Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία για τα Προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Ομιλία του Αν. Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή, για τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας

«Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα του ΕΣΥ παραμένουν τεράστια. Ελλείψεις σε προσωπικό πολύ σημαντικές και χρέη στα νοσοκομεία όλο και περισσότερα, απουσία πολιτικής για την ύπαρξη ολοκληρωμένου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας, υπολειτουργία στα περιφερειακά αγροτικά ιατρεία και τα κέντρα υγείας, που δεν είναι εξοπλισμένοι με την ανάλογη σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, προβλήματα στις εφημερίες, απουσία ειδικευμένων ιατρών και τόσα άλλα που καθημερινά υποβαθμίζουν την εικόνα της δημόσιας υγείας.

Παράλληλα δεν έχουν γίνει ριζικές αλλαγές, για να μπορέσει ο περιφερειακός σχεδιασμός να μην οδηγήσει στην αύξηση των ανισοτήτων σε περιφερειακή βάση. Δραματική είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα ασθενοφόρα, που αποτελούν είδος πολυτελείας, με αποτέλεσμα η μεταφορά των ασθενών στα νοσοκομεία να γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών.

Ζητήσαμε κατά καιρούς να γίνει η κάλυψη κενών θέσεων της ιατρικής υπηρεσίας του νοσηλευτικού, του παραϊατρικού και του διοικητικού προσωπικού, που αυτήν τη στιγμή δεν επιτρέπει τις νοσοκομειακές μονάδες και τις υπόλοιπες μονάδες του συστήματος υγείας να αποδώσουν.

Ζητήσαμε να υπάρξουν συνθήκες εκπαίδευσης και επένδυση πάνω στην εκπαίδευση, ώστε να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε τη νέα γνώση. Γιατί χωρίς νέα γνώση και χωρίς νέα εκπαίδευση καμία μεταρρύθμιση στο επίπεδο υγείας ή άλλου μπορεί να αποδώσει.

Ζητήσαμε να οργανωθούν και να αντιμετωπιστούν μεγάλα ζητήματα που αφορούν την υγεία του ελληνικού λαού με πρώτο και κύριο το ανθρώπινο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που είναι ανεπαρκές και την αύξηση των δαπανών για την υγεία.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνουν αυτά για την υγεία των συμπολιτών μας και προσπαθεί με πρόχειρες λύσεις και ασυντόνιστα να επιλύσει χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ.

Επίσης, ζητήσαμε να αντιμετωπίσετε τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τις μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία όπου το περίφημο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα αριθμεί 600 κλίνες, ενώ χρειάζεται 4.000, εκ των οποίων και οι 150 παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μονάδα εντατικής θεραπείας στο νέο νοσοκομείο Σερρών, λείπουν γιατροί που πλαισιώνουν αυτή τη μονάδα. Ουσιαστικά δηλαδή λείπουν οι γιατροί ειδικοτήτων, όπως είναι οι εντατικολόγοι, και οι θέσεις που διεκδικούμε είναι τέσσερις και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.

Αλλά η χειρότερη κατάσταση που επικρατεί και υποβαθμίζει την ποιότητα υγείας είναι η ταλαιπωρία που υφίστανται οι νεφροπαθείς στα περιφερειακά νοσοκομεία, όπως και στο νοσοκομείο Σερρών, όπου καταταλαιπωρούνται από τις συνεχείς μετακινήσεις τους στα νοσοκομεία του κέντρου, της θεσσαλονίκης, λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού και υποδομών να δεχτούν περίπου 180 νεφροπαθείς που αναμένουν πότε θα εκκενωθεί μία θέση για να την καταλάβουν. Η Κυβέρνηση μετά από τόσα χρόνια φαίνεται ανήμπορη να αντιμετωπίσει αυτά τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα στον τομέα της υγείας τα οποία δείχνουν ανάγλυφα την ανεπάρκεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αποτέλεσμα δε αυτής της πολιτικής είναι να μην υπάρχει σήμερα αξιόπιστο σύστημα υγείας, να διευρύνεται η ανισότητα στην πρόσβαση και στις προσφερόμενες υπηρεσίες, ανά κοινωνική φυσικά κατηγορία, το φακελάκι να είναι σε καθημερινή βάση και να μεταφέρεται όλο και μεγαλύτερο οικονομικό βάρος για την υγεία στις τσέπες των Ελλήνων. Η μεγαλόστομη μεταρρύθμιση για την υγεία έμεινε διακήρυξη από έλλειψη κονδυλίων, αλλά και από έλλειψη τόλμης.

Για να οικοδομήσουμε, κύριε Υπουργέ, ένα σωστό και λειτουργικό σύστημα υγείας χρειάζεται αύξηση δαπανών για την υγεία, οργάνωση των μονάδων υγείας από το αγροτικό ιατρείο, το Κέντρο Υγείας, τα νοσοκομεία με σύγχρονο και άρτιο εξοπλισμό, αλλά και με συμπλήρωση των κενών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, ώστε ο κάθε πολίτης να αισθάνεται ότι το κράτος του εξασφαλίζει αυτό το δημόσιο αγαθό και του παρέχει υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη.

Οι όποιες αλλαγές εισάγετε με το παρόν νομοσχέδιο θα φέρουν ελάχιστα αποτελέσματα στην ομαλή και καλή λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει