ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. Ν. ΣΕΡΡΩΝ
Ομιλία στη Βουλή του Αν. Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη, για τον κοινωνικό προϋπολογισμό
Η Κυβέρνηση αναζητεί μάταια το ισχυρό κοινωνικό κράτος, κράτος πρόνοιας, κάθε 4 χρόνια προεκλογικά με ένα θαυμάσια επικοινωνιακό τρόπο σε συνέδρια, εγκαίνια, εκθέσεις για να αναστρέψει το δυσμενές πολιτικό κλίμα που δημιούργησε η ίδια με την οικονομική και κοινωνική της πολιτική.
Η έλλειψη όμως μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, το ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας, το ποσοστό ανεργίας όπου σε πολλούς νομούς ξεπερνά το 15%, όπως στο Νομό Σερρών, η έκταση της παραοικονομίας (μαύρη εργασία) η άθλια οικονομική κατάσταση των ταμείων υγείας, η κακή οργάνωση των ασφαλιστικών ταμείων, η μη αξιοποίηση της περιουσίας τους, δείχνουν φανερά τη ζοφερή εικόνα της οικονομικής πραγματικότητας, το φαύλο κύκλο που δημιούργησε η ανικανότητα των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Η κοινωνική ευαισθησία μετριέται με πράξεις και όχι με λόγια. Το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ταχύρυθμης και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης που θα δημιουργήσουν αύξηση του εθνικού εισοδήματος, σταδιακή αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας. Χρειάζεται μια συγκροτημένη αναπτυξιακή πολιτική που σήμερα δεν υπάρχει.
Που είναι η πολιτική σας για τα προνοιακά ιδρύματα; Πρόσφατα σας καταθέσαμε ερώτηση με τα προβλήματα για το ΚΕΠΕΠ Σιδηροκάστρου, για το Κάφκα Νιγρίτας και ακόμα περιμένουμε τις ενέργειες σας. Πού είναι οι 300.000 νέες θέσεις εργασίας, οι 152.000 ελάχιστη σύνταξη που υποσχεθήκατε, η έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και σεβασμού προς τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, που αμείβονται με 180 ευρώ το μήνα. Και η αύξηση φυσικά της βασικής σύνταξης που υποσχεθήκατε πριν από λίγο καιρό κατά ένα ευρώ την ημέρα, δεν θα δοθεί ακέραια, αφού για τους κατ’ έτος συνταξιοδοτούμενους από τον ΟΓΑ, η βασική σύνταξη θα μειώνεται όπως η ίδια η Κυβέρνηση ψήφισε το 1997; Φέτος η μείωση είναι 4%. Το 2004 θα είναι 8%, το 2005 θα είναι 12% κ.ο.κ.
Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ, ότι χιλιάδες συμπατριώτες μας δεν μπορούν να καταβάλουν τις εισφορές στον ΟΓΑ λόγω οικονομικών δυσχερειών; Αναρωτηθήκατε ότι φέτος λόγω ειδικά των εκτεταμένων καταστροφών και της μείωσης της παραγωγής στα βαμβάκια, στα ρύζια, στα τεύτλα, ο ΕΛΓΑ προπληρώνεται τις εισφορές του, αλλά ο αγρότης ακόμα μέχρι στιγμής δεν πληρώθηκε και είναι σε ανασφάλεια από τις υποσχέσεις σας.
Αναρωτηθήκατε ότι το κόστος διαβίωσης έχει ανέβει σε εξωφρενικά επίπεδα και οδηγεί τα περισσότερα νοικοκυριά σε απόγνωση; Τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, το κόστος των ειδών διατροφής, οι δαπάνες για την εκπαίδευση και πλήθος άλλων αναγκαίων δαπανών οδηγούν πολλές φορές σε δανεισμό.
Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους της νέας εποχής είναι η διεύρυνση του χάσματος πλουσίων και φτωχών. Στο κοινωνικό χάσμα από τη μια δεσπόζουν τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα των λίγων και από την άλλη οι στρατιές των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Η συσσώρευση και η όξυνση των προβλημάτων διασπούν την κοινωνική συνοχή, προκαλούν ρήγματα στον κοινωνικό ιστό, τα οποία στο μέλλον μπορεί να αποβούν εξαιρετικά οδυνηρά.
Κύριε Υπουργέ, η πολιτεία δεν έχει αποδείξει ότι είναι άξια της αποστολής της γιατί δεν κατόρθωσε να περιφρουρήσει και να σεβαστεί, αλλά και να κατοχυρώσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Το να θριαμβολογεί η Κυβέρνηση για αύξηση των κοινωνικών πόρων, για ενίσχυση της χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μετά τα όσα κρύβει αυτός ο κοινωνικός προϋπολογισμός, είναι πολιτικά ανεύθυνη πράξη και καταδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Κυβέρνηση στερείται αξιοπιστίας. Ευχαριστώ.