ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. Ν. ΣΕΡΡΩΝ
Ομιλία του Βουλευτή Σερρών κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή, στο Σχέδιο Νόμου για την “Αρχή διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών”
Με το παρόν νομοσχέδιο εξετάζεται ο τρόπος προστασίας του απόρρητου της επικοινωνίας και δημιουργείται το νομικό πλαίσιο αποτελεσματικής διασφάλισης του ώστε να μην θίγεται η ιδιωτική ζωή και η προσωπικότητα του πολίτη. Είναι αναγκαίο σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή για την πρόοδο των σύγχρονων κοινωνιών οι οποίες βασίζονται όλο και περισσότερο στην ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών και δεδομένων να κατοχυρώνεται το απόρρητο της επικοινωνίας. Σήμερα με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει υπεισέλθει στη ζωή μας και η κινητή τηλεφωνία.
Ενώ κατά βάση η υποκλοπή στην κινητή τηλεφωνία δεν φαίνεται να είναι εφικτή, υπάρχουν συστήματα που επιτρέπουν την παρέμβαση στο δίκτυο και έτσι είναι τελικά εφικτή η παραβίαση του απόρρητου στην κινητή τηλεφωνία. Η υποχρέωση των παροχών υπηρεσιών είναι να αναπτύξουν εκείνες τις τεχνολογίες, με βάση τις οποίες θα γίνονται γνώστες της παραβίασης της ασφάλειας του δικτύου. Το ερώτημα που απασχολεί κάθε πολίτη είναι αν το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και το παρόν νομοσχέδιο, παρέχουν όλες τις εγγυήσεις για τη χρήση των στοιχείων μετά την άρση του απορρήτου και για την καταστροφή αυτών.
Προσωπικά, πιστεύω ότι μπορεί το νομοθέτημα να βελτιώνει τη θέση του πολίτη για την κατοχύρωση του απόρρητου της επικοινωνίας, δεν εξασφαλίζει όμως ένα αίσθημα βεβαιότητας ότι δεν υπάρχει παραβίαση του απορρήτου. Κατά καιρούς έχουν υποπέσει στην αντίληψη μας να κυκλοφορούν δημοσία προϊόντα υποκλοπών. Κάθε λογικός νους αντιλαμβάνεται ότι αυτά τα προϊόντα έχουν προκύψει κυρίως με παράνομο τρόπο. Ειδικά στα ενσύρματα δίκτυα η υποκλοπή μπορεί να γίνει ακόμη και σε μέρος του δικτύου που δεν αφορά τον προμηθευτή των υπηρεσιών, δηλαδή μπορεί να γίνει και στο κομμάτι του δικτύου που αφορά το χρήστη.
Κατά τη γνώμη μου υπάρχει η ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κάθε χρήστη, ώστε να στρατευθεί και ο ίδιος στην προσπάθεια ελέγχου από πιθανή καταστρατήγηση του απορρήτου, γιατί αυτή είναι εύκολη, θεωρώ ότι αυτή η ευαισθητοποίηση πιθανόν να αναδείξει εκείνες τις καταγγελίες που θα καταγράψουν τα φαινόμενα στην αγορά. Έρχομαι τώρα σε ένα βασικό θέμα, το οποίο έθιξαν και άλλοι συνάδελφοι και συζητήσαμε και παλαιότερα, το θέμα της αλληλογραφίας με τα ταχυδρομεία. Παλαιότερα, σε συζήτηση που είχε γίνει στη Βουλή, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών είχε υποσχεθεί ότι για το απόρρητο της αλληλογραφίας θα διαθέσει το Υπουργείο μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ένα δισεκατομμύριο δραχμές περίπου για την κατασκευή γραμματοθυρίδων σε κάθε χωριό, σε κάθε οικισμό, ώστε να προστατευθεί το απόρρητο των επικοινωνιών. Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, από τότε πέρασαν τέσσερα χρόνια χωρίς να υλοποιηθεί αυτή η υπόσχεση. Έτσι, παρατηρούμε ότι, ενώ ο πολίτης πληρώνει στα Ελληνικά Ταχυδρομεία για την αλληλογραφία τεράστια ποσά, σωστή παροχή υπηρεσιών δεν υπάρχει, Τα γράμματα και οι κάρτες που πηγαίνουν στα χωριά από τον ταχυδρομικό υπάλληλο, οι αποδείξεις της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, τα σημειώματα από τον ΟΓΑ ή το ΙΚΑ αφήνονται στα καφενεία, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες, αλλά και να μην υπάρχει προστασία από παραβίαση του απορρήτου της αλληλογραφίας.
Στο παρόν νομοσχέδιο σίγουρα πρέπει να προβλεφθεί ένα ποσό, το οποίο θα διατεθεί για την κατασκευή γραμματοθυρίδων στα χωριά. Σε κάθε χωριό, δηλαδή, πρέπει να υπάρχει μια γραμματοθυρίδα σε ένα εμφανές κεντρικό σημείο, όπου θα παρέχονται οι υπηρεσίες διασφαλισμένες για το απόρρητο της επικοινωνίας, αλλά και για την εξυπηρέτηση του πολίτη.