ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. Ν. ΣΕΡΡΩΝ
Ομιλία του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή, για την Αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης, τα προβλήματα των παραγωγών (Βάμβακος, καπνού, ρυζιού, σταριού, λαδιού, κτηνοτροφικών προϊόντων κ,λ.π.), του κόστους παραγωγής, του μειωμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων και την εγκατάλειψη της Περιφέρειας
Αν κάποιος μελετήσει την πορεία του αγροτικού τομέα την τελευταία οκταετία, θα διαπιστώσει την ραγδαία συρρίκνωση του ενεργού αγροτικού πληθυσμού και τη σημαντική μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 23% περίπου ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Τα γνωστά αδιέξοδα στον αγροτικό τομέα οξύνονται και συνεχώς διευρύνονται. Συγκεκριμένα:
1ον : Έχουν χαθεί σημαντικές μάχες κατά τη συζήτηση κρισίμων αγροτικών θεμάτων στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται συνεχώς η θέση των παραγωγών βάμβακος, καπνού, σκληρού σταριού, οπωροκηπευτικών, λαδιού, ρυζιού, καθώς και των κτηνοτροφικών προϊόντων.
2ον : Υπάρχει συνεχής μείωση του αγροτικού εισοδήματος, ενώ αυξάνεται το κόστος παραγωγής, ακριβαίνουν συνεχώς οι σπόροι, τα λιπάσματα, τα γεωργικά φάρμακα σε σημείο να συνάπτουν συνεχώς δάνεια οι αγρότες, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις υποχρεώσεις που τους επιβάλλει η συνεχής αύξηση.
3ον : Παρατηρείται πρωτόγνωρη καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε χρόνο τα ίδια.
4ον : Οι αποζημιώσεις είναι συνήθως ανεπαρκείς, εξαιτίας της πάγιας τακτικής να υποεκτιμώνται οι ζημιές που υφίσταται ο αγροτικός κόσμος, Και αυτό το βλέπουμε σε όλες γενικότερα τις καταστροφές που έχουν γίνει μέχρι τώρα, όπου η υποεκτίμηση των ζημιών είναι κάτι που μας απασχολεί. Γιατί από την ζημιά δεν βγαίνει κέρδος αλλά ούτε αποδίδονται αυτά που πρέπει να πάρει ο παραγωγός.
Δεν εκτελούνται τα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα στην επαρχία, Τα χρέη στην ΑΤΕ έχουν γίνει βραχνάς για τους περισσότερους αγρότες. Το πρόβλημα με τα πανωτόκια είναι θηλιά στο λαιμό των αγροτών και κάθε μέρα υπάρχουν υποθέσεις στα δικαστήρια για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Φυσικά αυτή η δυσμενής εξέλιξη έχει αλυσιδωτές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο της υπαίθρου και συνεπάγεται εγκατάλειψη και ερήμωση της περιφέρειας, αφού το αγροτικό επάγγελμα δεν είναι πλέον ελκυστικό για τους νέους. Η αγροτική δραστηριότητα απαξιώνεται συνεχώς. Η τραγελαφική κατάσταση ανάλογη εκείνης της περσινής με θύματα όπως πάντα τους καλλιεργητές, οδηγεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τις εξελίξεις στο χώρο και της φετινής βαμβακοκαλλιέργειας.
Η Κυβέρνηση πέρσι αποδείχθηκε αναξιόπιστη και ανίκανη, διότι ενώ αποδέχθηκε έναν καταστροφικό Κανονισμό για τη βαμβακοκαλλιέργεια, δεν ανέλαβε καμιά πρωτοβουλία ως τώρα για να βελτιώσει τους όρους του Κανονισμού Προσπαθείτε κάθε χρόνο να περιορίσετε τις καλλιεργούμενες εκτάσεις με βαμβάκι σε μια προσπάθεια να περιορίσετε επίσης τις καταστροφικές επιπτώσεις του νέου Κανονισμού χωρίς να εξηγείτε στον κόσμο με τι θα καλλιεργηθούν αυτές οι εκτάσεις.
Επανειλημμένα δήλωσε η Κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξουν δύο τιμές στο βαμβάκι και ότι όλες οι ποσότητες θα είναι επιλέξιμες, ενώ τελικά αποφάσισε να υπάρξουν μη επιλέξιμες ποσότητες που πληρώνονται μόνο με την εμπορική αξία των εβδομήντα δραχμών.
Έτσι, περιέκοψε, για πρώτη φορά στα χρονικά, πραγματικά παρασχθείσες ποσότητες βάμβακος, δήλωσε δε στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξωπραγματικά στοιχεία παραγωγής και επέρριψε την ευθύνη στους αγρότες συκοφαντώντας τους. Αφού αθέτησε όλες τις υποσχέσεις της προς τους αγρότες και τους περιέπαιξε, στο τέλος ενώ δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει 40 δραχμές ανά κιλό, κατέβαλε μόνο 25 δραχμές. Ίδιες παλινωδίες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Γεωργίας για τη φετινή σοδιά έχουν ήδη προκαλέσει ένα κλίμα αβεβαιότητος τόσο για το πραγματικό τελικό ύψος της παραγωγής όσο και τις ποσότητες για τις οποίες ο καλλιεργητής θα μπορέσει να εισπράξει την τελική επιδότηση.
Κάθε λίγο και λιγάκι, κύριε Υπουργέ, αλλάζετε αποφάσεις προσδιορίζοντας το πλαφόν και τα όρια της απόδοσης πότε στα 275 κιλά στην αρχή της περιόδου, μετά σε απεριόριστη ποσότητα, μετά στα 297 κιλά, Φυσικά χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση όπου για κάποιες περιοχές απορροφήθηκαν από τα εκκοκκιστήρια όλες οι παραχθείσες ποσότητες, απόφαση η οποία εφαρμόστηκε επιλεκτικά και μόνο για λίγες ώρες, με συνέπεια αυτήν τη στιγμή δύο μήνες μετά το τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου, που φυσικά συντμήθηκε αυθαίρετα και κατά παρέκκλιση από τον κοινοτικό κανονισμό, μεγάλες ποσότητες βαμβακιού να βρίσκονται στις αλάνες, στα χωράφια, στις πλατφόρμες εκτεθειμένες στα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας στους καλλιεργητές βάμβακος και έχουν δημιουργήσει ένα δυσμενέστερο κλίμα στα κοινοτικά όργανα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της βαμβακοκαλλιέργειας από τη χώρα μας, γεγονός που σε συνδυασμό με την προωθούμενη από την Commision πολιτική των περικοπών των δαπανών καθιστά προφανή τον κίνδυνο να οδηγήσει σε κατάργηση το σημερινό σύστημα ελλειμματικών πληρωμών, δηλαδή των πληρωμών που γίνονται με επιδότηση ανά κιλό, σε αντικατάσταση, όπως φαίνεται, με σύστημα στρεμματικών ενισχύσεων. Αυτό συνεπάγεται το τέλος της βαμβακοκαλλιέργειας.
Κύριε Υπουργέ, αποτύχατε στις διαπραγματεύσεις για όλα τα προϊόντα. Αποτύχατε και στη διαπραγμάτευση και διαχείριση στις καλλιέργειες βαμβακιών. Είναι γεγονός ότι οι αγρότες και ιδιαίτερα οι καλλιεργητές βαμβακιού αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε απόγνωση. Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα. Η αντοχή τους έχει εκπνεύσει. Η μέχρι σήμερα πορεία σας στον αγροτικό τομέα δεν δίνει καμία ελπίδα, γιατί με τη σημερινή εφαρμοζόμενη πολιτική οδηγείτε σε μαρασμό την ελληνική περιφέρεια”.
Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης είπε:
“Κύριε Υπουργέ, εξακολουθείτε να μην απαντάτε σε μία σειρά από κρίσιμα θέματα, τα οποία σας θέσαμε και τα οποία είναι οι ανησυχίες των αγροτών και κτηνοτρόφων. Δεν είναι δικά μας λόγια.
1ον : Τι κάνατε όλα αυτά τα λόγια με το πλαφόν στο βαμβάκι; Γιατί παραμένει στα ίδια επίπεδα, χωρίς να πάρουμε ούτε κιλό; Διαπραγματευτήκατε ώστε να αυξηθεί το πλαφόν αυτό;
2ον : Γιατί δεν παραδέχεστε ότι ο νέος Κανονισμός για το βαμβάκι έχει προβλήματα, τα οποία απαγορεύουν σε έναν νοικοκύρη βαμβακοπαραγωγό μέσα από τις νόμιμες εκτάσεις να επιδοτηθεί σε όλη την ποσότητα; Υπάρχει δε και αυξημένη συνυπευθυνότητα με το νέο Κανονισμό. Με τον παλαιό κανονισμό με μια ένσταση παίρναμε όλη την ποσότητα του βαμβακιού.
3ον: Γιατί ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση τις δύο τελευταίες ημέρες του έτους πήρατε ορισμένες ποσότητες βαμβακιού και όλες οι υπόλοιπες παραμένουν στις αλάνες, στις πλατφόρμες και υποβαθμίζονται ποιοτικώς, δημιουργώντας φυσικά και σύγχυση και αβεβαιότητα στους αγρότες;
4ον : Πώς λέτε ότι αυξάνεται το εισόδημα των παραγωγών, όταν αποδεικνύεται ότι η πλειοψηφία χρωστά στις τράπεζες υπέρογκα ποσά, λόγω των υψηλών τόκων της Αγροτικής Τράπεζας και των πανωτοκιών, ποσά που δεν μπορεί να ξεχρεώσει ο κάθε αγρότης και δεν μπορεί φυσικά να λάβει και νέο δάνειο;
5ον : Γιατί, ενώ το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται, βλέπετε αδιάφορα και χωρίς να κάνετε έλεγχο τις μεγάλες επιβαρύνσεις που σας εισηγήθηκε η ΠΑΣΕΓΕΣ στις δηλώσεις επιλέξιμων αιγοπροβάτων και καλλιεργειών;
6ον : Δεν σας ανησυχεί το γεγονός της μείωσης του ενεργού αγροτικού πληθυσμού, της εγκατάλειψης της περιφέρειας; Εάν αυτό σας ανησυχεί, τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια;
7ον : Έχετε την εντύπωση ότι οι κρατικές υπηρεσίες στήριξης των αγροτών για την παροχή γεωτεχνικών συμβουλών για διοικητικούς ελέγχους, για αξιοποίηση κοινοτικών πόρων από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης λειτουργούν σωστά ή ότι ο ΕΛΓΑ κάνει δίκαιες εκτιμήσεις;
Αν κάνει δίκαιες εκτιμήσεις, γιατί συνεχώς κατακλύζεστε από ερωτήσεις και από διαμαρτυρίες Βουλευτών αλλά και συνδικαλιστών; Δείξτε μας κύριε Υπουργέ, ποια είναι τα έργα σας όλα αυτά τα χρόνια από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, έργα που έγιναν στην περιφέρεια για τους αγρότες.
Κύριε Υπουργέ, όλα αυτά τα χρόνια, δείξατε ανεπάρκεια και έχετε χάσει σημαντικές μάχες κατά τη συζήτηση κρισίμων θεμάτων στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η θέση των παραγωγών βάμβακος, καπνού, σκληρού σταριού, λαδιού, ρυζιού και κτηνοτροφικών προϊόντων”.