Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία για τα Προβλήματα των Αγροτών (Αποζημιωσεις – Επιδοτήσεις) και το Βαμβάκι

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Ομιλία του Βουλευτή Σερρών κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή για τα προβλήματα στον Αγροτικό Τομέα με τις καθυστερήσεις Αποζημιώσεων, Επιδοτήσεων, απουσίας έργων υποδομής, του χαμηλού εισοδήματος αγροτών και του υψηλού κόστους παραγωγής, καθώς και τη φετινή τραγωδία στο θέμα του βαμβακιού

Αν μελετήσει κάποιος την πορεία του αγροτικού τομέα την τελευταία οκταετία, θα διαπιστώσει τη ραγδαία συρρίκνωση του ενεργού αγροτικού πληθυσμού – περίπου 3% ετησίως · και τη σημαντική μείωση του αγροτικού εισοδήματος – κατά 23% – ως ποσοστού του εθνικού εισοδήματος, που από 9% το 1993 έπεσε στο 7%, Φυσικά, αυτή η δυσμενής εξέλιξη έχει αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο της υπαίθρου και συνεπάγεται μετακίνηση των ανέργων στα αστικά κέντρα, όπου αυτό προκαλεί τεράστιες παρενέργειες και τεραστία ανεργία.

Στην ύπαιθρο όλα αυτά τα χρόνια έχει διαμορφωθεί ένα επίπεδο ζωής και συνήθειες που απαιτούν ένα ορισμένο εισόδημα, για να επιβιώσει ο οποιοσδήποτε. Εφόσον αυτό εξαρτάται από τις επιδοτήσεις – σχεδόν κατά 50% – είναι φυσικό, όταν αυτές περικόπτονται ή τίθενται υπό αμφισβήτηση ή καθυστερούν, να αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας τεραστία προβλήματα. Λόγω αποτυχημένων κυβερνητικών παρεμβάσεων και διαπραγματεύσεων για μια σειρά προϊόντα, όπως είναι το βαμβάκι, το σκληρά σιτάρι, το ελαιόλαδο, ο καπνός, τα οπωροκηπευτικά, τα αμπελουργία, καθώς και τα προϊόντα ζωικής παραγωγής,  μειώθηκε η κοινοτική στήριξη με περιορισμούς εκτάσεων καλλιέργειας και ποσοτήτων παραγωγής.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες μας, Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλυσε προβλήματα , αλλά τον τελευταίο καιρό συσσώρευσε και νέα.

Πρωτόγνωρη είναι η καθυστέρηση που παρατηρήσαμε όλο το χειμώνα και καταγγείλαμε στη Βουλή για τις κοινοτικές επιδοτήσεις, με μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία των αγροτών και μάλιστα παρ’ ότι είχαν γίνει ενστάσεις εδώ και τεσσεράμισι μήνες, δεν έχουν πληρωθεί όλο» οι παραγωγοί. Φυσικά, ταυτόχρονα υπάρχουν χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, ενώ είναι υψηλό το κόστος παραγωγής, δηλαδή τα εφόδια, τα γεωργικά φάρμακα, τα λιπάσματα.

Αντί η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα να απολογείται γη τα λάθη της πολιτικής της, για τις επιλεκτικούς και καθυστερημένους ελέγχους του διαβλητού συστήματος της για τις επιδοτήσεις, αρκείται στον εμπαιγμό, στις υπαναχωρήσεις και στις συκοφαντίες της για το σύνολο των αγροτών, σε μια προσπάθεια να μεταθέσει αλλού τις ευθύνες της προκαλώντας έτσι και κοινωνική ένταση.

Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σε μια σειρά καυτών προβλημάτων. Αυτό είναι καθήκον της. Γιατί καθυστερεί για ένα χρόνο τους επιβεβλημένους ελέγχους; Γιατί ανακοινώνει ελέγχους επιλεκτικά σε τριάντα δύο μόνο τέως κοινότητες έναντι συνολικά έξι χιλιάδων που έχει η χώρα μας; Ποιος ευθύνεται για το ατελές σύστημα ελέγχων στις επιδοτήσεις, καθώς και για το δυσμενές καθεστώς προστασίας του βάμβακος;

Γιατί υποσχέθηκε στους αγρότες την καταβολή επιδότησης στο σύνολο της παραχθείσης ποσότητας που είναι εντός το ΟΣΔΕ και τώρα υπαναχωρεί, περικόπτει ποσότητες βάμβακος και τελικά πληρώνει πολλές ποσότητες που έχουν παραχθεί κανονικά με την εμπορική τιμή των 60 και 70 δραχμών;

Γιατί καθυστερείτε την ανακοίνωση των τελικών ποσοτήτων παραγωγής και τιμών στο βαμβάκι· Πως θα καλλιεργήσουν οι αγρότες τις καλλιέργειες τους, όταν τους περικόπτετε αυθαίρετα και επιβάλλονται περιορισμοί, ενώ υπάρχουν περιορισμοί και στις άλλες καλλιέργειες; Γιοτ( επιβαρύνετε τους παραγωγούς με τεραστία ποσά για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ; Βάζετε φέτος ένα πρόσθετο χαράτσι που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και αυτό το χαράτσι πέφτει στην πλάτη των παραγωγών, επίσης, τριπλασιάσατε τα τέλη κυκλοφορίας στα αγροτικά οχήματα.

Όλα αυτά είναι καθημερινά προβλήματα που τα καταγγέλλουμε, αλλά δυστυχώς, από σας δεν παίρνουμε απαντήσεις. Υποβαθμίσατε τον Ε.Λ.Γ.Α.. κύριε Υπουργέ, που παρά τη σημαντική αύξηση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών που εισπράττει από τους αγρότες, είναι υπερχρεωμένος με 35 δισεκατομμύρια δραχμές. Δεν ενισχύεται καθόλου από τον κρατικό προϋπολογισμό και έτσι αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του για πλήρη και άμεση κάλυψη των ζημιών στον αγροτικό τομέα.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, όταν έγιναν ο’ ζημιές τον χειμώνα, είχε διαβεβαιώσει τους πληγέντες ότι θα πάρουν πλήρεις αποζημιώσεις που θα καταβάλλονται έγκαιρα, Δυστυχώς όμως έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έχουν γίνει ακόμα εκτιμήσεις. Βέβαια στην πράξη δεν έχει σχεδόν υλοποιηθεί τίποτα από όλα αυτά. Όχι μόνο δεν έχετε δώσει προκαταβολή που είχατε υποσχεθεί για 50% στις αποζημιώσεις, αλλά ακόμα δεν έχετε ολοκλήρωσε; τις εκτιμήσεις σης αποζημιώσεις και καθυστερείτε υπερβολικά.

Έτσι, για μια ακόμη φορά τα θύματα αυτής της κυβερνητικής ανικανότητας και αδιαφορίας είναι οι πληγέντες αγρότες που ανυπομονούν να εξασφαλίσουν ότι δικαιούνται.

Καθυστερείτε από το 1988 την υλοποίηση και εφαρμογή των προγραμμάτων του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για νέους αγρότες, για σχέδια βελτίωσης, για πρόωρες συντάξεις καθώς κα! για την κατασκευή των έργων υποδομής.

Δεν αξιοποιήσατε τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα το προηγούμενα χρόνια. Κύριε Υπουργέ, εξαναγκάζετε τον αγρότη και την αγρότισσα να εργάζονται μέχρι τα βαθιά γεράματα τους με την χαμηλή σύνταξη που τους δίνετε, γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν με αυτά τα χρήματα. Η μέχρι τώρα πολιτική σας στον αγροτικό τομέα δεν δίνει καμία ελπίδα, γι’ αυτό χρειάζεται άμεση, δραστική αλλαγή της εφαρμοζόμενης σήμερα πολιτικής που οδηγεί στο μαρασμό των Ελλήνων αγροτών και της ελληνικής περιφέρειας.

Ενοχλείται η κυβέρνηση όταν η Νέα Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη, ως υπεύθυνη παράταξη, να μεταφέρει στη Βουλή και να αναδείξει τα καθημερινά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ώστε να δοθούν κάποιες λύσεις, Αυτό πολλές φορές φαίνεται από τις απαντήσεις σας σε διάφορες επερωτήσεις μας μέσα στη Βουλή. Το ανησυχητικό είναι ότι δεν έχει αντιληφθεί ότι έχει οδηγήσει τον αγροτικό κόσμο σε δεινή οικονομική θέση.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει