ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. Ν. ΣΕΡΡΩΝ
Ομιλία για τα Προβλήματα των Αγροτών
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Λεονταρίδης έχει το λόγο.
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, μας δόθηκαν μέχρι τώρα πολλές ευκαιρίες εδώ μέσα στη Βουλή να αναπτύξουμε τα προβλήματα των αγροτών, των συμπολιτών μας αλλά οι απαντήσεις σας ήταν πάντοτε ασαφείς.
Εκφράζω την ανησυχία μήπως και πάλι σήμερα δεν δώσετε τις απαντήσεις οι οποίες θα πρέπει όχι να ικανοποιήσουν εμάς αλλά να ικανοποιήσουν το δημόσιο αίσθημα, τους αγρότες οι οποίοι σας έδωσαν μέχρι τώρα πολλά μηνύματα. Σας είπα ότι είναι πολλά όλα αυτά τα χρόνια, αλλά δυστυχώς παρατηρούμε και πάλι δεν θα δώσετε και τις δέουσες απαντήσεις αλλά θα αναλώνεστε περί άλλων χωρίς συγκεκριμένες θέσεις.
Στη δραματική μείωση των αγροτικών νοικοκυριών της χώρας και την πλήρη εξάρτηση της αγροτικής παραγωγής από τις κοινοτικές ενισχύσεις, οι οποίες αποτελούν πλέον το 50% του αγροτικού εισοδήματος, έρχεται τώρα να προστεθεί και η επιστροφή πόρων -όπως σας είπαν και οι άλλοι συνάδελφοι- ύψους 155,5 δισεκατομμυρίων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω των αδυναμιών του συστήματος πληρωμών ή γενικότερων προβλημάτων του μηχανισμού καταβολής των ενισχύσεων. Αυτές οι μειώσεις υπήρξαν λόγω αδυναμίας εφαρμογής του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου εντός των θεσπισμένων προθεσμιών, λόγω αδυναμίας είσπραξης του συνόλου της οφειλόμενης συμπληρωματικής εισφοράς για το γάλα εντός των θεσπισμένων προθεσμιών και λόγω αθέτησης προθεσμιών οριζομένων στους κανονισμούς για πληρωμές προς δικαιούχους.
Τα χρήματα αυτά, φυσικά, επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό και μειώνουν, τελικά, τις εισροές στον αγροτικό τομέα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατέχουμε και εδώ ένα αρνητικό ρεκόρ ως χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 1997-2000, με ποσοστό 4,3% επί των εισπράξεων της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο.
θα σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο το 1997 παρακρατήθηκαν χρήματα της τάξεως του 1,5 περίπου δισεκατομμυρίων δραχμών από αγρότες καπνοπαραγωγούς του Νομού Σερρών, εξαιτίας του ότι η Κυβέρνηση, μέσω του τότε Υπουργού Γεωργίας, δεν μπόρεσε να διεκδικήσει αυτά τα χρήματα, καθώς οι αγρότες δεν είχαν συμμετοχή σ’ αυτό το πρόβλημα της προθεσμίας. Στην ουσία, εμπαίχθηκε ο αγροτικός κόσμος -και ιδιαίτερα οι καπνοπαραγωγοί του Νομού Σερρών- χωρίς να πάρουν το 20% των επιδοτήσεων του καπνού.
Κύριε Υπουργέ, φυσικά, αυτή η απελπιστική κατάσταση βαρύνει τους εναπομείναντες αγρότες όλης της χώρας, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ραγδαία το κόστος παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα έχουν γίνει μεγάλοι περιορισμοί στις καλλιέργειες τους. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η μείωση του αγροτικού εισοδήματος από το 9% επί του ΑΕΠ στο 7% και, φυσικά, η εκτόπιση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από τις διεθνείς αγορές.
Οι κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών έστειλαν ένα σαφές μήνυμα προς την Κυβέρνηση, η οποία έχει την ευθύνη γι’ αυτή τη δραματική κατάσταση της μείωσης του αγροτικού πληθυσμού από 2,5% έως 3% ετησίως στον αγροτικό τομέα και της μείωσης του αγροτικού εισοδήματος. Όλα αυτά είναι απόρροια των τραγικών κυβερνητικών χειρισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για όλα τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική γεωργία.
Φυσικά, η παραπληροφόρηση και η γραφειοκρατία θριαμβεύουν σήμερα στο Υπουργείο Γεωργίας και στις υφιστάμενες υπηρεσίες του. Παράλληλα, ξοδεύονται εκατομμύρια για έντυπα προβολής προγραμμάτων, τα οποία βαφτίζονται συνέχεια ως νέα, ενώ δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των παλαιών που η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτούσε στο παρελθόν. Πουθενά δεν παρουσιάζεται ένας συγκριτικός πίνακας με τα παλαιά και νέα προγράμματα, ώστε να γίνει κάποια σύγκριση, γιατί αυτή θα μαρτυρά ότι δεν προέκυψε τίποτα νέο και ότι δεν έχει διατεθεί καμία αύξηση ετήσιας χρηματοδότησης για το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα 2000-2006.
Φυσικά, η εικόνα στην ελληνική περιφέρεια δείχνει βαθιά κρίση, αναστάτωση και απογοήτευση. Κανένας δεν είπε μέχρι στιγμής την αλήθεια στους βαμβακοπαραγωγούς που παρέδωσαν το προϊόν τους χωρίς να έχουν πάρει τιμή! Παρέδωσαν πραγματικές ποσότητες παραγωγής, χωρίς να εισπράξουν τίποτα, με μηδενικά τιμολόγια! Τους κοροϊδεύετε με τις ενστάσεις και παρατείνετε το χρόνο εκδίκασης -ταυτόχρονα και την αγωνία τους- μέχρι να φτάσουμε στον Απρίλιο και αυτό το χρονικό διάστημα θα χρεωθούν τα εφόδια τους, δανειζόμενοι με επαχθείς όρους και επιτόκια από την Αγροτική Τράπεζα!
Καθυστερήσατε, επίσης, να καταβάλετε τις επιδοτήσεις από λάθη και παραλείψεις της Κυβέρνησης και από τη δυσλειτουργία των νεοσύστατων οργανισμών του Υπουργείου Γεωργίας.
Σε εξαιρετικά δυσμενή θέση βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί, σκεφτόμενοι ότι η καλλιέργεια αυτού του προϊόντος έχει ημερομηνία λήξης εξαιτίας των κακών χειρισμών της Κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια, πράγμα που θα σημάνει τον οικονομικό μαρασμό και την κοινωνική αποσάρθρωση ολόκληρων περιοχών.
( Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα)
Σε εξαιρετικά δυσμενή θέση βρίσκονται και οι ελαιοπαραγωγοί στους οποίους περικόπτονται οι ενισχύσεις για χιλιάδες τόνους ελαιολάδου, καθώς υπάρχει εθνική υπέρβαση στο πλαφόν, που έχει θέσει και επιδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μιλάτε για αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών, χωρίς να αναφέρεστε σε εφικτά προγράμματα και υποδομές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κύριε συνάδελφε, ακούσατε το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας σας. θα χρησιμοποιήσετε και το χρόνο της δευτερολογίας σας;
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ : Κυρία Πρόεδρε, θα πάρω και το χρόνο της δευτερολογίας μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Εντάξει.
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ: Αφού η Κυβέρνηση άφησε να περάσουν εικοσιτέσσερις μήνες πλήρους απραξίας και να χαθεί πολύτιμος χρόνος για έργα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ακόμα δεν ξεκίνησαν τα έργα. Δεν ξέρουμε, επίσης, σε κάθε νομό ποιο εγγειοβελτιωτικό έργο θα γίνει.
Δεν θελήσατε να φωνάξετε τους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης, για να σας κάνουν προτάσεις, πάνω στις οποίες θα μπορούσε να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος και να προκύψουν κάποια αποτελέσματα. Για παράδειγμα έχουμε στο Νομό Σερρών ολόκληρο ποταμό Στρυμόνα, αλλά το νερό καταλήγει στη θάλασσα και δεν αξιοποιούνται έργα υποδομής για αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών.
Δεν ενημερώσατε ποτέ τη Βουλή για το ποια έργα θα κάνετε. Τα προγράμματα των νέων αγροτών δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, όπως και τα σχέδια βελτίωσης. Επίσης, δεν έχουν εγκριθεί ούτε οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Πέρυσι το Μάρτιο μας λέγατε για τον Οκτώβριο. Ο Οκτώβριος πέρασε και έχουμε σχεδόν φθάσει στο Μάρτιο. Πολλοί έχουν συνάψει δάνεια, για να αγοράσουν κάποια τρακτέρ και κάποιες άλλες μηχανές. Δυστυχώς, όμως, αυτήν τη στιγμή είναι αιωρούμενοι και κινδυνεύουν από δικαστικές αποφάσεις.
Το ίδιο θα συμβεί και με τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές, που έγιναν από τις θεομηνίες. Οι περισσότεροι, όπως είναι γνωστό, θα αδικηθούν, γιατί και οι εκτιμήσεις είναι συνήθως άδικες, αλλά και τα χρήματα που διαθέτετε δεν θα φθάσουν για το μέγεθος αυτής της καταστροφής.
Κύριε Υπουργέ, εμείς για άλλη μια φορά κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Σας λέμε : Αφυπνιστείτε, για να μην παρασύρετε και τους αγρότες στο ναυάγιο της δικής σας Κυβέρνησης.
Το αγροτικό δυναμικό της χώρας έχει μειωθεί κατά χιλιάδες, οι οποίοι έχουν πάει στα μεγάλα αστικά κέντρα, γιατί είναι απογοητευμένοι από αυτό που επικρατεί σήμερα στην περιφέρεια. Άρα, είναι λογικό ότι αυξάνεται η ανεργία σήμερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, όπως σας είπα, εμείς που είμαστε Βουλευτές της περιφέρειας. Προσπαθούμε και εμείς ως Αντιπολίτευση να προτείνουμε διάφορες λύσεις. Δυστυχώς όμως, όπως σας είπα και στην αρχή, παρατηρούμε πως όλες οι απαντήσεις σας εδώ στη Βουλή, είτε γραπτές είτε προφορικές, είναι ασαφείς και δεν δίνουν λύσεις.
Σας ευχαριστώ