Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία για την κατάσταση της οικονομίας και τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

 

Ομιλία του βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη για την κατάσταση της οικονομίας και τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου

 

Η αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας και η ενημέρωση του λαού για την πραγματική εικόνα ήταν μια από τις βασικότερες προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Το έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, για να γνωρίζουν όλοι ότι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, η διαφάνεια και η αξιοπιστία. Για να γνωρίζουν όλοι ότι για να πάει η χώρα μας ένα βήμα μπροστά και να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις, πρέπει να κτίσουμε το μέλλον μας με αλήθειες και όχι με ψέματα.

Για να αντιληφθεί ο συνταξιούχος, ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο μεσαίος νοικοκύρης, ο νέος επαγγελματίας, οι οποίοι βλέπουν ότι το εισόδημά τους δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους, ότι δεν πρέπει να χρεώνεται συνεχώς ο ίδιος και οι επόμενες γενεές με χρέη που δυναμιτίζουν τα θεμέλια του κράτους και κατ’ επέκταση την οικονομική ανάπτυξή του.

Αισθάνεστε αξιόπιστοι απέναντι στον ελληνικό λαό όταν μετά από 20 χρόνια κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. απεμπολείται τις τεράστιες ευθύνες σας για τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας;

  • Ποιοι γιγάντωσαν τη διαφθορά και κατέλαβε η χώρα την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε θέματα διαφθοράς;
  • Ποιοι παραπλάνησαν χιλιάδες πολίτες για τις προοπτικές του χρηματιστηρίου και τους οδήγησαν σε οικονομική καταστροφή;
  • Ποιοι χρεοκόπησαν το ασφαλιστικό σύστημα;
  • Ποιοι παρέδωσαν ένα τριτοκοσμικό ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών, με την Ελλάδα να μην είναι ανταγωνιστική στα προϊόντα της, να παράγει ελάχιστα και να τα εισάγει σχεδόν όλα;
  • Ποιοι δημιούργησαν ένα Αθηνοκεντρικό κράτος και μια περιφέρεια ερημωμένη με τεράστια ανεργία όταν τα δισεκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. κατανεμήθηκαν άνισα ή και σπαταλήθηκαν;
  • Ποιοι αποδέχθηκαν κοινοτικούς κανονισμούς δυσμενείς για τους παραγωγούς με αποτέλεσμα η αγροτική οικονομία να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια;
  • Ποιοι παρέδωσαν ένα σύστημα υγείας και ένα σύστημα παιδείας που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης ;

To ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρέδωσε αυτή την Ελλάδα αλλά και μια Ελλάδα πρώτη στα ελλείμματα και :

  • τελευταία στο κατά κεφαλήν εισόδημα.
  • τελευταία στους δείκτες ανταγωνιστικότητας.
  • τελευταία στην εισροή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.
  • τελευταία στην απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων.

Η πικρή αλήθεια για την οικονομία ;

Δημόσιο χρέος, κακοδιαχείριση, σπατάλη, κρυφά χρέη.

Αυτά που κρύβατε χρόνια εξαπατώντας και τους Έλληνες πολίτες και τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Αυτά που ακόμη και σήμερα επιμένετε να κρύβετε επιλέγοντας τα ψεύδη και την παραπλάνηση.

Χρέη που φορτώσατε στις πλάτες της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα και αναλογούν σε πάνω από 18.000 ευρώ, δηλαδή πάνω από 72.000 ευρώ σε κάθε τετραμελή ελληνική οικογένεια.

Και από πάνω ζητάτε και τα ρέστα από το λαό και από μια κυβέρνηση που προσπαθεί καθημερινά να αλλάξει την κακή εικόνα της χώρας, επιρρίπτοντας ευθύνες αλλού, όταν επί πολλά χρόνια κυβερνάτε τον τόπο κληροδοτώντας τεράστια προβλήματα παντού.

Είμαστε όμως αποφασισμένοι να επιλύσουμε τα προβλήματα του ελληνικού λαού και αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε μαζί με τους πολίτες, τους ίδιους στόχους που έχουμε θέσει.

Στόχους για Ανάπτυξη –  Διαφάνεια – Κοινωνικό Κράτος.

Συμπληρώθηκαν ήδη 15 μήνες από τις εθνικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 και ο απολογισμός του έργου γι’ αυτό το διάστημα της νέας διακυβέρνησης κρίνεται ως ιδιαίτερα θετικός.

Αυτό άλλωστε αναγνωρίζεται και από την κοινή γνώμη, η οποία όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, εξακολουθεί να παρέχει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση παρά τα όποια προβλήματα έχουν διαπιστωθεί και τα εύλογα παράπονα ή διαμαρτυρίες που εκφράζονται από ορισμένες κοινωνικές ομάδες.

Η Νέα Διακυβέρνηση ακολουθεί μια νέα οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική.

  • Μια πολιτική που από τη μία αντιμετωπίζει  τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και το υπέρογκο δημόσιο χρέος που μας κληροδότησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με έμφαση στον περιορισμό της κρατικής σπατάλης, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της διαπλοκής, την αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας.
  • Μια πολιτική, η οποία προωθεί ταυτόχρονα αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, απελευθερώνουν πόρους για το κοινωνικό κράτος, προσελκύουν επενδύσεις, δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης.

  Ψηφίσαμε και εφαρμόζουμε ένα νέο φορολογικό νόμο, που μειώνει μέσα στην τριετία, έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις.

Εφαρμόζουμε ένα νέο αναπτυξιακό νόμο που χρηματοδοτεί έως και το 55% των επενδύσεων, που πραγματοποιούν παλιές και νέες επιχειρήσεις.

Απελευθερώσαμε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και προχωρούμε άμεσα στην απελευθέρωση του φυσικού αερίου.

Προχωρούμε άμεσα στη διαμόρφωση νέων όρων και προϋποθέσεων στο εμπόριο που δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης, ενισχύουν τον ανταγωνισμό και προσελκύουν νέες επενδύσεις στον τομέα του εμπορίου.

Προωθούμε ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τις συμπράξεις Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προκειμένου να κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια σε έργα υποδομής και ανάπτυξης στην περιφέρεια, να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης και να εξοικονομηθούν πόροι για το κοινωνικό κράτος.

Για να εξαλείψουμε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής που αποτελούν προτεραιότητα για τη Νέα Διακυβέρνηση, προχωρήσαμε στην καθιέρωση νέου θεσμικού πλαισίου για την ανάθεση των δημοσίων έργων και μελετών για τη μεγαλύτερη διαφάνεια στους διαγωνισμούς των δημοσίων έργων και σημαντική μείωση του κόστους τους.

Προωθούμε νέο διαφανές σύστημα προμηθειών στις ένοπλες δυνάμεις , στις προμήθειες του Ε.Σ.Υ., στο σύνολο των κρατικών προμηθειών .

Πήραμε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών .

Λάβαμε μέτρα ενίσχυσης της Δικαιοσύνης στο έργο της .

Η απιστία περί την υπηρεσία από πλημμέλημα έγινε κακούργημα .

Πρωταρχικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος με κοινωνική αλληλεγγύη κοντά στον άνεργο, τον χαμηλόμισθο, τον χαμηλοσυνταξιούχο, τον αγρότη.

Στο χρονικό διάστημα της Νέας Διακυβέρνησης πετύχαμε :

1) να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες στο σύστημα υγεία, αναδιοργανώνοντας τα νοσοκομεία και κερδίζοντας την μάχη με τα ράντζα.

2) Με την κατάργηση της εισφοράς υπέρ ΛΑΦΚΑ αυξήσαμε όλες τις συντάξεις έως 5% , ενώ με παρέμβαση του Πρωθυπουργού και νομοθετική ρύθμιση που προωθείται άμεσα  θα καταβληθούν αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους χρήματα που είχαν παρακρατηθεί

3) Με το νέο αναπτυξιακό και φορολογικό νόμο δίνουμε κίνητρα για νέες επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης

4) Με την ρύθμιση που προωθήσαμε για τα πανωτόκια  δώσαμε λύση σε ένα κοινωνικό πρόβλημα που απασχολούσε χιλιάδες νοικοκυριά

5) Αντιμετωπίζουμε την περιφερειακή ανισότητα προωθώντας έργα δισεκατομμυρίων ευρώ που αφορούν την βελτίωση των υποδομών της περιφέρειας

6) Ξεκινήσαμε εθνικό διάλογο για την παιδεία για να χτίσουμε όλοι μαζί ένα σύστημα που θα οδηγεί στην αξιοποίηση της γνώσης της έρευνας και της καινοτομίας .

  Η αγροτική οικονομία αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των κοινοτικών κανονισμών οι οποίοι εγκρίθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση .

Δεν νομιμοποιούνται όσοι ευθύνονται για τα σημερινά προβλήματα να μας κατηγορούν

Η παρουσία της χώρας μας σε επίπεδο  Ε.Ε και η βελτίωση της διαπραγματευτικής μας ικανότητας σε σχέση με αυτής της προηγούμενης κυβέρνησης έφερε θετικά αποτελέσματα όπως οι 3 νέοι κανονισμοί για βαμβάκι , λάδι , καπνό .

Πετύχαμε σημαντικές επισπεύσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων, των αποζημιώσεων και σημαντική αλλαγή της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων όλων των προγραμμάτων του Γ΄ Κ.Π.Σ.

Μειώθηκε κατά 25% η ειδική ασφαλιστική εισφορά των κτηνοτρόφων του ΕΛΓΑ στο ζωικό κεφάλαιο και κατά 25% το κόστος συμπλήρωσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ

Προωθήθηκε πρόγραμμα Βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας .

Αποφασίσθηκε η δωρεάν έκδοση οικοδομικών αδειών για την κατασκευή γεωργοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και έργων υποδομής .

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατανομής της πρόσθετης εθνικής ποσότητας αναφοράς αγελαδινού γάλακτος 120.000 τόνων , με βάση και κοινωνικά κριτήρια .

Προετοιμαζόμαστε έγκαιρα για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ

Τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί στη Βουλή Νομοσχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας .

Προβλέπονται νέα μέτρα και ρυθμίσεις όπως :

ΤΟΠΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,  ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ,

ΚΙΝΗΤΡΑ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ, ΜΕΙΩΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΛΓΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΑΣΜΟΙ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΕΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις . Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ξεπερασθεί η κρίσιμη οικονομική κατάσταση που κληρονομήσαμε .  Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μία νέα προοπτική ανάπτυξης και προόδου

Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος αυτός είναι δύσβατος και ανηφορικός. Γνωρίζουμε ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις από κατεστημένες νοοτροπίες . Είμαστε όμως αποφασισμένοι να πετύχουμε . Γιατί την επιτυχία αυτήν την χρωστάμε στις επόμενες γενιές .

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει