ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. Ν. ΣΕΡΡΩΝ
Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή για το τεράστιο πρόβλημα της λειψυδρίας και της έλλειψης αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων υποδομής
Η κατάσταση της Ελληνικής Αγροτικής Οικονομίας παρουσιάζει όλα εκείνα τα στοιχεία της έντονης και παρατεταμένης κρίσης και μάλιστα με αυξανόμενη ένταση.
Και είναι ευκαιρία λόγω της συζήτησης που γίνεται σήμερα στη Βουλή για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, την αξιοποίηση και διαχείριση των υδατικών μας πόρων να θίξω έστω επιγραμματικά πλην μιλήσω για το κυρίως θέμα, για πλείστα άλλα προβλήματα που ανέκυψαν.
1) Παρ’ όλες τις υποσχέσεις σας ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί οι πληγέντες αγρότες από τις θεομηνίες του χειμώνα.
2) Αδικήσατε τους βαμβακοπαραγωγούς με τους τραγικούς χειρισμούς σας και έχασαν χρήματα από παραχθείσες ποσότητες βαμβακιού, εμφανίζοντας τους ακόμη και ως παραβάτες.
3) Επιβαρύνετε τους παραγωγούς με τεράστια ποσά για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ..
4) Ακόμη δεν έχουν εισπράξει τις επιδοτήσεις τους αγρότες που έκαναν ένσταση για προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις δηλώσεις τους.
Η ανάδειξη τον τελευταίο καιρό (μέσα από πληθώρα επιστημονικών μελετών και προειδοποιήσεων) του τεράστιου προβλήματος της λειψυδρίας και των τρομακτικών κινδύνων που εγκυμονεί κυρίως για την γεωργία μας, επιβεβαιώνει κατά το δραματικότερο τρόπο, αυτά που κατ’ επανάληψη έχουμε καταγγείλει:
Ότι επί σειρά ετών η Κυβέρνηση και Υπουργείο, αντιμετώπιζαν το μείζον αυτό θέμα με προχειρότητα που άγγιζε τα όρια της εγκληματικής αδιαφορίας. Και αυτής της απαράδεκτης πρακτικής οι συνέπειες είναι ήδη στο κατώφλι μας. Ένα πρόβλημα που εντείνεται με την πάροδο του χρόνου και προκαλεί τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Σε μια χώρα με τόσο πλούσιες πηγές κινδυνεύουμε να διψάσουμε.
Δεν αξιοποιήσατε τις πρωτόγνωρες αναπτυξιακές δυνατότητες που δόθηκαν με τις χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. Δεν επενδύθηκαν δημιουργικά οι πόροι για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών από το Α’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Το ίδιο συνέβη και με το Β’ Κ.Π.Σ. αφού μειώσατε κατά 160 δις τους πόρους για την Γεωργία που είχε κατανείμει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι την ίδια τύχη επιφυλάσσετε και τους πόρους του Γ’ ΚΠΣ. Για ολόκληρη την επόμενη επταετία δεσμεύετε μόλις 83 δις δραχμές.
Οι ανάγκες όμως για την βελτίωση, τη συντήρηση και την επέκταση των έργων που αφορούν την συγκέντρωση και την ορθολογική αξιοποίηση του νερού, δεν μπορεί να περιμένουν. Οι ελάχιστοι πόροι που διατέθηκαν για την υλοποίηση προγραμμάτων κατασκευής νέων αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων και εκσυγχρονισμού των παλαιών έργων υποδομής, δείχνει την αδράνεια σας μπροστά στην εφιαλτική προοπτική απερήμωσης ολόκληρων περιοχών.
Και τούτο παρά το γεγονός ότι η διασφάλιση της επάρκειας του υδάτινου πλούτου, αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προϋπόθεση για την επιβίωση και ανάπτυξη της γεωργίας, για την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων μας, για την επιβίωση του ίδιου του φυσικού περιβάλλοντος στην πατρίδα μας.
Καθρέπτης αυτής της ανυπαρξίας υδατικής πολιτικής τα τελευταία 8,5 χρόνια είναι η κατάσταση στην οποία έχει αφεθεί ο τομέας αυτός στο Ν. Σερρών. Τα νερά χάνονται ανεκμετάλλευτα είτε εξαιτίας της εγκατάλειψης μεγάλων έργων της σημερινής κυβέρνησης και της προκατόχου της για “νέα μεγάλα και σύγχρονα έργα” παραμένουν όλες στα χαρτιά και στα συρτάρια.
Να αναφέρω ενδεικτικά ότι μένει αναξιοποίητο το νερό του ποταμού Στρυμόνα και παραμένουν χρόνια αιτήματα οι διώρυγες 3Κ, 5Κ, το 2° Αρδευτικό δίκτυο, η διώρυγα Λιβαδιάς – Κερκίνης και ενώ είχαν δαπανηθεί γι’ αυτά σημαντικά κονδύλια από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ακόμη ένα πλήθος πλούσιων χειμάρρων, όπως ο Κρουσοβίτης στην περιοχή Σιδηροκάστρου με την κατασκευή ταμιευτήρα θα έλυνε τα μεγάλα αρδευτικά προβλήματα της περιοχής και θα βοηθούσε στην αγροτική ανάπτυξη της παραμεθόριας αυτής ζώνης.
Και θέλω να σας ρωτήσω ευθέως κύριε Υπουργέ:
1. Αν η υδατική πολιτική περιλαμβάνει το Ν. Σερρών και ποιος ακριβώς είναι ο σχεδιασμός δράσης;
2. Εάν μέσα στα πλάνα είναι η αποπεράτωση έργων που έχουν εγκαταλειφθεί από το 1993 ή καθυστερούν και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
3. Αν θα διατεθούν κονδύλια, πότε και πόσα ακριβώς από το Γ’ ΚΠΣ για τήν αντιμετώπιση της απειλής λειψυδρίας στο Νομό;
Με τα ποσά που διέθετε το ΠΑΣΟΚ κατά τα 17 χρόνια που κυβερνά τη χώρα αλλά και τα ποσά που έχει αποφασίσει να διαθέσει για εγγειοβελτιωτικά έργα με το Γ’ ΚΠΣ 2000 – 2006 που για το Υπουργείο Γεωργίας φθάνουν μόνο τα 83 δις. δρχ, δηλαδή, μόνο το 7% του προγράμματος Γεωργίας, το υδατικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν πρόκειται να επιλυθεί ούτε σε 100 χρόνια. Το υδατικό πρόβλημα των αγροτών με τα ποσά αυτά όχι μόνο δεν θα επιλύεται αλλά θα οξύνεται.
Παρά τον πακτωλό χρημάτων που χορηγήθηκαν από την Ε.Ε. το έργο που παρουσιάσατε αποτελεί ένα μικρό μέρος από το έργο που παρουσίασε ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής χωρίς να πάρει καμία οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό και χωρίς εξωτερικό δανεισμό.
Προκαλείτε τους πολίτες της περιφέρειας όταν τα περισσότερα χρήματα διατίθενται στο Λεκανοπέδιο Αττικής και πολύ λίγα διατίθενται για αγροτική υποδομή και κυρίως για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών έργων που τόσο έχει ανάγκη ο Έλληνας πολίτης.
Χρειάζεται λοιπόν άμεσα δραστική αλλαγή της αγροτικής πολιτικής, γιατί η εφαρμοζόμενη σήμερα πολιτική θα οδηγήσει στον μαρασμό των Ελλήνων αγροτών και της Ελληνικής περιφέρειας.
Έτσι, για να βελτιωθεί ουσιαστικά η ωφελιμότητα των έργων για τους παραγωγούς πρέπει:
1) Να ιδρυθεί Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδατικών Πόρων για την εφαρμογή της πρόσφατης οδηγίας 2000/60/ΕΚ με επιτελικό χαρακτήρα, ο οποίος θα αναλάβει τον συντονισμό ανάλογων φορέων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, οι οποίοι θα έχουν αρμοδιότητα διαχείρισης των υδατικών πόρων ανά υδρολογική λεκάνη.
2) Να αυξηθούν οι διαθέσιμοι από το κράτος οικονομικοί πόροι για την εκτέλεση αρδευτικών έργων, αφού αυτοί σήμερα είναι ανεπαρκείς σε σχέση με τις ανάγκες. Έτσι σήμερα υπάρχουν πολλά έργα στα χαρτιά χωρίς να εκτελούνται ή εκτελούνται με πολύ αργούς ρυθμούς που συνεπάγεται την περάτωση τους σε τριπλάσιο ή τετραπλάσιο του σωστού χρόνου, με αποτέλεσμα τη μικρή ή συνήθως αρνητική τους επικερδότητα.
3) Ο κύριος όγκος των διαθέσιμων οικονομικών πόρων θα πρέπει να διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αρδευτικών έργων με κύριους στόχους τον περιορισμό των απωλειών νερού και την ορθολογική διαχείριση του, τη μείωση του κόστους του νερού και κυρίως της άρδευσης με παράλληλη αριστοποίηση των αποδόσεων των καλλιεργούμενων ειδών.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η οικονομική διάσταση των αρδεύσεων είναι πολύ σημαντικές και το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η ελληνική γεωργία δυσεπίλυτο.
Η αποκατάσταση μιας πραγματικής κοινωνικής δικαιοσύνης στην κατανομή των πόρων με μια δραστική ανακατανομή τους υπέρ των αγροτών μας και ιδίως των οικονομικά ασθενέστερων θα πρέπει να αποτελεί χρέος τιμής.