Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία για τις Χρόνιες Καθυστερήσεις Απονομής της Σύνταξης των Συνταξιούχων με Διαδοχική Ασφάλιση

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

 

Ομιλία του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ, Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή για τις μακροχρόνιες καθυστερήσεις απονομής της σύνταξης των συνταξιούχων με διαδοχική ασφάλιση

     Την τραγική κατάσταση που βιώνουν τα τελευταία χρόνια, συνταξιούχοι ταυ ΟΓΑ με διαδοχική ασφάλιση, εκείνοι δηλαδή που είναι ασφαλισμένοι και σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς όμως στο IΚΑ, στο ΤΕΒΕ κ.λπ. και περιμένουν επί τρία χρόνια να πάρουν το υπόλοιπο της σύνταξης που τους αναλογεί από τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, περιέγραψε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης.

     Ο κ. Λεονταρίδης τόνισε τις κύριες αιτίες των καθυστερήσεων αυτών, που αποτελούν φαινόμενα κακοδιοίκησης, και είναι:

      1. Η ανεπαρκής στελέχωση των ασφαλιστικών φορέων.

     2. Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή (σύγχρονα μέσα λειτουργίας των υπηρεσιών των Ταμείων, μηχανοργάνωση).

     3. Η γραφειοκρατία και η δαιδαλώδης διαδικασία απονομής των συντάξεων.

     4. Η απουσία ταχείας και αποτελέσματος συνεργασίας μεταξύ των Ταμείων.

     5. Η έλλειψη κωδικοποιημένης νομοθεσίας.

    6. H απουσία ενημέρωσης και έγκυρης πληροφόρησης των ασφαλισμένων γιο τις υποχρεώσεις τους, τα δικαιολογητικό που πρέπει να υποβάλλουν για την ολοκλήρωση μιας υπόθεσης, με αποτέλεσμα να παραπέμπονται από υπάλληλο σε υπάλληλο.

     θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η αναξιοπιστία του κράτους και η αμφισβήτηση του από την κοινωνία, οφείλεται σε μεγάλο μέρος στην εντύπωση που αποκομίζει ο πολίτης από την επαφή του με τους Οργανισμούς Ασφάλισης,

     Η μακροχρόνια αναμονή της σύνταξης χωρίς άλλους πόρους αναγκάζει τους πολίτες να διαβιούν κατά τρόπο που θίγει την αξιοπρέπεια τους και συχνά τους οδηγεί στα όρια της οικονομικής εξάντλησης, με αποτέλεσμα να ζουν με δανεικά.

     Επίσης, ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης τόνισε, ότι “οι μακροχρόνιες αυτές καθυστερήσεις που παρατηρούνται, αναδεικνύουν τα οργανωτικά προβλήματα των φορέων ασφάλισης και τις σημαντικές ελλείψεις και ανισότητες που χαρακτηρίζουν την συγκρότηση του κοινωνικού κράτους”.

     Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, αφού παραδέχθηκε ότι “το πρόβλημα είναι σημαντικό και ταλαιπωρούνται χιλιάδες συνταξιούχοι περιμένοντας την απονομή της σύνταξης τους” δεσμεύτηκε ότι “από τον Δεκέμβριο, μια σειρά από περιοχές της χώρας και ειδικότερα, περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, κατά προτεραιότητα θα έχουν ενταχθεί στο μηχανογραφικό σύστημα προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν οι ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλλει αίτηση για σύνταξη.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει