Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία για την Έλλειψη Κοινωνικής Πρόνοιας

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

 

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή για το έλλειμμα Κοινωνικής Πρόνοιας

Η κοινωνική προστασία του κράτους προσομοιάζει με την αντιπλημμυρική προστασία των κατοίκων της περιφέρειας. Και γιατί το λέω αυτό: Γιατί πρόσφατα είδαμε τι έγινε στην περιφέρεια. Η απουσία των έργων, η απουσία ενδιαφέροντος για το μειωμένο εισόδημα των αγροτών, η απουσία ενδιαφέροντος για τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ, του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και άλλων ταμείων, δείχνει την κοινωνική σας ευαισθησία όλα αυτά τα χρόνια. Φορτώνετε τα προβλήματα στους δήμους και τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, όπως πρόσφατα στις πλημμύρες που έναν, χωρίς να δίνετε αναγκαίους πόρους να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα όπως πρέπει, με επακόλουθο τις καταστροφές στα νοικοκυριά και την απόγνωση των κατοίκων.

Αν περιγράψουμε όμως τη σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι στην περιφέρεια, συζητώντας με ένα μέσο απλό πολίτη, να δούμε τι θα μας πει. Ερημώνει η ύπαιθρος, ιδίως στις ευαίσθητες ακριτικές περιοχές, μεγαλώνει το δημογραφικό πρόβλημα και γίνεται πλέον εθνικό πρόβλημα, Καταργήσατε τα επιδόματα στις πολύτεκνες μητέρες και τα δώσατε μόλις πρόσφατα, ίσως επειδή είναι προεκλογική χρονιά, αλλά δεν αυξάνετε, έστω και τώρα, τα επιδόματα στην πολύτεκνη μητέρα και στις πολύτεκνες οικογένειες. Αυξάνεται η ανεργία, ιδίως στους νέους και τις νέες. Πρόσφατα έχουμε φάε, ένα χαστούκι από την ευρωπαϊκή επιτροπή, μία κόκκινη κάρτα, όπου στον αέρα είναι 500 δισεκατομμύρια για την ανεργία, γιατί τα προγράμματα απασχόλησης κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα λόγω της αδυναμίας της Κυβέρνησης να προχώρησε, σε ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας κα, του ρόλου του ΟΑΕΔ. Κα, επειδή η ανεργία είναι το πρώτο που απασχολεί σήμερα τους πολίτες δεν έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε υποτυπώδεις μηχανισμούς για αναζήτηση εργασίας σε κάθε νέο άνθρωπο.

Τι άλλο βλέπουμε; Κλείνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με τη φορολογική αφαίμαξη που εισβάλατε, όπως πρόσφατα με τη συνάφεια και την εξαετία, διευρύνεται το χάσμα πλουσίων και φτωχών. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ με 55.000 δραχμές το μήνα αναγκάζονται να ζήσουν μέσα στη φτώχεια.

Αλήθεια, πού είναι η ευαισθησία σας, όταν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης -όπως τόσες φορές σας το έχουμε πει- δεν το θεσμοθετείτε και για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ; Μήπως δεν έχουν πληρώσει; Από το 1988 πληρώνουν με την πρόσθετη ασφάλιση και από το 1998 με την κύρια ασφάλιση. Επομένως, γιατί καταδικάζουμε αυτούς τους πολίτες μέσα στη φτώχεια; Υπάρχει ακόμα και μια σειρά άλλα προβλήματα, τα οποία βιώνουν καθημερινά οι πολίτες της περιφέρειας.

Ποιο είναι τα βασικά στοιχεία αυ-ού του κοινωνικού προϋπολογισμού;

Μειωμένη κατά 98.000.000 ευρώ είναι η δαπάνη για την κοινωνική πρόνοια, μειωμένη κατά 42,3.000.000 ευρώ είναι η κρατική επιχορήγηση των ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας, μειωμένη είναι η επιχορήγηση του ΟΑΕΔ. Η δαπάνη κοινωνικής προστασίας, ως ποσοστό του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, ανέρχεται σε 21,09%. Με το ποσοστό αυτό είμαστε ουραγοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κύριε Υπουργέ, πιστεύω πως η πολιτεία δεν έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι είναι άξια της αποστολής της, γιατί δεν κατόρθωσε να περιφρουρήσει, να σεβαστεί και να κατοχυρώσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της. Το να θριαμβολογεί η Κυβέρνηση για αύξηση των κοινωνικών πόρων και για ενίσχυση της χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία -μετά τα όσα κρύβει αυτός ο κοινωνικός προϋπολογισμός- είναι πολιτικά ανεύθυνη πράξη και καταδεικνύει για άλλη μία φορά ότι στερείται της αξιοπιστίας

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει