ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. Ν. ΣΕΡΡΩΝ
ΟΜΙΛΙΑ του Βουλευτή κ. ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ στη Βουλή κατά τη Συζήτηση του Προϋττολογισμού 2003
Κεντρικοί στόχοι του Προϋπολογισμού θα έπρεπε να είναι η ουσιαστική ανάπτυξη, η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και η προώθηση της κοινωνικής σύγκλισης σε όλους τους τομείς ώστε να υπάρχει πρόοδος κα; ευημερία για το κοινωνικό σύνολο και για κάθε πολίτη ξεχωριστά που υποβλήθηκε σε πολλές θυσίες όλα αυτά τα χρόνια για να μπει η χώρα μας στην ΟΝΕ.
Ο στρατηγικός όμως αυτός σχεδιασμοί προϋποθέτει η Κυβέρνηση να αποτυπώσει με ακρίβεια και ειλικρίνεια την οικονομική κατάσταση της χώρας να ιεραρχήσει τις μεγάλες κοινωνικές προτεραιότητες και να κατευθύνει τους εθνικούς πόρους για την βελτίωση του εισοδήματος και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
Τι διαπιστώνουμε όμως από την καθημερινή σκληρή πραγματικότητα και από τις εκθέσεις Διεθνών οργανισμών που αποκαλύπτουν την δυσχερή θέση της χώρας μας σε μια σειρά θεμάτων που παίζουν καθοριστικό και ρυθμιστικό ρόλο στην οικονομική κατάσταση και στην ποιότητα της ζωής μας.
Να είμαστε πρώτοι Στην ανεργία, στην φτώχεια, στις περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες, στη διαφθορά, στο Δημόσιο Χρέος, στα ελλείμματα, στη κακή λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.
Και τελευταίοι : Στο κατά κεφαλή Α.Ε.Π. , στην ανταγωνιστικότητα, στην δημόσια Υγεία, στην Παιδεία, στις Νέες Τεχνολογίες, στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, στην προστασία του περιβάλλοντος.
Από που να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς. Ανησυχία όμως πιστεύω όλων μας είναι η αποδυνάμωση και ερήμωση της υπαίθρου που αποτελεί πλέον τεράστιο Εθνικό πρόβλημα με επιπτώσεις στην αύξηση της ανεργίας στις αστικές περιοχές.
Η ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας θα έπρεπε να αποτελεί θεμελιακή προτεραιότητα για τη χώρα μας και μέρος μιας συνολικής προσπάθειας για την ανάπτυξη της υπαίθρου και των περιφερειών.
Οι όροι για την πραγματοποίηση της αγροτικής παραγωγής και της διάθεσης αγροτικών προϊόντων γίνονται ολοένα και δυσμενέστεροι, λόγω της συνεχούς αύξησης του κόστους παραγωγής της στασιμότητας και σε πολλές περιπτώσεις μείωσης των τιμών διάθεσης των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, της μη αναπτυξιακής πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας,
Στο πλαίσιο αυτό τεράστιες είναι οι ευθύνες της Κυβέρνησης για τις εξουθενωτικές ρυθμίσεις που επεβλήθησαν στο επίπεδο της Ε. Ε και αφορούν βασικά προϊόντα για τη χώρα μας.
Τεράστια είναι η ευθύνη της Κυβέρνησης για την εξοντωτική αναθεώρηση του κανονισμού για το βαμβάκι που είχε ως αποτέλεσμα με τους ολέθριους χειρισμούς να οδηγούνται σε οικονομικά αδιέξοδα χιλιάδες οικογένειες.
Οι έλληνες βαμβακοπαραγωγοί χάνουν δεκάδες δις και η καλλιέργειά τους όχι μόνο δεν τους επέφερε κέρδος αλλά έγινε ζημιογόνος.
Οι αγρότες όχι μόνο δεν πήραν τη συνήθη επιδότηση που εισέπρατταν κάθε χρόνο, αλλά παρέδωσαν αρκετές ποσότητες πραγματικά παραχθείσες χωρίς επιδότηση, με μόνη την πενιχρή εμπορική αξία.
Αρνητικές είναι οι εξελίξεις για το καπνό, το λάδι, το ρύζι, τα οπωροκηπευτικά, τα αιγοπρόβατα κλπ..
Το ισχύον κρατικό ασφαλιστικό σύστημα κάλυψης του αγροτικού τομέα (ΕΛΓΑ) είναι δυστυχώς ανεπαρκές, σαθρό, αναξιόπιστο, χρονοβόρο και πάντως αναποτελεσματικό.
Οι τοπικές οικονομίες που έχουν υποστεί πλήγματα λόγω της μείωσης των επιδοτήσεων και των τιμών καθώς κα’ των τεραστίων ζημιών από τις ακραίες καιρικές συνθήκες χωρίς να έχουν αποζημιωθεί έως τώρα, βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται και ταυτόχρονα η Αγροτική Τράπεζα οπό τη μία με τα ληστρικά πανωτόκια και από την άλλη με επιτόκια που είναι πιο ψηλά από τα τρέχοντα εμπορικά είναι εχθρός του πολίτη, βραχνάς για τους περισσότερους αγρότες.
Η Κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του Γ ΚΠΣ για έργα υποδομής και διαρθρωτικές βελτιώσεις,
Χρειάζονται νέα κίνητρα για τους νέους αγρότες και μέτρα για συμπίεση του κόστους παραγωγής.
Μόλις πριν λίγες μέρες σας προτείναμε με τροπολογία που δεν αποδεχθήκατε μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής :
Α. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα αγροτικής Χρήσης.
Β. Μείωση συντελεστού Φ.Π.Α, για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από 18% στο 8%.
Γ. Επιστροφή Φ ΠΑ επί των επιδοτήσεων για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.
Δ. Απαλλαγή από τεκμήριο αγοράς παγίου εξοπλισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης.
Επιβάλλεται αποτελεσματικός προγραμματισμός ώστε να γνωρίζουν έγκαιρα οι αγρότες του όρους παραγωγής για τα προϊόντα στο οποία υπάρχει καθεστώς ποσοστώσεων.
Είναι αργά, αλλά έστω και τώρα, πρέπει να προχωρήσουν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, τα αρδευτικά και τα αντιπλημμυρικά έργα, που έχει ανάγκη η χώρα και ο κάθε Νομός ξεχωριστά.
Στο Ν. Σερρών δεν έγινε κανένα αρδευτικό και κανένα αντιπλημμυρικό έργο τα τελευταία χρόνια. Με τις τελευταίες βροχοπτώσεις καταστράφηκαν καλλιέργειες και νοικοκυριά.
Στην πιο δύσκολη θέση βρίσκεται ο Επαγγελματοβιοτεχνικός κόσμος της χώρας, οι Μ. Μ. Ε.
Η Κυβέρνηση στράγγισε με μια άνευ προηγουμένου φορολογική επιδρομή τις Μ.Μ.Ε. Έτσι από τη συνάφεια της τελευταίας τριετίας και το εξωλογιστικό κλείσιμο των βιβλίων της εξαετίας ’93 – ’99 στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εισέπραξε έσοδα το 2002 της τάξης πολλών εκατομμυρίων ευρώ,
Το πιο επώδυνο όμως πρόβλημα και ο μεγαλύτερος εφιάλτης των νέων ανθρώπων σήμερα είναι η συνεχής χρόνο με το χρόνο αύξηση της ανεργίας ιδίως στην περιφέρεια.
Δεν υπάρχει αξιόπιστη και με προοπτική πολιτική αντιμετώπιση της ανεργίας,
Σύυφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η ανεργία είναι από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν τμήματα του πληθυσμού στο κοινωνικό περιθώριο και τη φτώχεια.
Στο Ν. Σερρών η καταγεγραμμένη ανεργία έχει ξεπεράσει το 15% και εάν συνυπολογίσουμε τη μη καταγεγραμμένη και λανθάνουσα ανεργία τότε το πρόβλημα παίρνει ακόμα πιο τραγικές διαστάσεις.
Η χώρα μας είναι πρώτη στην ανεργία των νέων, ενώ κατέχει πολύ υψηλή θέση και στην ανεργία των γυναικών.
Φυσικά το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας , πέραν των άλλων έχει δυσμενείς επιπτώσεις και για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην Ε. Ε.. Υπολογίζεται ότι το 22% των νοικοκυριών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η Ελληνική οικογένεια που είδε τις αποταμιεύσεις της να εξανεμίζονται στο Χρηματιστήριο, υφίσταται σήμερα άλλου είδους “αφαίμαξη” από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.
Να σημειωθεί ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρωστούν στις τράπεζες περίπου 6 φορές περισσότερα από ότι πριν από έξι χρόνια, Οι ακάλυπτες επιταγές και οι συναλλαγματικές που δεν πληρώνονται σαρώνουν την αγορά.
Επιπλέον:
Στην Υγεία η κατάσταση είναι τραγική με τις λίστες αναμονής για χειρουργεία, ουρές στα εξωτερικά ιατρεία, φακελάκια κλπ.
Στην Παιδεία οι έλληνες γονείς δαπανούν τρεις φορές περισσότερα οπ’ότι οι Ευρωπαίοι για την μόρφωση των παιδιών τους.
Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ,ΤΕΒΕ,ΤΣΑ, ΟΓΑ βιώνουν στο πετσί τους την σκληρή πραγματικότητα. Χαμηλές συντάξεις και καθυστέρηση στην απονομή τους.
Οι 56,000 δρχ. για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ χωρίς ΕΚΑΣ Είναι σύνταξη ντροπής.
Το ύψος των πολυτεκνικών επιδομάτων και συντάξεων είναι καθηλωμένο σε επίπεδο φτώχειας.
Δυστυχώς για τον τόπο η Κυβέρνηση Σημίτη αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των περιστάσεων και με τις επιλογές της υποθηκεύει επικίνδυνα το μέλλον του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.
Η ανοχή και η αντοχή των πολιτών έχει υπερβεί τα όρια, Οι λανθασμένοι χειρισμοί σας θα έχουν ολέθριες συνέπειες για τον ελληνικό λαό για το μέλλον του τόπου.