Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία για τον Προϋπολογισμό του 2006

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ ΑΝ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ.Ο. ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2006

Η αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας και η ενημέρωση του λαού για την πραγματική εικόνα ήταν μια από τις βασικότερες προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Το έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, για να γνωρίζουν όλοι ότι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι η δημοσιονομική εξυγίανση , η διαφάνεια και η αξιοπιστία. Για να γνωρίζουν όλοι ότι για να πάει η χώρα μας ένα βήμα μπροστά και να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις, πρέπει να κτίσουμε το μέλλον μας με αλήθειες και όχι με ψέματα. Για να αντιληφθεί ο συνταξιούχος, ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο μεσαίος νοικοκύρης, ο νέος επαγγελματίας, οι οποίοι βλέπουν ότι το εισόδημα τους δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους, ότι δεν πρέπει να χρεώνεται συνεχώς ο ίδιος και οι επόμενες γενεές με χρέη που δυναμιτίζουν τα θεμέλια του κράτους και κατ’ επέκταση την οικονομική ανάπτυξη του.

θα περίμενε κανείς αυτοί που ευθύνονται για το υπέρογκο έλλειμμα να είναι σε θέση σήμερα να κάνουν την αυτοκριτική τους και να διαθέτουν κάποια ρεαλιστική πρόταση για την έξοδο της οικονομίας από το τούνελ.

Αντί γι’ αυτό ακούμε απλώς γενικόλογους αφορισμούς και απαισιόδοξες προβλέψεις που δεν προσφέρουν στο ΠΑΣΟΚ τίποτε περισσότερο παρά την περαιτέρω μείωση της αξιοπιστίας του.

Τρέχουμε ήδη τον 22° μήνα από τις εθνικές εκλογές και ο απολογισμός του έργου γι  αυτό το διάστημα της  νέας διακυβέρνησης κρίνεται ως ιδιαίτερα θετικός.

Αυτό άλλωστε αναγνωρίζεται και από την κοινή γνώμη, η οποία όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, εξακολουθεί να παρέχει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση παρά τα οποία προβλήματα   έχουν διαπιστωθεί και τα εύλογα παράπονα ή διαμαρτυρίες που εκφράζονται από ορισμένες κοινωνικές ομάδες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών υπό το βάρος των δημοσίων  ελλειμμάτων  έχει  αντιληφθεί,   με  κάποια καθυστέρηση, πως οι κρατικές σπατάλες την αφορούν άμεσα. Έχει κατανοήσει, με μια πρωτόγνωρη δυσφορία, πως το κόστος από τις σπατάλες αυτές το πληρώνει η ίδια  και μάλιστα ακριβά.

Το μήνυμα που στέλνει η κοινή γνώμη σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει να γίνει ακόμη πιο τολμηρή και αποφασιστική. Η επιλογή της σύγκρουσης με κατεστημένα συμφέροντα στο δημόσιο τομέα δεν υπονομεύει το κοινωνικό της πρόσωπο. Το αντίθετο ισχύει. Διότι   όσο   περικόπτονται   κρατικές   σπατάλες   τόσο διασφαλίζονται πόροι για ένα αποτελεσματικό κράτος πρόνοιας.

 Διότι οι αυξήσεις για παράδειγμα στο ΕΚΑΣ και στο ΟΓΑ που ναι μεν είναι διπλάσιες του πληθωρισμού αλλά δεν επαρκούν τους χαμηλοσυνταξιούχους και άλλες κοινωνικές παροχές, με την συνετή αναπτυξιακή πολιτική μας σύντομα θα φθάσουν στα επίπεδα που υποσχεθήκαμε και τότε όλοι οι πολίτες θα καταλάβουν ότι ήταν αναγκαίες οι πολιτικές μεταρρυθμίζεις της κυβέρνησης ήταν αναγκαίες οι περιστολές της σπατάλης ήταν απαραίτητο να γίνει μια νέα αρχή για το νοικοκύρεμα των οικονομικών του κράτους.

Και φυσικά η σωφροσύνη της κυβέρνησης έγκειται στο γεγονός ότι αποφάσισε να μην κάνει επιδοματική πολιτική με δανεικά.

Αυτό αποτελούσε μια εύκολη πολιτική που έχει πολλά χειροκροτήματα στην αρχή της και πολλά δάκρυα στο τέλος της.

Τα δανεικά δεν είναι ποτέ αγύριστα. Ο ελληνικός λαός τα πληρώνει.

Με το Προϋπολογισμό του 2005, τη φορολογική μεταρρύθμιση και το νέο επενδυτικό νόμο, με τις αποκρατικοποιήσεις, την απελευθέρωση των αγορών και τις άλλες μεταρρυθμίσεις επιτύχαμε την αντιστροφή της αρνητικής πορείας της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Οι μεταρρυθμιστικές μας πρωτοβουλίες συνεχίζονται έχοντας ως στόχο την οικονομική ανάπτυξη την κοινωνική πρόοδο και την ευημερία όλων.

Το 2006 είναι ένα ακόμη κρίσιμο έτος για την ελληνική οικονομία. Εντείνουμε, λοιπόν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μας και προχωρούμε με σύνεση και προσοχή για να βάλουμε τη χώρα σε μια μακρόπνοη αναπτυξιακή πορεία.

Στους άμεσους στόχους του Προϋπολογισμού για το 2006 περιλαμβάνονται

  • Η μείωση του ελλείμματος στο 2,6 του ΑΕΠ
  • Ο περαιτέρω περιορισμός του δημοσίου χρέους
  • Η ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Η Νέα Διακυβέρνηση ακολουθεί μια νέα οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική.

Μια πολιτική που από τη μια αντιμετωπίζει τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και το υπέρογκο δημόσιο χρέος που μας κληροδότησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με έμφαση στον περιορισμό της κρατικής σπατάλης, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της διαπλοκής, την αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας.

Μια πολιτική, η οποία προωθεί ταυτόχρονα αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, απελευθερώνουν πόρους για  το  κοινωνικό  κράτος,  προσελκύουν  επενδύσεις, δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης.

Ψηφίσαμε και εφαρμόζουμε ένα νέο φορολογικό νόμο, που μειώνει μέσα στην τριετία έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις.

Εφαρμόζουμε ένα νέο αναπτυξιακό νόμο που χρηματοδοτεί έως και το 55% των επενδύσεων, που πραγματοποιούν παλιές και νέες επιχειρήσεις. Ο επενδυτικός νόμος έχει ήδη σημαντικά αποτελέσματα. Ενισχύει την ανάπτυξη και την περιφερειακή σύγκλιση.

Απελευθερώσαμε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και προχωρούμε άμεσα στην απελευθέρωση του φυσικού αερίου.

Προχωρούμε άμεσα στη διαμόρφωση νέων όρων και προϋποθέσεων στο εμπόριο που δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης, ενισχύουν τον ανταγωνισμό και προσελκύουν νέες επενδύσεις στον τομέα του εμπορίου.

Προωθήσαμε ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τις συμπράξεις Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προκειμένου να κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια σε έργα υποδομής και ανάπτυξης στην περιφέρεια, να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης και να εξοικονομηθούν πόροι για το κοινωνικό κράτος.

Παρά ης οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν κάνουμε ότι μπορούμε για να ενδυναμώσουμε την κοινωνική συνοχή και να συνδράμουμε τους ασθενέστερους.

Όσο βελτιώνεται η οικονομία και τα δημόσια οικονομικά να είστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε περισσότερα.

Προχωρούμε βήμα – βήμα στην ενίσχυση της οικογένειας με τρία παιδιά στον τομέα της οικογενειακής πολιτικής που περιλαμβάνει ένα σύνθετο πλέγμα παροχών, κοινωνικών υπηρεσιών και πλεονεκτημάτων , καθώς και φορολογικών εκπτώσεων και απαλλαγών. Επίσης προβλέπονται σημαντικά μέτρα για την διευκόλυνση τους στην αγορά εργασίας, τόσο στο δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό τομέα.

Επαναχορηγήσαμε τη σύνταξη σε χήρες που είναι κάτω των 40 ετών, εφ’ όσον δεν εργάζονται και δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη από ασφαλιστικό οργανισμό.

Δώσαμε την δυνατότητα σε εργαζομένους που τους έλειπαν μέχρι 150 μέρες ασφάλισης να μπορούν να τις εξαγοράσουν για να μπορέσουν να πάρουν την σύνταξη τους.

Ρυθμίσαμε το θέμα της επιστροφής των ποσών που παρακρατήθηκαν για το ΛΑΦΚΑ.

Δώσαμε λύση στο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τα πανωτόκια.

Αυξήσαμε κατά 1000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες ενισχύοντας έτσι το διαθέσιμο εισόδημα των οικονομικά ασθενέστερων έως και         κατά 1,5 %.

Παρά την καταστροφολογία και την κινδυνολογία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πετύχαμε.

1. Να μειώσουμε την ανεργία κατά μισή ποσοστιαία μονάδα με τάση μείωσης ακόμη περισσότερο.

2. Να αυξήσουμε τα έσοδα από το Τουρισμό κατά 12% για όλο το 2005.

3. Να αυξήσουμε τις εξαγωγές κατά 12,3% το πρώτο 9μηνο του έτους

4. Να ξεπεράσουμε κατά 500 εκατ. ευρώ τις προβλέψεις για τις αποκρατικοποιήσεις και να αυξηθούν κατά 9% οι ιδιωτικές επενδύσεις των επιχειρήσεων σε τρέχουσες τιμές.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι

Η αγροτική οικονομία αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα ως αποτελέσματα της εφαρμογής των κοινοτικών κανονισμών οι οποίοι εγκρίθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση

Δεν νομιμοποιούνται όσοι ευθύνονται για τα σημερινά προβλήματα να μας κατηγορούν.

Η παρουσία της χώρας μας σε επίπεδο Ε.Ε. και η βελτίωση της διαπραγματευτικής μας ικανότητας σε σχέση με αυτής της προηγούμενης κυβέρνηση έφερε θετικά αποτελέσματα όπως οι 3 νέοι κανονισμοί για βαμβάκι, λάδι, καπνό.

Πετύχαμε σημαντικές επισπεύσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων , των αποζημιώσεων και σημαντική αλλαγή της απορρόφησης των  κοινοτικών  κονδυλίων  όλων των προγραμμάτων του Γ’ Κ.Π.Σ.

Μειώθηκε κατά 25% η ειδική ασφαλιστική εισφορά των κτηνοτρόφων του ΕΛΓΑ στο ζωικό κεφάλαιο και κατά 25% το κόστος συμπλήρωσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Προωθήθηκε   πρόγραμμα   Βιολογικής   Γεωργίας   και Κτηνοτροφίας.

Αποφασίσθηκε η δωρεάν έκδοση οικοδομικών αδειών για την κατασκευή γεωργοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και έργων υποδομής. Εγκρίθηκε η νομιμοποίηση υφισταμένων παλαιών κτηνοπτηνοτροφικών  εγκαταστάσεων που έχουν ανεγερθεί μέχρι την 20.3.03

Αποφασίσθηκε     η  ρύθμιση χρεών των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων με εξόφληση σε 120 ισόποσες μηνιαίες δόσεις χωρίς την υποχρέωση προκαταβολής. Επιπλέον διαγράφονται ποσά που αφορούν πρόσθετα τέλη, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις των ανωτέρω χρεών.

Τίθεται σε εφαρμογή ο νέος νόμος που ψηφίσθηκε στη Βουλή όπου προβλέπονται νέα μέτρα και ρυθμίσεις όπως:

Τοπικά κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, ενίσχυση του φορέα προώθησης Αγροτικών Προϊόντων, Αγροτικοί Σύμβουλοι, κίνητρα νέων Αγροτών, κίνητρα Συνεταιριστικών οργανώσεων, πολιτική γης και αναδασμοί , μείωση ορισμένων εισφορών ΕΛΓΑ, ενίσχυση Γεωργικής έρευνας και Εκπαίδευσης και άλλα θετικά μέτρα.

Στόχος μας είναι μια νέα πιο αποτελεσματική και πιο συνεκτική πολιτική αγροτικής Ανάπτυξης για τη μετά το 2006 εποχή, εν’ όψη μάλιστα της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Η μεγάλη εθνική επιτυχία του   Κώστα Καραμανλή στις Βρυξέλλες διασφαλίζει στη χώρα μας κοινοτικούς πόρους 20. 101 δις ευρώ για την περίοδο 2007 – 2013 και ταυτόχρονα τη διατήρηση των κονδυλίων της κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Το γεγονός αυτό αποκτά ξεχωριστή σημασία σε μια περίοδο που η κυβέρνηση καταβάλλει επίπονες και συστηματικές προσπάθειες να ξεπεράσει τις παθογένειες της οικονομίας και να επιτύχει τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος στα όρια που επιβάλλει η Ε.Ε.

Η επιτυχία αυτή της Ελλάδας αντιμετωπίσθηκε με μικροψυχία και μικροκομματική αντίληψη από το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που τώρα αποδεικνύεται περίτρανα είναι ότι. η σημερινή Κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά το Ευρωπαϊκό περιβάλλον και οικοδομεί μια σχέση αξιοπιστίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους εταίρους μας.

Από κει και πέρα το στοίχημα είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή  απορροφητικότητα  καθώς  επίσης  αναπτυξιακή αξιοποίηση των πόρων που εξασφαλίσθηκαν από το Δ’ Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον νέων μεγάλων Ευκαιριών. Ο προγραμματισμός και η σωστή διαχείριση των κονδυλίων θα δώσει νέα πνοή στην ξεχασμένη για πολλά χρόνια Περιφέρεια, θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής στην ύπαιθρο. Το βάρος των προσπαθειών μας πέφτει στην Ελληνική περιφέρεια που παρουσιάζει έντονα σημάδια ερήμωσης εξ αιτίας της εγκατάλειψης της για πολλά χρόνια από την κεντρικής διοίκηση και της απουσίας επιτελικού σχεδιασμού.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχασαν πολύτιμο χρόνο παρ’ ότι ο Ελληνικός λαός απλόχερα της έδωσε πολλές ευκαιρίες για να ανταποκριθεί στις δίκαιες απαιτήσεις του. Και έρχεστε από πάνω και ζητάτε και τα ρέστα από το λαό και από μια Κυβέρνηση που προσπαθεί να αλλάξει την κακή κατάσταση της χώρας επιρρίπτοντας ευθύνες αλλού όταν επί πολλά χρόνια κυβερνάτε τον τόπο κληροδοτώντας τεράστια προβλήματα παντού.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ξεπερασθεί η κρίσιμη οικονομική κατάσταση που κληρονομήσαμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μια νέα προοπτική ανάπτυξης και προόδου. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος αυτός είναι δύσβατος και ανηφορικός. Γνωρίζουμε ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις από κατεστημένες νοοτροπίες είμαστε όμως αποφασισμένοι να πετύχουμε. Γιατί την επιτυχία αυτήν την χρωστάμε στις νέες γενιές.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει