Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία για τον Προυπολογισμό του 2004

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

 

Ομιλία για τον Προϋπολογισμό του 2004 του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια από τους στόχους των προϋπολογισμών που κατέθεσε η Κυβέρνηση Σημίτη, εκείνοι που επετυγχάνοντο και με τα παραπάνω ήταν αυτοί που είχαν να κάνουν με την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Οι υπόλοιποι στόχοι μονίμως έπεφταν έξω, αφού και οι δαπάνες, λόγω της σπάταλης πολιτικής στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, ξέφευγαν πάντοτε, αλλά και το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα συνεχώς διευρύνοντο.

Άλλωστε και έως τώρα μια διαφορετική εικόνα της εθνικής οικονομίας παρουσιαζόταν στους ετήσιους προϋπολογισμούς και μια αντιδιαμετρικώς αντίθετη πραγματικότητα βίωνε ο πολίτης στην καθημερινότητα του.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι πρόκειται για τον τελευταίο αναξιόπιστο προϋπολογισμό αφού το ΠΑΣΟΚ σε λίγους μήνες θα βρεθεί στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Η Κυβέρνηση προσπαθεί αγωνιωδώς να κρύψει τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, την οικονομική και κοινωνική κρίση που διέρχεται η χώρα.

Η ανεπάρκεια κράτους και κυβέρνησης απεικονίζεται σε καίριας σημασίας τομείς, όπως η γεωργία, η υγεία, η παιδεία, η Δημόσια Διοίκηση. Τι διαπιστώνουμε όμως από την καθημερινή σκληρή πραγματικότητα και από τις εκθέσεις Διεθνών Οργανισμών που αποκαλύπτουν την δυσχερή θέση της χώρας μας σε μια σειρά θεμάτων που παίζουν καθοριστικό και ρυθμιστικό ρόλο στην οικονομική κατάσταση και την ποιότητα της ζωής μας;

Να είμαστε πρώτοι: Στην ανεργία, στην φτώχεια, στις περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες, στην διαφθορά, στο δημόσιο χρέος, στα ελλείμματα, στην κακή λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Και τελευταίοι; Στο κατά κεφαλήν Α,Ε.Π., στην ανταγωνιστικότητα, στην δημόσια υγεία, στην παιδεία, στις Νέες Τεχνολογίες, στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ανησυχία όμως πιστεύω όλων μας είναι η αποδυνάμωση και ερήμωση της υπαίθρου που αποτελεί πλέον τεράστιο εθνικό πρόβλημα με επιπτώσεις στην αύξηση της ανεργίας στις αστικές περιοχές.

Η κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός τομέας ως αποτέλεσμα της 10ετούς διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που συνεπάγεται τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης του τομέα, αποτυπώνεται και σε συγκεκριμένους δείκτες όπως:

1) Στην ραγδαία μείωση του αγροτικού εισοδήματος ως ποσοστού του ΑΕΠ από το 9% το 1993, στο 6,9% σήμερα.

2) Στην απροθυμία νέων ανθρώπων να ακολουθήσουν το αγροτικό επάγγελμα με αποτέλεσμα την γήρανση του αγροτικού πληθυσμού.

3) Στην υπερχρέωση και την ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής χωρίς ταυτόχρονη προσαρμογή των τιμών και των εσόδων των παραγωγών που μειώνονται ή βρίσκονται καθηλωμένα για πολλά χρόνια,

4) Στην διάλυση, για κυβερνητική ευθύνη, των κρατικών υπηρεσιών στήριξης του αγρότη, όπως αποδεικνύεται από τις κάθε λογής καθυστερήσεις στην υλοποίηση προγραμμάτων, στην καταβολή των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων.

Ειδικά φέτος που είναι η χειρότερη χρόνια των τελευταίων δέκα ετών από πλευράς ζημιών στα βαμβάκια, τα τεύτλα και το ρύζι, έγκαιρα και πολλές φορές σας προειδοποιήσαμε εδώ στη Βουλή, ότι πρέπει να αποζημιωθούν οι αγρότες.

Σας καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής τις απαντήσεις που πήραμε μέχρι στιγμής από το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας: Στην ουσία δεν αρνείστε ότι πράγματι οι καταστροφές ήταν εκτεταμένες και λέτε ότι θα διενεργήσετε εκτιμήσεις για να καταβληθούν αποζημιώσεις, αλλά εμπαίζετε κι εμάς και τον αγροτικό κόσμο. Κούφια λόγια. Διότι μέχρι τώρα δεν κάνατε τίποτα απ’ όλα όσα υποσχεθήκατε.

Η παράλυση των υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας με κλασικό παράδειγμα τον ΕΛΓΑ έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που αδυνατεί να υλοποίησα τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις προς τους Έλληνες παραγωγούς.

Κι ενώ το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται ταυτόχρονα η Αγροτική Τράπεζα από τη μία με τα ληστρικά πανωτόκια και από την άλλη με επιτόκια που είναι πιο ψηλά από τα τρέχοντα εμπορικά, είναι εχθρός του πολίτη, βραχνάς για τους περισσότερους αγρότες.

Χρειάζεται μια νέα αγροτική πολιτική από μια ισχυρή και αποτελεσματική Κυβέρνηση με πιστώσεις και κίνητρα στους νέους αγρότες για επενδύσεις, με μείωση του κόστους παραγωγής, με πλήρη αξιοποίηση των πόρων και των δυνατοτήτων που προσφέρονται από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, για μια σύγχρονη και ανταγωνιστική παραγωγή ώστε να στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο και να δυναμώσουμε την Περιφέρεια.

Είναι αργά αλλά έστω και τώρα, πρέπει να προχωρήσουν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, τα αρδευτικά και τα αντιπλημμυρικά έργα που έχει ανάγκη η χώρα και ο κάθε Νομός ξεχωριστά.

Στο Νομό Σερρών δεν έγινε κανένα μεγάλο αρδευτικό και αντιπλημμυρικό έργο τα τελευταία χρόνια. Όσα ξεκίνησαν πριν από χρόνια εγκαταλείφθηκαν από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τώρα πληρώνουμε τα λάθη και τις παραλείψεις σας.

Κι ενώ ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος ζει συνεχώς με την αγωνία της επιβίωσης και της απαλλαγής του από τα χρέη, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ιδιό απαξιωτικά και τους απόμαχους αγρότες συνταξιούχους του ΟΓΑ με το επίδομα ελεημοσύνης, το χαρτζιλίκι του 1 ευρώ που τους δίνει την ημέρα.

Είναι ένα ακόμη κραυγαλέο κρούσμα εμπαιγμού τους αφού όπως είναι γνωστό, με τον τελευταίο νόμο με τον οποίο καθιερώθηκε το Ταμείο Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ, η σύνταξη τους μειώνεται στο εξής κατά 4% κάθε χρόνο. Δηλαδή, θα τους έχουν πάρει πίσω τα 30 ευρώ το μήνα … πριν ακόμη τα δώσουν.

Αυτό είναι το ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος με την δήθεν δωρεάν Παιδεία όταν οι Έλληνες πληρώνουν εξ ιδίων 1,5 δις ευρώ (περίπου 500 δις δρχ.) το χρόνο, περισσότερα από κάθε άλλο ευρωπαϊκό λαό, oταν η Ελλάδα είναι σήμερα παγκοσμίως πρώτη στην εξαγωγή φοιτητών.

Στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, οι Έλληνες (πέρα από τους φόρους και τις εισφορές στα Ασφαλιστικά Ταμεία), πληρώνουμε εξ ιδίων το 45% της συνολικής εθνικής δαπάνης χωρίς να έχουμε ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας.

Το πιο επώδυνο όμως κοινωνικό πρόβλημα και ο μεγαλύτερος εφιάλτης των νέων ανθρώπων σήμερα είναι η ανεργία, από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν τμήματα του πληθυσμού στο κοινωνικό περιθώριο και την φτώχεια.

Στο Νομό Σερρών η καταγεγραμμένη ανεργία έχει ξεπεράσει το 15% και εάν συνυπολογίσουμε τη μη καταγεγραμμένη και λανθάνουσα ανεργία, τότε το πρόβλημα παίρνει ακόμα πιο τραγικές διαστάσεις.

Η χώρα μας είναι πρώτη στην ανεργία των νέων, ενώ κατέχει πολύ υψηλή θέση και στην ανεργία των γυναικών.

Και γίνεται εύκολα αντιληπτό όταν οι επαγγελματοβιοτέχνες και γενικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν το 56% του συνόλου των εργαζομένων και αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, φορολογούνται 40% – 50% υψηλότερα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το οικονομικό περιβάλλον είναι εχθρικό για την ανάπτυξη τους, έχοντας ως συνέπεια το λουκέτο πολλών επιχειρήσεων και την αύξηση της ανεργίας σε τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον οι επιχειρηματίες γίνονται το εύκολο θύμα της εφορίας με αναδρομικού τύπου φορολόγηση, όπως ήταν τα περίφημα τεκμήρια συνάφειας και οι λεγόμενες ανέλεγκτες υποθέσεις.

Η μεγάλη φορολογία των επιχειρήσεων (Βιοτεχνικών, Βιομηχανικών), το υψηλό κόστος παραγωγής, τα μειωμένα κίνητρα έχουν ως αποτέλεσμα την μετεγκατάσταση τους στις Βαλκανικές χώρες όπως είναι η Βουλγαρία, την έλλειψη τοπικών επιχειρηματιών πρωτοβουλιών αλλά και ξένων άμεσων επενδύσεων που επενδύουν σε ελκυστικότερο περιβάλλον με ότι κακές συνέπειες για την οικονομία έχει αυτό.

Η χώρα μας χρειάζεται στη νέα εποχή που ζούμε να κάνει ένα άλμα από το στάσιμο κράτος του συγκεντρωτισμού, των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς, προς το έντιμο, αξιοκρατικό και δίκαιο κράτος που αξιοποιεί τη γνώση και τις δυνάμεις του τόπου για την ισόρροπη εθνική ανάπτυξη και την ευημερία.

Δυστυχώς για τον τόπο η Κυβέρνηση Σημίτη αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των περιστάσεων και με τις επιλογές της υποθηκεύει επικίνδυνα το μέλλον του Ελληνικού Λαού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Η μετάβαση στο νέο κράτος των αυξημένων δυνατοτήτων είναι βασική στρατηγική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει