ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. Ν. ΣΕΡΡΩΝ
Ομιλία του Αν. Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη για την Αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (Κ.Ο.Α.), για τα μεσογειακά προϊόντα και τις φετινές μειώσεις των εισοδημάτων των παραγωγών, λόγω καιρικών συνθηκών
Ο καπνός, το βαμβάκι και το ελαιόλαδο, αποφέρουν στους Έλληνες παραγωγούς 1,5 δις ευρώ ετησίως.
Με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση το Υπουργείο Γεωργίας, για άλλη μια φορά, άφησε ανυπεράσπιστο τον Έλληνα αγρότη γιατί οι περισσότεροι Έλληνες παραγωγοί θα δουν το εισόδημα, τους να μειώνεται, δεδομένου ότι σε ετήσια βάση, θα εισπράττουν με την μορφή της ενιαίας πληρωμής, ένα ποσό που θα κυμαίνεται, ανάλογα με το προϊόν, μεταξύ 60% και 80% του ποσού που λαμβάνουν σήμερα.
Από τα χρήματα που θα παρακρατούνται, μόνο ένα μέρος θα φθάνει στο πορτοφόλι του παραγωγού και αυτό υπό αυστηρές προϋποθέσεις (περιβαλλοντικές, ποιοτικές), ενώ τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν στον κοινοτικό «κουμπαρά», είτε θα διατίθενται για να βοηθήσουν τον παραγωγό να αλλάξει καλλιέργεια (να εγκαταλείψει δηλαδή τον καπνό και το βαμβάκι).
Οι αποφάσεις αυτές δεν θίγουν μόνο τους αγρότες που παράγουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, αλλά επηρεάζουν δυσμενώς άμεσα και έμμεσα το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Από τη μείωση των κοινοτικών επιδοτήσεων σε βαμβάκι, καπνό, λάδι, οπωροκηπευτικά, αμπελοοινικά, ζάχαρη, θα πληγεί πλην των αγροτών και η μεταποίηση. Είναι π.χ. πιθανή μεγάλη μείωση της παραγωγής με συρρίκνωση όλων των άλλων δραστηριοτήτων που επικουρούν την γεωργική παραγωγική διαδικασία, ή προκαλούνται απ’ αυτή, με συνέπεια την περαιτέρω οικονομική αποδυνάμωση των αγροτικών περιοχών και ερήμωση της υπαίθρου.
Όλα φυσικά τα παραπάνω θα σημάνουν μείωση της απασχόλησης και αύξηση της ανεργίας και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κανένας αγρότης δεν πρόκειται να πάρει τα χρήματα που έπαιρνε παρά την φθηνή προπαγάνδα και τους κυβερνητικούς θριάμβους που τους επαναλαμβάνετε όπως και στο παρελθόν που τα κάνατε κυριολεκτικά «μούσκεμα» στις διαπραγματεύσεις.
Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα έπρεπε να γίνει προς όφελος των αγροτών, ιδίως των νέων αγροτών, της αγροτικής ανάπτυξης, της αναβάθμισης της ποιότητας των προϊόντων και της διατήρησης ενός μέσου επιπέδου διαβίωσης, ιδίως στις μειονεκτικές περιοχές που θα διασφαλίζεται από ένα καλύτερο εισόδημα, θα πρέπει να υπάρξει κοινωνική και οικονομική αρμονία. Αυτά όμως δεν επιτυγχάνονται. Και μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρνει η Κυβέρνηση.
Κι ενώ σ’ αυτές τις ανησυχίες μας για τις διαπραγματεύσεις στα προϊόντα μας να μην έχουν καταστροφικές επιπτώσεις, δεν δώσατε σημασία, η αδιαφορία σας για την υφιστάμενη κατάσταση στις φετινές σοδιές συνεχίζεται.
Η χειρότερη χρονιά των τελευταίων δέκα ετών από πλευράς ζημιών στις φετινές σοδιές, εξανεμίζει το εισόδημα των παραγωγών με αποτέλεσμα οι αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση. Οι τευτλοπαραγωγοί, λόγω της μειωμένης φετινής παραγωγής που αποδίδεται στα έντονα καιρικά φαινόμενα, είναι σε απόγνωση αφού διαπίστωσαν από την συγκομιδή του προϊόντος ότι το 30% έως και το 50% των στρεμματικών τους αποδόσεων έχει καταστραφεί. Συγκεκριμένα, ενώ η μέση παραγωγή τεύτλων των προηγούμενων χρόνων ανέρχονταν σε 7 τόνους ανά στρέμμα, κατά την φετινή χρονιά η μέση παραγωγή τεύτλων έφθασε μόλις τους 3 – 4 τόνους ανά στρέμμα. Ενώ τα έξοδα τους ανά στρέμμα ανέρχονται σε 190 ευρώ (65.000 δρχ), τα έσοδα τους με τις ισχύουσες τιμές φθάνουν μόλις τα 160 ευρώ (54.000 δρχ.).
Οι καλλιέργειες ρυζιού έχουν προσβληθεί από μυκητολογική ασθένεια που προκάλεσε ζημιές μέχρι και 40% παρά τις προσπάθειες των παραγωγών για την καταπολέμηση της ασθένειας.
Οι βαμβακοπαραγωγοί μετά από τις περιπέτειες των προηγούμενων ετών όπου τους αφαιρέθηκαν παράνομα επιλέξιμες ποσότητες βαμβακιού, φέτος έχουν καταστραφεί από την επιδρομή του πράσινου σκουληκιού και χάθηκε κυριολεκτικά η παραγωγή τους. Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι μειωμένες κατά πολύ και το εισόδημα που θα προκύψει, θα είναι το πιο χαμηλό των τελευταίων ετών.
Υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα επιβίωσης των παραγωγών σίτου και καλαμποκιού, αφού οι στρεμματικές αποδόσεις μειώθηκαν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών αλλά και λόγω χαμηλών τιμών.
Οι καπνοπαραγωγοί, μετά την περυσινή υποβάθμιση του προϊόντος τους και την σημαντική μείωση της τιμής του καπνού με παιχνίδια που έπαιξαν εις βάρος τους, ζητούν την άμεση ενίσχυση του προϊόντος τους από την Κυβέρνηση, πράγμα που έως τώρα δεν έγινε, ενώ αγωνιούν και για τις φετινές τιμές των καπνών τους.
Η παράλυση των υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας με κλασσικό παράδειγμα τον Ε.Λ.Γ.Α., έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που αδυνατεί να υλοποιήσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις προς τους Έλληνες παραγωγούς.
Επιτέλους, το ελάχιστο που οφείλει η Κυβέρνηση είναι να πάψει να εμπαίζει τους αγρότες. Από υποσχέσεις οι Έλληνες αγρότες έχουν χορτάσει. Αυτό που ζητούν αυτό που απαιτούν σήμερα είναι σοβαρότητα, συνέπεια, έργα και όχι κούφια λόγια.
Γιατί ακόμη ο Ε.Λ.Γ.Α. δεν προχώρησε στην εκτίμηση των ζημιών των καλλιεργειών και τι θα κάνει η Κυβέρνηση για να ενισχύσει το εισόδημα των παραγωγών και πότε;
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, έρχεται το Υπουργείο Γεωργίας και παρά τα τόσα οικονομικά προβλήματα των αγροτών και κυρίως των βαμβακοπαραγωγών και υποχρεώνει εκβιαστικά τους παραγωγούς να προπληρώσουν ειδική ασφαλιστική εισφορά στον Ε.Λ.Γ.Α..
Και μάλιστα υποχρεώνει τους βαμβακοπαραγωγούς να υπογράψουν εντολή εξουσιοδότησης να παρακρατήσει ο Ε.Λ.Γ.Α. προκαταβολικά από τα βιβλιάρια των παραγωγών εισφορές από το σύνολο της ηρτημένης παραγωγής, ανεξάρτητα εάν ειδικά φέτος, οι ποσότητες που παραδίδονται είναι πολύ μικρότερες λόγω καταστροφών.
Στην κυριολεξία σφάζετε με το βαμβάκι τους παραγωγούς και εισπράττετε εκβιαστικά από τα βιβλιάρια τους χρήματα, ενώ τόσο καιρό επισημαίνουμε να σκύψετε στα προβλήματα που προέκυψαν από τις εκτεταμένες καταστροφές και ακόμη δεν εκτιμήσατε το μέγεθος τους.
θέλουμε, εδώ και τώρα, να μας πείτε, θα αποζημιώσετε τους τευτλοπαραγωγούς, τους ορυζοπαραγωγούς, τους βαμβακοπαραγωγούς ή θα συνεχίσετε να τους εμπαίζετε, Γιατί εκτός από υποσχέσεις και εξαγγελίες δεν κάνετε τίποτε άλλο.
Ο αγροτικός κόσμος όμως σας κατάλαβε, σας γύρισε την πλάτη για την απογοητευτική αυτή κατάσταση που οδηγεί την γεωργία μας στην σημερινή πρωτόγνωρη κρίση.
Κύριε Υπουργέ,
Το θέμα της Ελληνικής Γεωργίας είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον της χώρας μας. Χρειάζεται πολιτική ηγεσία για να αντιμετωπίσει τα αγροτικά προβλήματα με τόλμη, όραμα και πραγματικό ενδιαφέρον. Και τέτοια πολιτική ηγεσία αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει.