Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία για τις Καθυστερήσεις στην Έκδοση των Συντάξεων από τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Ομιλία του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη, για τις μακροχρόνιες καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων από τους Ασφαλιστικούς ΟργανισμούςΗ εντύπωση που αποκομίζει ο πολίτης από την επαφή του με τους Οργανισμούς σφάλισης για να διεκπεραιωθεί συνταξιοδοτική υπόθεση του, είναι τραγική.

      Οι μακροχρόνιες καθυστερήσεις για να απονεμηθεί η σύνταξη στον συνταξιούχο του ΟΓΑ, του ΙΚΑ, του ΤΣΜΕΔΕ, των Ταμείων Υγειονομικών Εμπόρων και άλλων Ασφαλιστικών Ταμείων, αναδεικνύει την αναξιοπιστία του κράτους και την αμφισβήτηση του από την κοινωνία.

      Όσο δε για τους συνταξιούχους που έχουν διαδοχική ασφάλιση, είναι δηλαδή ασφαλισμένοι σε ένα ή δύο Ασφαλιστικά Ταμεία, εκεί η διαδικασία έκδοσης της σύνταξης τους γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη και χρονοβόρα, Αυτοί περιμένουν πάνω από δύο χρόνια.

      Το Ίδιο συμβαίνει και με τους συνταξιούχους που έχουν εργασθεί σε χώρες της Ε.Ε. και περιμένουν επί δύο και πλέον χρόνια να πάρουν το τμήμα της σύνταξης που τους αναλογεί από τον ΟΓΑ.

      Σύμφωνα με έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, ο χρόνος αναμονής για έναν υποψήφιο συνταξιούχο, από την στιγμή που θα υποβάλλει την αίτηση του μέχρι την ημέρα που θα του καταβληθεί η σύνταξη, είναι:

    • Πάνω από 8 μήνες για το ΙΚΑ.

   • Πάνω από 6 μήνες για τον ΟΓΑ η απλή, 18 – 24 μήνες από τον ΟΓΑ για τους συνταξιούχους εξωτερικού και 18 μήνες αναπηρικές του ΟΓΑ.

   • 18 μήνες για το Ταμείο Εμπόρων (ΤΑΕ).

   • 7 μήνες για το Ταμείο Συντάξεων Υγειονομικών.

   • Πάνω από 7 μήνες για το ΤΣΜΕΔΕ (Μηχανικών).

   • Πάνω από 9 μήνες για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων.

   Οι κύριες αιτίες των μεγάλων αυτών καθυστερήσεων των συντάξεων που αναγκάζει τους πολίτες, ιδίως αυτούς που δεν έχουν άλλους πόρους, να διαβιούν κατά τρόπο που θίγει την αξιοπρέπεια τους, είναι:

1. Η ανεπαρκής στελέχωση των Ασφαλιστικών Φορέων.

2. Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή (σύγχρονα μέσα λειτουργίας των υπηρεσιών των Ταμείων, μηχανοργάνωση).

    3. Η γραφειοκρατία και η δαιδαλώδης διαδικασία απονομής των συντάξεων.

    4. Η απουσία ταχείας και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των Ταμείων.

    5. Η έλλειψη κωδικοποιημένης νομοθεσίας.

    6. Η απουσία ενημέρωσης και έγκυρης πληροφόρησης των ασφαλισμένων για τις υποχρεώσεις τους, τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλουν για την ολοκλήρωση μιας υπόθεσης, με αποτέλεσμα να παραπέμπονται από υπάλληλο σε υπάλληλο.

    Εμείς πλέον δεν πιστεύουμε τις εξαγγελίες σας για συντόμευση του χρόνου απονομής της σύνταξης γιατί στην πραγματικότητα, εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι.

    Iδρύσατε μια υπηρεσία του ΟΓΑ για να εξυπηρετήσει την Βόρειο Ελλάδα στην θεσσαλονίκη, χωρίς την απαραίτητη στελέχωση και οργάνωση και τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται.

    Εάν θέλετε να προσφέρετε έργο, επικεντρώστε τον έλεγχο διεκπεραίωσης των συντάξεων κατά Νομό ή Περιφέρεια, για να μην συνεχιστεί να υφίσταται το πρόβλημα.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει