Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία για τον Προϋπολογισμό του 2007

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη  για τον προϋπολογισμό του 2007

 

Όταν αναλάβαμε την ευθύνη για την διακυβέρνηση της χώρας τον Μάρτιο του 2004 ήταν γνωστά τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ελληνική οικονομία.

Από την πρώτη στιγμή η αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας και η ενημέρωση του λαού για την πραγματική εικόνα ήταν μια από τις βασικότερες προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Το έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες , για να γνωρίζουν όλοι ότι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι η δημοσιονομική εξυγίανση ,η  διαφάνεια και η αξιοπιστία .

Για να γνωρίζουν όλοι ότι για να πάει η χώρα μας ένα βήμα μπροστά και να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις , πρέπει να κτίσουμε το μέλλον μας με αλήθειες και όχι με ψέματα.

Για να  αντιληφθεί ο συνταξιούχος, ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο μεσαίος νοικοκύρης, ο νέος  επαγγελματίας , οι οποίοι βλέπουν ότι το εισόδημα τους δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους, ότι δεν πρέπει να χρεώνεται συνεχώς ο ίδιος και οι επόμενες γενιές με χρέη που δυναμιτίζουν τα θεμέλια του κράτους και κατ’ επέκταση την οικονομική ανάπτυξη του.

Θα περίμενε κανείς αυτοί που ευθύνονται για το υπέρογκο έλλειμμα να είναι σε θέση σήμερα να κάνουν την αυτοκριτική τους και να διαθέτουν κάποια ρεαλιστική πρόταση.

Αντί γι’ αυτό ακούμε απλώς γενικόλογους αφορισμούς και απαισιόδοξες προβλέψεις που δεν προσφέρουν στο ΠΑΣΟΚ τίποτα περισσότερο παρά την περαιτέρω μείωση της αξιοπιστίας του.

Εμείς απέναντι σ’ αυτά τα προβλήματα αντιτάξαμε ένα προσεκτικά διαρθρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα , ένα πρόγραμμα με στόχους σαφείς και ξεκάθαρους , ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ανάπτυξη , στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Μέσα από την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας  ,τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας.

Έγιναν – και γίνονται – στην κατεύθυνση αυτή στοχευμένες  μεταρρυθμίσεις.

Τα θετικά αποτελέσματα της μεταρρυθμιστικής μας στρατηγικής επιβεβαιώνουν την ορθοτητά της.

 • Το δημοσιονομικό έλλειμμα  μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες : από το 7,8 %το 2004 περιορίζεται εφέτος κάτω από το 3%
 • Ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπερνά τις έως τώρα προβλέψεις ( 4,4 % στο τρίτο τρίμηνο του χρόνου).
 • Οι εξαγωγές αυξάνονται προοδευτικά : (πάνω από 20% στους πρώτους εννιά μήνες του χρόνου).
 • Τ ο τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα σημειώνει διαρκή αύξηση : ( 7% πέρυσι και ακόμη μεγαλύτερη εφέτος) .
 • Οι ξένες επενδύσεις ξαναβρίσκουν το δρόμο προς την Ελλάδα : ( Το πρώτο οκτάμηνο, σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι ).
 • Οι συνολικές επενδύσεις αυξάνονται με ρυθμούς που ξεπερνούν το 10%.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι μόνο από το Ν. Σερρών έχουν υποβληθεί ( με τον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο ) στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας  πάνω από 65 επενδύσεις  ύψους 100.000.000 ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αιτήσεις επενδύσεων  στα παραγωγικά Υπουργεία .Έτσι τονώνεται αισθητά η περιφερειακή οικονομία.

Τα θετικά αυτά αποτελέσματα φέρνουν σταδιακά, πολλαπλά οφέλη για ολόκληρη την κοινωνία .Η ανεργία από το 11,3 % που ήταν στις αρχές του 2004 έχει μειωθεί στο 8,8 %  και συνεχίζει να μειώνεται. Δεν  φτάνει όμως αυτό.

Εξακολουθούν να μας ανησυχούν , ιδίως εμάς τους βουλευτές της περιφέρειας , οι θύλακες ανεργίας ορισμένων προβληματικών περιοχών μας.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι.

Το 2007 είναι χρονιά ολοκλήρωσης σημαντικών μεταρρυθμίσεων και προετοιμασίας για πολλές άλλες.

Βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης παραμένει:

 1. Η συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης
 2. Η δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη
 3. Η  αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους   και
 4.  Η εκπλήρωση των δεσμεύσεων μας
 • Από την 1η  του χρόνου η σύνταξη του ΟΓΑ  ανέρχεται στα 280 ευρώ το μήνα ,για να φτάσει ,στις αρχές του 2008 στα 330 ευρώ.
 • Το ΕΚΑΣ ανέρχεται στα 195 ευρώ το μήνα , για να φτάσει, με το ξεκίνημα του 2008,στα 230.
 • Το κατώτερο επίδομα ανεργίας αυξάνεται κατά  56 ευρώ το μήνα , και φτάνει , από τα 311, στα 367 ευρώ.

Με τη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης :

 • Το αφορολόγητο όριο αυξάνεται στα 12.000 ευρώ  γεγονός που σημαίνει ότι πάνω από τρία εκατομ. πολίτες δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο εισοδήματος.
 • Οι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται σταδιακά , ώστε οι φορολογούμενοι να καταβάλλουν ολοένα και λιγότερους φόρους.
 • Οι οικογένειες  με δύο παιδιά ,οι πολύτεκνες μητέρες , τα άτομα με αναπηρία , ευνοούνται ,ακόμη περισσότερο μέσα από ειδικές ρυθμίσεις.

 Ψηφίσαμε και θα εφαρμόσουμε  ένα νέο αναπτυξιακό νόμο με σημαντικές ενισχύσεις και ακόμη μεγαλύτερη στήριξη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Προωθούμε δυναμικό σχέδιο μεγάλων έργων Υποδομής στην περιφέρεια το οποίο θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο από το Δ΄ ΚΠΣ.

Εδώ αξίζει να σημειώσω μεγάλα έργα πνοής για το Ν. Σερρών όπως είναι ο κάθετος άξονας της Εγνατίας , Προμαχώνας – Σέρρες – Θεσ/νικη , τα σημαντικά έργα υποδομής για την εκπαίδευση, τα έργα φυσικού αερίου, η Αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών από νέους επενδυτές  και μια σειρά άλλων μικρών και μεγάλων έργων των Δήμων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που απέκτησαν πολλαπλάσιους πόρους, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Έργα που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και της ποιότητας της ζωής τους.

 Κυρίες και κύριοι  Συνάδελφοι.

Κριτήριο ευθύνης για όλους μας για μια δυναμική κοινωνία με ισχυρούς Έλληνες, αποτελεί η μεταρρύθμιση στην παιδεία που αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στοχεύει στη θεμελίωση ενός σύγχρονου σχολείου, που θα δίνει τη δυνατότητα σ’ όλους τους νέους και τις νέες να σταθούν αντάξιοι στον αμείλικτο διεθνή ανταγωνισμό.

Αξίζουμε μια παιδεία που θα είναι αποδοτική , που θα παρέχει σύγχρονη γνώση, συμβατή με τις απαιτήσεις της εποχής.

 Στόχος είναι :

1)Η αναβάθμιση και η εναρμόνιση των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και την Παγκόσμια Επανάσταση στη Γνώση .

2)Η αποτελεσματικότερη σύνδεση τους με την αναπτυξιακή διαδικασία , την αγορά εργασίας και το μέλλον των αποφοίτων μας .

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι .

 Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ζωντανή περιφέρεια . Η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα έχει στρατηγική αξία. Η αύξηση του αγροτικού εισοδήματος πρέπει να προέλθει κυρίως από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και εμπορευσιμότητας  των προϊόντων και την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης , με παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας .

Επιδίωξη μας είναι τα αγροτικά μας προϊόντα να διατίθενται στην αγορά και να εξάγονται , τυποποιημένα , πιστοποιημένα , υψηλής προστιθέμενης αξίας και όπου είναι δυνατόν με ονομασία προέλευσης .

Σήμερα , μετά την εφαρμογή της Νέας κοινής Αγροτικής Πολιτικής ( ΚΑΠ ) όπου κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα στους αγρότες και οι ενισχύσεις καταβάλλονται αποσυνδεδεμένες από την παραγωγή , απαιτούνται βαθιές τομές και διαρθρωτικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στον αγροτικό χώρο .

Με την θεσμοθέτηση των Τοπικών κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης , που θα λειτουργήσουν από τη νέα χρονιά , και θα στελεχωθούν με το κατάλληλο , έμπειρο επιστημονικό δυναμικό , θα υπάρχει τεχνολογική στήριξη των αγροτών και πληροφόρηση τους για την κατάσταση της αγοράς των προϊόντων και τις προοπτικές της .

Τα αυξανόμενα προγράμματα βιολογικής οικολογικής γεωργίας , τα ισχυρά κίνητρα για επέκταση , εκσυγχρονισμό και ίδρυση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και για την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων  , η δωρεάν έκδοση οικοδομικών αδειών για την κατασκευή γεωργοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων η αποτελεσματικότερη ασφαλιστική κάλυψη μέσω του ΕΛΓΑ της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας και η καταβολή των αποζημιώσεων  έγκαιρα και εντός τριμήνου από το χρόνο συγκομιδής , η εφαρμογή αγροπεριβαλλοντικών δράσεων , τα μέτρα για τους νέους αγρότες και μια σειρά άλλων μέτρων που λαμβάνονται  , έχουν ως στόχο την αγροτική ανάπτυξη , την κοινωνική συνοχή και την βελτίωση της ποιότητας ζωής .

Εδώ θα πρέπει να κάνω ιδιαίτερη μνεία για την εφαρμογή από του χρόνου τόσο στο Ν Σερρών   όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας του προγράμματος Νιτρορύπανσης που θα αποδώσει ένα πρόσθετο οικονομικό όφελος στους αγρότες μας .

     Κυρίες  και Κύριοι Συνάδελφοι .

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ  έχασαν πολύτιμο χρόνο παρ’ότι ο Ελληνικός λαός τις έδωσε πολλές ευκαιρίες για να ανταποκριθούν στις δίκαιες απαιτήσεις του .

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις ακόμη πιο γρήγορα για να κερδίσει ο τόπος μας  το χαμένο έδαφος , να γίνει πρωταγωνιστής .Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ξεπεραστεί η κρίσιμη οικονομική κατάσταση που κληρονομήσαμε .

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μια νέα προοπτική ανάπτυξης και προόδου .

Γνωρίζουμε  ότι ο δρόμος αυτός είναι δύσβατος και ανηφορικός.

Γνωρίζουμε ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις από κατεστημένες νοοτροπίες ,είμαστε όμως αποφασισμένοι να πετύχουμε .

Γιατί την επιτυχία αυτή την χρωστάμε στις νέες γενιές .

Οδηγός μας είναι η ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και η εμπιστοσύνη των πολιτών .

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει