Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία για τις Αρνητικές Εξελίξεις στον Καπνό

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

 

Ομιλία του Βουλευτή Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή νια τις αρνητικές εξελίξεις στον Καπνό

Οι έντονες ανησυχίες της Νέας Δημοκρατίας από τις διαφαινόμενες αρνητικές εξελίξεις σε μια σειρά από εθνικά αγροτικά προϊόντα. Και οι συνεχείς επισημάνσεις και προειδοποιήσεις προς την Κυβέρνηση για τα προβλήματα που διογκώνονται συνεχώς στους αγρότες επιβεβαιώνονται καθημερινά.

Μετά τους τραγικούς κυβερνητικούς χειρισμούς στο βαμβάκι, με την υπογραφή – και εφαρμογή από φέτος- του νέου δυσμενέστατου καθεστώτος και τα αυθαίρετα μέτρα περιορισμών και επιβολής ατομικού πλαφόν, που πληρώνουν  με  το  άνοιγμα  κιόλας  της  εγχώριας  αγοράς  οι βαμβακοπαραγωγοί το τελειωτικό τους κτύπημα θα δεχθούν οι καπνοπαραγωγοί εάν καταργηθούν οι επιδοτήσεις με πρόφαση την προστασία της Δημόσιας υγείας.

• Εκρηκτική η κατάσταση και μεγάλες οι κυβερνητικές ευθύνες μπροστά στις διαφαινόμενες δραματικές εξελίξεις.

Αφού προσυπέγραψε τα μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος-μέτρα χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα – έρχεται τώρα , κατόπιν εορτής να παραδεχθεί τον ορατό και άμεσο πλέον κίνδυνο, να εξαφανισθεί η καλλιέργεια καπνού από τη χώρα μας.

Η Κυβέρνηση ευθύνεται αποκλειστικά για τις κραυγαλέες αποτυχίες της – που δρομολόγησαν τις τελευταίες καταστροφικές εξελίξεις, που πλήττουν 300.000 Έλληνες , των οποίων το εισόδημα εξαρτάται από την καπνοπαραγωγή. Η Κυβέρνηση αντί να στηρίξει την καλλιέργεια την υπονομεύει συνειδητά.

Ακόμη κι αν δεχθούμε το επιχείρημα της δημόσιας υγείας , το μέτρο της κατάργησης των επιδοτήσεων στους καπνοκαλλιεργητές δεν αποδίδει γιατί η   Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει το 6% μόνο της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ οι καπνοβιομηχανίες της Ε.Ε. εισάγουν από τρίτες χώρες το 70% της πρώτης ύλης του καπνού. Αν πράγματι , μειωθεί ή εξαλειφθεί η καπνοπαραγωγή, η παραγωγή αυτή θα υποκατασταθεί άμεσα με εισαγωγές από τρίτες χώρες, που δεν περιορίζονται.

Οι περισσότεροι καπνοπαραγωγοί , είναι εγκατεστημένοι σε μειονεκτικές αγροτικές περιοχές, με ελάχιστες εναλλακτικές δυνατότητες απασχόλησης πράγμα που σημαίνει ότι οι περιοχές αυτές θα βουλιάζουν οικονομικά και θα αυξηθεί ραγδαία η ανεργία.

Οι ενισχύσεις στον τομέα του καπνού είναι στήριξη των παραγωγών και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να θεωρείται ως στήριξη της κατανάλωσης καπνού.

Οι ελληνικές κλασσικές ποικιλίες είναι ανώτερης ποιότητας έχουν μεγάλη εμπορική αξία και η ζήτηση τους υπερβαίνει τα όρια της Ε.Ε. και εξάγονται σε όλο τον κόσμο.

Το σκεπτικό για την περικοπή των επιδοτήσεων στα καπνά είναι εξαρχής λάθος , αφού ο εξοβελισμός της καπνοπαραγωγής από την Ελλάδα δεν συνεπάγεται και τον περιορισμό του καπνίσματος. Οι όποιες σκέψεις για αντισταθμίσεις είναι αόριστες και αναποτελεσματικές.

 Ακόμη είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα με την οικονομική καταστροφή χιλιάδων οικογενειών που απασχολούνται ως παραγωγοί και καπνεργάτες στη χώρα μας.

 Την ύστατη αυτή στιγμή η Νέα Δημοκρατία προτρέπει την Κυβέρνηση να βγει από το λήθαργο της και να αντιμετωπίσει με αίσθημα ευθύνης το πρόβλημα υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της κ. Κ. Καραμανλή ότι « είναι ανιστόρητος όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει μέλλον, χωρίς ισχυρή περιφέρεια» και ότι είναι «τεράστια η ευθύνη της Κυβέρνησης για το πρόβλημα που προκύπτει με άμεσο και πιεστικό τρόπο για τον καπνό. Μια παραδοσιακή καλλιέργεια που αφορά χιλιάδες οικογένειες, σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας». Εμείς έχουμε δεσμευθεί ότι θα σταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στο πλευρό των καπνοκαλλιεργητών, τόσο σε εθνικό όσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη συνέχιση της καπνοκαλλιέργειας και τη διασφάλιση των συμφερόντων των καπνοκαλλιεργητών..

Συνολικά η Ελληνική Γεωργία βρίσκεται σε ένα πολύ δύσκολο σημείο και οι αγρότες μας έχουν περιέλθει σε απόγνωση.

Οι τιμές στα βασικά αγροτικά προϊόντα όπως βαμβάκι, καπνός, ελαιόλαδο, ντομάτα, τεύτλα , σιτηρά παραμένουν σταθερές ή και μειώνονται , αντίθετα με το κόστος παραγωγής το οποίο αυξάνεται συνεχώς με την αύξηση των τιμών των φυτοφαρμάκων , λιπασμάτων , καυσίμων.

Έργα στην περιφέρεια εγγειοβελτιωτικά για την αύξηση της παραγωγής δεν γίνονται  και παρ’ όλους τους πανηγυρισμούς για τα τρισεκατομμύρια που εισπράξατε από το Γ’  Κ .Π.Σ. ακόμη δεν κουνιέται φύλο εδώ και 2 χρόνια.

Με την ακολουθούμενη εθνική αγροτική πολιτική αλλά και την ανυπαρξία σας να παρέμβετε δραστικά στην Ε. Ε. η Ελληνική Γεωργία και το εισόδημα των αγροτών συρρικνώνεται με αποτέλεσμα πολλές περιοχές της χώρας και μάλιστα εθνικά ευαίσθητες και παραμεθόριες να απειλούνται με εγκατάλειψη.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει