Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία για τον Αποκλεισμό από το Πρόγραμμα “Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών”

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

 

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή για τον αποκλεισμό    από το πρόγραμμα “ΝΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ” του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέργων που υπέβαλαν αίτηση για επιδότηση της νέας επιχείρησης τους

Κάθε χρόνο η Υπουργική Απόφαση για επιχορήγηση νέων ελεύθερων επαγγελματιών έφτανε στις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. Φεβρουάριο ή Μάρτιο μήνα και περιελάμβανε όλα τα επαγγέλματα που είχαν έναρξη από το Δεκέμβριο του προηγούμενου χρόνου μέχρι το Νοέμβριο του έτους που έβγαινε η απόφαση.

Επομένως κάθε νέος επαγγελματίας που έκανε έναρξη στο χρονικό διάστημα αυτό έπαιρνε την επιδότηση 1.800.000 δρχ. που τώρα έγινε 2.500.000 δρχ.

Φέτος το 2001 η Υπουργική Απόφαση 30825/27.6.2001 γι’ αυτή την επιδότηση των νέων ελεύθερων επαγγελματιών πήγε στη Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. τον Ιούλιο και απέκλεισε όλα τα επαγγέλματα που έκαναν έναρξη μέχρι το Σεπτέμβριο του 2001.

Αυτή η Υπουργική Απόφαση έδινε μόνο τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να ανοίξουν νέα επιχείρηση αφού υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα επιδότησης το Σεπτέμβριο (ένα μήνα δηλαδή) και αφού απορρίφθηκαν όλες οι προηγούμενες αιτήσεις , εγκρίθηκαν και πολύ λιγότερες από αυτές που υποβλήθηκαν τον εν λόγω μήνα.

Με αυτές ης ενέργειες σας.

    1. Εξαπατήσατε χιλιάδες νέους φιλόδοξους επαγγελματίες στην επαρχία που ενώ χρεώθηκαν με γραμμάτια για εξοπλισμό των επιχειρήσεων τους όπως (κρεοπωλεία , καταστήματα , βιοτεχνίες , μανάβικα, καφεπωλεία καταστήματα παντός είδους , γραφεία  επιστημονικά όπως Δικηγόροι, Μηχανικοί .Οδοντίατροι κι’ άλλοι τους λέτε τώρα να πληρώσουν το λογαριασμό φέρνοντας τους στο αδιέξοδο.

   2. Εκθέσατε τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. που όλο το χρόνο ενημέρωναν τους ενδιαφερόμενους νέους επαγγελματίες ότι όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος θα επιδοτηθούν όλοι για τη νέα επιχείρηση τους ανεξαρτήτως πιο μήνα έκαναν έναρξη του επαγγέλματος.

    3. Ενώ αυξάνεται η ανεργία εσείς μειώνετε τις θέσεις.

   4. Στο Ν. Σερρών ένα Νομό με φθίνουσα πορεία, προβληματικό με δραματικούς αριθμούς ανέργων κυρίως ανάμεσα στη νεολαία μας εγκρίνατε μόλις 115 επιχορηγούμενες νέες επιχειρήσεις εν αντιθέσει με άλλα χρόνια που εγκρίνονταν πενταπλάσιες.

   5. Γιατί δεν λάβατε υπόψη το ιδιαίτερο οξύ πρόβλημα ανεργίας που αντιμετωπίζει ο Ν, Σερρών που είναι παραμεθόριος με αποτέλεσμα να υπάρχει φυγή των νέων προς τα μεγάλα Αστικά Κέντρα, Το σοβαρότερο πρόβλημα  της ελληνικής κοινωνίας είναι η έκρηξη της ανεργίας όπως επισημαίνεται και από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ε.Ε.

Αφήσατε την ανεργία στην Ελληνική Περιφέρεια να πάρει τρομακτικές διαστάσεις.

Δεν δημιουργείτε νέες θέσεις απασχόλησης και αποθαρρύνετε τους νέους.

Ελαττώνετε τα κίνητρα και δεν προωθείτε μέτρα που θα τονώσουν την απασχόληση.

Εύλογα μας δημιουργούνται ερωτηματικά γιατί μειώσατε τις θέσεις και που πήγαν τα κονδύλια.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει