

     Προσπαθούμε κ’ εμείς ως Αντιπολίτευση να προτείνουμε διάφορες λύσεις. Δυστυχώς όμως, παρατηρούμε πως όλες οι απαντήσεις σας εδώ στη Βουλή, είτε γραπτές είτε προφορικές, είναι ασαφείς και δεν δίνουν λύσεις.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει